Juha-Matti Räsänen: Heitin 60-kiloisen miehen ennätyspitkälle

Guinness World Records -kirjaan on useampikin suomalainen halunnut, mutta harva on päässyt. Kuopiolainen voimamies Juha-Matti Räsänen on kirjattu sinne useammankin kerran. Hänen ennätystään on myös katsottu netin videopalvelun kautta jo yli miljoona kertaa.

− Minun tapauksessani voisi sanoa, että en ole päässyt vaan olen joutunut Guinness World Recods -kirjaan. Showbisnestähän nämä ennätykset ovat, sanoo vuosien varrella useammankin ennätyksen tehnyt Juha-Matti Räsänen.

Ennätys syntyi niska−perse-otteella

Räsäselle on kirjattu kaksi kertaa 60-kiloisen miehen heiton ennätys. Molemmat ovat vuodelta 2006. Ensimmäisen hän teki tammikuussa ja paransi sitten kesäkuussa. Tänä vuonna 25. heinäkuuta ennätys siirtyi Uuteen-Seelantiin.

− Miehen heitto oli italialaisen tv-yhtiön idea. Olen tehnyt heidän kansaan pitkään yhteistyötä, ja aina vuoden välein he miettivät mitä tekisimme seuraavaksi.

Miehen heitosta on eri variaatioita heittäjästä riippuen.

−Itse käytin perinteistä niska−perse-otetta, ja sitten vaan niin pitkälle kuin lentää.

Räsäsen tulokseksi mitattiin 5,4 metriä. Heinäkuussa Uudessa-Seelannissa tehdyssä ennätyksessä tulos parani 29 cm eli nykyisin se on 5,69 metriä.

Heitettävä vaarassa loukkaantua

Räsäselle tämä vuosi on ollut kiireinen, ja perheenlisäystäkin odotetaan lähiaikoina.

− Kunhan saadaan lapsi maailmaan ja kunnolla aloittamaan elämänsä, sitten isikin voi taas ryhtyä muihin hommiin. Aasiassa on ollut kiinnostusta miehen heiton kaltaisiin suorituksiin.

−Kävin jo kerran Kiinassa tekemässä heiton, mutta kun heitettävän kanssa ei ollut yhteistä kieltä, pituudeksi tuli vain 5 metriä. Tokiossa saattaisin seuraavan kerran yrittää parannusta, ehkä jo loppuvuodesta.

Mies, jota Räsänen Italiassa heitti, ei ollut ammattilainen vaan tv-yhtiön työntekijän poikaystävä. Räsänen oli harjoitellut ammattilaisakrobaatin kanssa, joka ei sitten päässytkään mukaan.

− Heiton pituus riippuu paljonkin siitä, miten heitettävä osaa olla lennon aikana. Luulen sen verottaneen senttejä, ettei mukana ollut ammattimiestä.

Heitettävällä on suojanaan kypärä, ja hänellä on myös valjaat, joista heittäjä saa otteen. Miehen täytyy minimissään painaa 60 kiloa.

Itse heitossa varioidaan kiekonheittäjien pyörähdystekniikkaa. Heitettävä on kuitenkin sen verran kiekkoa isompi ja painavampi, että heittäjän nivelet ovat repäisyssä vaarassa. Myös heitettävän vauhti ehtii viiden metrin lennossa jo kiihtyä. Alastulo on patjakasaan. Se, että selviääkö heitettävä vammoitta, riippuu paljon siitä, onko alastuloa harjoiteltu. Mutta ainakin mustelmia varmasti tulee.

− Ajattelin kyllä loukkaantumisvaaraa, mutta tv-yhtiö sanoi, ettei se ole minun huoleni.

Tulos mitataan siihen mihin liike luonnollisesti pysähtyy.

− Mitenkähän se uusi ennätys on mitattu? Jos ovat keskenään tuttuja kavereita, siinä pystyy kyllä jonkin verran näyttelemäänkin mittauskohtaa määriteltäessä. Oma heittoni oli tarkasti mitattu.

Elokuvien miehen heitot luonnottomia

Räsänen, jolla on pitkä urheilu-ura voimailussa ei juuri harjoitellut heittojaan varten − vain muutaman kerran paksun hirren kanssa. Ihmisiä yleensä vain naurattaa, kun he kuulevat Räsäsen ennätyksistä.

− Varmaan hullunakin joku pitää, mutta tämähän on vain showta. Kuitenkin tällaisesta heitosta, mikä on todella aidosti heitetty, nähdään, että luonnonlait tulevat vastaan. Elokuvien kymmenen metrin heitot ovat mahdottomia todellisuudessa.

Miehen heitto on You Tube:ssa ja sitä on katsottu jo yli miljoona kertaa.

Räsänen on tehnyt myös ennätykset 12,3- kiloisen tynnyrin muurin yli heitossa. Tynnyri lensi 7,1 m korkeuteen. Espanjassa hänelle ehdotettiin tynnyreiden heittoa viidessä metrissä olevan riman yli ja sille otettiin aika. Seitsemässä minuutissa Räsänen selvitti 20 tynnyriä. Sami Heinosen kanssa hän on nostanut 650 kg painaneen veneen maastavedolla. Painona veneessä oli toistakymmentä naista.

Myös parilla Räsäsen ystävällä on Guinnessin ennätykset. Heini Kainulaisella tynnyreiden korkeusheitossa, ja Sami Heinosella yhdessä tehdyssä veneen nostossa.

Suomenkielinen painos Guinnes World Records -kirjasta on kaupoissa 24. syyskuuta.

Lue myös:

    Uusimmat