JWST havainnut mahdollisia planeettoja kuolleiden tähtien ympärillä: Voivat kertoa aurinkokuntamme tulevaisuudesta

James Webb -avaruusteleskoopin (JWST) uskotaan havainneen kaksi eksoplaneettaa kahden erillisen kuolleen tähden, eli valkoisen kääpiön kiertoradoilla.

Havaitut planeetat muistuttavat huomattavan paljon oman aurinkokuntamme kaasujättiläisiä Jupiteria ja Saturnusta. Aiheesta uutisoiva avaruussivusto Space.com huomauttaa, että valkoiset kääpiöt osoittavat oman Aurinkomme ja aurinkokuntamme kohtalon tulevaisuudessa.

Kun oma Aurinkomme muuttuu kaukana tulevaisuudessa valkoiseksi kääpiöksi, se tuhoaa kuolinprosessinsa yhteydessä lähimmät planeettansa, aina Jupiterin etäisyydelle asti.

– Valkoisia kääpiöitä kiertäviä planeettoja on havaittu hyvin harvoin. Näistä kahdesta nyt havaitusta planeettakandidaatista tekee erikoisia se, että ne ovat samankaltaisia kuin aurinkokuntamme uloimmat planeetat lämpötilaltaan, iältään ja massaltaan, kertoo JSWT:n havainnoista tutkimusta tehnyt Susan Mullaly.

Tutkimusta ei ole vielä vertaisarvioitu. Mullalyn mukaan havainto mahdollistaa ensimmäistä kertaa sen näkemisen, miltä planeettajärjestelmä näyttää emotähtensä kuoltua.

Planeettakanditaatit kiertävät tähtiä WD 1202-232 ja WD 2105-82. Planeettojen massoista ei ole vielä tarkkaa tietoa. Arvioiden mukaan ne ovat massaltaan yhdestä seitsemään kertaa Jupiteria suurempia.

Aurinko tulee tuhoamaan Maan

Mutta miten oma elämää ylläpitävä Aurinkomme tulee muuttumaan lopulta valkoiseksi kääpiöksi? 

Prosessi on raju: Kun Auringon ytimen fuusioprosessi ehtyy noin viiden miljardin vuoden päästä, se paisuu ensin punaiseksi jättiläiseksi. Auringon uloimmat osat paisuvat lähelle Mars-planeettaa. Samalla Aurinko nielaisee Merkuriuksen, Venuksen ja Maan sekä ehkäpä myös Marsin.

Lopulta Auringon laajentuneet ulko-osat jäähtyvät ja jäljelle jää tähden kytevä ydin, eli valkoinen kääpiö.

Uuden eksoplaneettalöydön ansiosta saadaan tarkasteltua, mitä suurille kaasuplaneetoille tapahtuu Aurinkomme kuoltua.

– Jos pystymme vahvistamaan havainnon olevan planeettoja, ne antavat suoraa todistusaineistoa siitä, miten Jupiterin ja Saturnuksen kaltaiset planeetat selviävät emotähtensä kuolemasta, Mullaly kiteyttää. 
 

Lue myös:

    Uusimmat