Joulusiivouksen parhaat niksit: Ruokasoodaa mikroon, sitruunaa lavuaariin

Kokeilunhaluinen aloittaa joulusiivouksen marssimalla keittiön kaapeille. Hyllyn nurkassa tai jääkaapin uumenissa on tarjolla luonnonmukaisia ja ekologisia siivousaineita rasvan, kalkin tai muun lian puhdistamiseen.

Sitruuna

Sitruunasta saa kätevän hankaussienen, vinkkaa siivousalan yrittäjä Aino-Maija Leinonen. Puolitettu sitruuna sopii käteen kuin valettu jo muotonsakin puolesta.

– Sitruuna on hapan, ja sillä saa esimerkiksi lavuaarin tai kylpyammeen liat pois. Sitruunan voi myös dipata suolaan. Näin syntyy rouhea siivousväline. Sillä voi siivota vaikkapa keittiön tiskialtaan.

Sitruunan kaltaisella happamalla aineksella ei kuitenkaan kannata käsitellä marmori- tai kivipintoja.

– Kivi on luonnostaan emäksistä, joten sitä ei kannata pyyhkiä happamalla ainakaan säännöllisesti, sanoo Leinonen.

Etikka

Etikka sopii vessanpesuun tai huuhteluaineeksi pyykinpesussa. Rohkeat käyttävät sitä myös hoitoaineena hiuksissa.Vessanpönttöä pestessä etikkaa voi lorauttaa kaakelipinnoille sellaisenaan.

Ruokasooda

Ruokasooda on emäksistä ja sopii erityisesti rasvalialle.

– Myös ruokasoodaa voi käyttää pyykinpesussa, vinkkaa Leinonen.

Ruokasoodaa lisätään pari ruokalusikallista valkopyykin sekaan apuaineeksi. Sooda käy kirjopyykillekin. Soodaa voi myös sekoittaa tahnaksi tai liottaa veteen ja käyttää seosta erilaisia rasvoittuneita pintoja siivotessa.

Varsinainen ässä ruokasooda on mikroaaltouunin puhdistamisessa.

– Ota mikron kestävä pieni kippo, laita siihen vettä ja sekoita ruokasooda sekaan. Anna keitoksen kiehua mikrossa viitisen minuuttia. Se saa mielellään roiskua yli. Lopuksi mikro kannattaa pyyhkäistä veteen kastellulla liinalla puhtaaksi, ohjeistaa Leinonen.

Myös ruokasoodaa Leinonen käyttää siivouksessa hyvillä mielin. Ruokasoodaa on esimerkiksi pipareissa.

MTV3/Iida Ylinen

Lue myös:

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja