Joutsenon teinimurha: Järkyttyneet nuoret hakeneet apua – somehuhuista lisähuolta

"Some-mylläkkä poiki uhkatilanteita Joutsenossa" 1:04

Nuorille tarjotaan kriisiapua Joutsenossa, jota on ravistellut 16-vuotiaan nuoren naisen surma. Kuntaan on perustettu kriisikeskus nuorisotalo Rientolaan, jossa nuoret saavat tukea tapauksen käsittelyyn.

Henkirikos tapahtui kyseisen nuorisotalon läheisyydessä.

Kriisikeskuksesta vastuussa oleva Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksoten psykososiaalisten palvelujen johtaja Timo Salmisaari kuvailee tunnelmaa keskuksessa rauhalliseksi.

– Olin itse paikalla sunnuntai-iltana. Tunnelma oli surun täyttämä, mutta kunnioittava. Nuoret hakivat lohtua toisistaan ja vapaa-ehtoiset tekivät hyvää työtä. Elämä alkaa pikkuhiljaa palautumaan, hän kommentoi.

Salmisaaren mukaan nuoret ovat luonnollisesti järkyttyneitä tapahtuneesta.

– Nuoret kysyvät ”Miksi näin on tapahtunut” ja ”Miten tämä mahdollista”. Toisaalta nuoret osaavat hakea apua, tukea ja lohtua toisistaan. Myös yhteenkuuluvuuden tuki on melkoinen.

Osa on kuitenkin joutunut hakeutumaan ammattiapuun, minkä lisäksi kouluissa on tehty aktiivisesti työtä asian käsittelyssä. Salmisaaren mukaan tämän ja huomisen aikana selviää, mitä apua nuoret tarvitsevat.

Somessa levinneet huhut aiheuttivat lisähuolta

Esille on noussut myös kysymys sosiaalisessa mediassa levinneiden virheellisten tietojen aiheuttamasta lynkkausmielialasta.

Vastaanottokeskukseen jouduttiin hankkimaan lisävartiointia, koska sosiaalisessa mediassa levisi virheellisiä väitteitä rikoksen laadusta ja väitteitä siitä, että tekijä olisi turvapaikanhakija.

– Tämä muistuttaa meitä somen vaarallisuudesta ja siitä, mitä pahaa somessa voi tapahtua ennen tiedottamista, Salmisaari toteaa.

Hän onkin kiitollinen siitä, että poliisi ripeästi oikaisi väärät huhut.

– Kauhulla ajattelen sitä, että olisimme perustaneet kriisikeskuksen, jossa tapahtunutta olisi käsitelty väärien tietojen pohjalta. Olisimme voineet synnyttää perättömiä kauhukuvia, hän pohtii.

Nyt Salmisaari muistuttaa, että nuorille on annettava aikaa ja mahdollisuus tulla kuulluksi.

– Kukaan ei saa jäädä yksin. Nuoria tulee muistuttaa elämän voimavaroista ja siitä siitä, että tällaiset tapahtumat ovat harvinaisia, hän kiteyttää.

Lue myös:

    Uusimmat