Joulun helpot leivonnaiset

Pipari- ja torttutaikinasta saa sekä erikseen että yhdistelemällä joulunmakuisia leivonnaisia ja pikkuleipiä pöytään. Testaa nämä maistuvat, kahvipöytään sopivat ohjeet.

Joulun lehtevät sydämet

Perinteisesti tortut leivotaan joko torttu- tai voitaikinasta. Voitaikina on valmistettu voihin, joka on vähälaktoosista ja Torttutaikina on valmistettu kasvimargariiniin, joka on laktoositonta. Joululeivontaan sopii myös lehtitaikina.

Em. lehtevissä valmiissa taikinoissa ei ole sokeria, kananmunaa eikä säilöntäaineita, joten ne sopivat monenlaisiin ruokavalioihin, kunhan muistat huomata erityisruokavaliot tarvittaessa myös täytteissä. Esim. alla olevasta ohjeesta saat munattoman, kun jätät pois voitelun ja sihtaat valmiiden sydämien päälle tomusokeria.

1 pkt Torttu-, Voi- tai Lehtitaikinalevyjä (500 g)

Voiteluun:

kananmunaa

Täyte:

1 pss kuivattuja luumuja
2 dl vettä
1 dl sokeria
1 tlk kuohukermaa (2 dl)
1 tl vaniljasokeria
1 tlk maitorahkaa (250 g)
2 rkl konjakkia, punssia tai rommia

Kuumenna uuni 225-asteiseksi.

Ota taikinalevystä isohkolla sydänmuotilla sydämiä tai leikkaa sydämet terävällä veitsellä. Reunapaloista voit ottaa koristeeksi pikkusydämiä tai muita kuvioita.

Voitele kuviot munalla ja ripottele pinnalle raesokeria. Paista lehteviksi ja kauniin värisiksi 225-asteisen uunin keskitasolla, paistoaika on n. 10 minuuttia.

Valmista täyte: Tee luumusose keittämällä luumuja sokeriliemessä tai käytä tölkki (250-300 g) valmista luumumarmeladia. Vatkaa kerma vaahdoksi, lisää siihen rahka, kylmä luumusose ja muut maustavat ainekset. Tarkista maku mieleiseksi.

Halkaise jäähtyneet sydämet kahtia ja täytä ne ennen tarjoilua.

Resepti: Arja Savela

Sydänpiparipullat

n. 30 kpl

2 pkt Pullataikinaa (2 x 600 g = 12 levyä) tai ½ litran nesteannokseen tehty pullataikina (ks. ohje alla)
1 pkt Piparitaikinaa tai Piparkakkutaikinaa (500 g) tai Suklaa Cookiestaikinaa (400 g)

Voiteluun:

kananmunaa

Pinnalle:

raesokeria
säilykekirsikoita

Sulata ja kohota hyvin pullataikinalevyt lämpimässä paikassa kaksinkertaisiksi (ks. ohje pakkauksesta). Tai leivo ½ litran nestemäärään pullataikina. Katso ohje tästä ohjeen jälkeen.

Kohota taikina kaksinkertaiseksi ja kaaviloi levyksi. Ota taikinalevystä melko isolla, taikinalevyn leveyteen (n.10 cm) mahtuvalla sydänmuotilla sydämiä.

Kaaviloi reunoiksi jääneet pullataikinapalaset uudelleen ja tee vielä niistäkin sydämiä. Anna pullasydämien kohota lämpimässä paikassa liinan alla.

Ota Piparkakku-, Pipari tai Suklaa Cookiestaikina sulamaan. Kauli sulanut taikina n. 3 mm paksuksi levyksi. Ota taikinasta piparimuotilla (esim. sydän, tähti, perinteinen pipari) pipareita.

Voitele kohonneet pullasydämet munalla, nosta jokaisen pullan päälle yksi pipari. Voitele vielä ja ripottele pinnalle raesokeria ja laita keskelle säilykekirsikka. Paista 200 asteisen uunin keskitasolla n. 10-15 min.

Hyvä pullataikina

5 dl maitoa
50 g hiivaa
1-2 tl suolaa
2 dl sokeria
1 rkl kardemummaa
1 muna
n. 15 dl Puolikarkeita Vehnäjauhoja (n. 1 kg)
n. 150 g voita tai margariinia

Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon.

Sekoita joukkoon suola, sokeri, kardemumma ja muna.

Lisää jauhot vähitellen, aluksi vatkaten, jotta ilmaa sitoutuu taikinaan.

Alusta taikina hyvin vaivaten.

Lisää pehmeä rasva alustamisen loppupuolella.

Laita taikina peitettynä kohoamaan lämpimään, vedottomaan paikkaan.

Kun taikina on kohonnut kaksinkertaiseksi, ota se leivinpöydälle ja vaivaa taikinasta ilmakuplat pois.

Leivo taikinasta haluamasi muotoisia pullia.

Kohota pullat kaksinkertaisiksi, voitele ne munalla ja koristele raesokerilla ennen paistamista.

Resepti: Arja Savela

Piparikanapeet

Vaihtelua joululeivonnaisiin saat yhdistämällä torttu- ja piparkakkutaikinaa. Suolainen sinihomejuusto ja makea piparkakkutaikina maistuvat ihanalta yhdessä!

Noin 40 kappaletta

1 paketti Myllyn Paras torttu-, lehti- tai voitaikinalevyjä (500 g) tai iso lehtitaikinalevyjä (600 g)
(1-2 dl kookoshiutaleita)
1 paketti Myllyn Paras laktoositon pipari- tai perinteinen piparkakkutaikinaa
noin 1 dl sokeria

Sulata taikinalevyt ja nipistele ne yhdeksi isoksi levyksi tai avaa iso lehtitaikinalevy taitoksistaan. Ripottele levylle sokeria ja halutessasi kookoshiutaleita.

Kaaviloi sulaneet piparitaikinapalat erikseen leivinpaperin päällä yhdeksi yhtä isoksi levyksi kuin iso lehtevä levy.

Kumoa piparitaikinalevy leivinpaperin avulla lehtevän levyn päälle. Käännä kerroslevyjen sivut keskelle niin, että reunat tulevat vastakkain.

Ripottele taas taikinalle sokeria ja taita tämän jälkeen taikina niin, että käännetyt sivut kohtaavat uudelleen keskellä. Näin syntyy kierteinen taikinapötkö.

Laita taikina kylmään vähintään puoleksi tunniksi.

Leikkaa pötköstä terävällä veitsellä noin ½ cm:n paksuisia viipaleita ja laita ne uunipellille, ripottele pinnalle sokeria.

Paista 225-asteisen uunin keskiosassa noin 10-15 minuuttia kauniin värisiksi.

Pipari-sinihomejuustokiekurat

30-35 kappaletta

1 paketti Myllyn Paras perinteinen piparkakkutaikinaa tai l aktoositon piparitaikinaa (500 g)
100-150 g sinihomejuustoa

Kauli piparkakkutaikina ohueksi suorakulman muotoiseksi levyksi (25 x 25 cm). Ripottele pinnalle sinihomejuustoa murustettuna.

Kääri kääretortun tapaan rullalle. Leikkaa rullasta vajaan sentin mittaisia viipaleita ja nosta ne uunipellille leivinpaperin päälle kumolleen. Voit tehdä isompia tai pienempiä rullia sen mukaan, miten leveästä levystä rullaat taikinaa.

Paista 200-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia. Nauti punaviinin kera. Sopii hyvin myös cocktailpaloiksi tai kahvipöytään.

Reseptit: Arja Savela, Myllyn Paras Oy

Kätevät taatelipiparit

noin 20 kpl

1 pkt kauramurotaikinaa (400 g)
200 g pehmeitä taateleita (1 pss)

Sulata taikina. Hienonna taatelit ja sekoita taatelirouhe kauramurotaikinaan. Leivo taikinasta kaksi pellin pituista (n. 20 cm) paksua tanko ja aseta tangot leivinpaperin päälle uunipellille. Paina tangot mataliksi pötköiksi. Paista 200 asteessa uunin keskitasolla n. 10 min kauniin värisiksi. Leikkaa kuumina vinoiksi viipaleiksi, yhdestä pötköstä tulee noin 10 viipaletta (viipaleiden leveydestä riippuen).

Taateli pitää pikkuleivät mehevinä eli nämä voi leipoa hyvin tarjoilua aiemmin. Halutessaan pikkuleivät voi koristella ohuin sokerivesikuorrutusnauhoin.

Vinkki: Kokeile maustaa taatelirouhe esim. 1-2 rkl rommilla, madeiralla tms. (liota hetki rouhetta). Saat uusia makuvivahteita pikkuleipiin.

Resepti: Arja Savela, Myllyn Paras Oy

Lisää jouluisia ohjeita Leivontanurkassa

MTV3

Reseptit: Arja Savela, Myllyn Paras Oy

Kuvat: Shutterstock, Myllyn Paras Oy

Lue myös:

    Uusimmat