Joulun ikkunapiparit

Jouluksi saat kotiin parhaat tuoksut paistamalla itse uunissa jouluisia leivonnaisia ja ruokia. Kaiken ei tarvitse olla alusta alkaen itse tehtyä, vaan esim. pakastetaikinat ovat oiva apu. Tee niihin jotain omaa, niin saat itse tehdyn muodikkaan "tuunauksen" jäljen! Ideana esim. sydänpipareihin on tehty karkeista ikkunat!

Maukasta Joulua!

P.S. Alla on ohje niille, jotka haluavat tehdä taikinan itse ja varsinkin niille joille piparitaikinassa oleva kananmuna ei sovi.

Seuraava resepti päivittyy poikkeuksellisesti joulun jälkeen tiistaina.

Joulun sydän ikkunapiparit

  • n. 30 kpl
  • 1 pkt Laktoositon Piparitaikinaa, margariini (500 g)
  • tai
  • 1 pkt Perinteinen Piparkakkutaikinaa, voi (500 g)
  • tai
  • ½ annosta omaa piparkakkutaikinaa, munaton (ohje alla)
  • ikkunoiksi:
  • 1 pss Hedelmäaakkosia tai Ässämix –värillisiä hedelmäkarkkeja (n. 200 g)

Levitä taikinalevyt sulamaan huoneenlämpöön n. 15-30 min. Tai valmista piparitaikina itse, ohje alla. Oma piparitaikinan ohje on kananmunaton, jota on paljon kyselty tällä palstalla.

Kauli taikina n. 2 mm:n vahvuisiksi levyiksi.

Jos taikina tarttuu pöytään, ripottele vähän jauhoja alle. Painele muotilla sydän tai muita haluamiasi kuviota taikinaan ja nosta ne lastalla paistopellille leivinpaperin päälle. Tee jokaiseen pipariin veitsellä (tai mini-piparimuotilla) pieni sydän tai muun mallinen aukko, joka on juuri sopiva värillisille hedelmäkarkeille. Laita yksi karkki jokaisen piparin keskelle tekemääsi koloon.

Paista uunin keskitasolla n. 200 asteessa n. 5-7 min vaalean ruskeiksi. Piparit palavat helpolla. Ole tarkkana. Huom! Ainakin ohjeessa mainitut hedelmäkarkit kestävät uunissa paiston.

Piparkakkutaikina, munaton

  • n. 60 kpl
  • 2 dl siirappia
  • 2 dl (tummaa) sokeria
  • 250 g voita (tai margariinia)
  • 1 pss piparkakkumaustetta (n. 6 tl) tai 1 rkl kanelia +1 tl inkivääriä + 1 tl pomeranssinkuorta + 1 tl neilikkaa + 2 tl kardemummaa
  • 1 dl kermaa
  • 2-3 tl soodaa
  • 1 dl appelsiinimehua tai viiniä
  • 11-12 dl Erikoisvehnäjauhoja (n. 700-800 g)

Sulata siirappi, sokeri ja rasva kattilassa. Lisää siihen jouluiset mausteet ja anna seoksen kiehahtaa ja sen jälkeen maustua miedolla lämmöllä n. 15 minuuttia, välillä sekoittaen.

Anna seoksen hieman jäähtyä, lisää siihen nesteet, joihin sooda on sekoitettu sekä lopuksi jauhot. Sekoita vain sen verran, että taikina on tasaista. Anna taikinan vetäytyä viileässä seuraavaan päivään.

Ota taikina noin tunti ennen leivontaa huoneenlämpöön, jotta saat kaulittua sitä. Leivo haluamiasi pipareita. Kauli taikinalevyt n. 2 mm:n vahvuisiksi levyiksi. Jos taikina tarttuu pöytään, ripottele vähän jauhoja alle. Painele muotilla kuviota taikinaan ja nosta ne lastalla paistopellille leivinpaperin päälle. Paista uunin keskitasolla n. 200 asteessa n. 5-7 min. Piparit palavat helpolla. Ole tarkkana.

Resepti: Arja Savela

Lue myös:

    Uusimmat