Joulukuusi voi olla vaarallinen – Näin sen kanssa pitää toimia

Joulukuusen säilyttäminen ja käsittely vaikuttaa siihen, tuleeko puusta joulun ilo vai kiusa. Everydayhealth.comin vinkeillä metsän tuoksusta voi nauttia turvallisesti kotona.

Ehkäise tulipalo

Joulukuuseen liittyvät tulipalot olivat vuosittain syynä noin 240 kotihälytykseen, joita palokunnat saivat USA:ssa vuosien 2005–2009 välillä. Palot johtuivat muun muassa oikosuluista sekä kuusen liian läheisestä sijainnista takkaan tai kynttilöihin.

Niin ikään Yhdysvalloissa tehdyssä kokeessa havaittiin, että kuiva kuusi syttyi tuleen sekunneissa ja tuhoutui palossa hieman yli minuutissa. Hyvin kastellun kuusen palo taas loppui nopeasti itsekseen ilman vahinkoa.

Luonnonkuusen omistajan kannattaakin asettaa puu vedellä täytetylle jalustalle ja kastella sitä säännöllisesti. Puun tulee olla tuore: vihreä, ei rusehtava. Neulasten pitää taipua eikä katkeilla, ja rungon on oltava pihkasta tahmea.

Kuusi on sijoitettava lamppujen, liekkien ja lämmittimien ulottumattomiin. Oksille tulee ripustaa vain sisä-, ei ulkovaloja. Valot kannattaa myös tarkistaa rikkinäisten yksilöiden varalta. Johtoja ei saa peittää esimerkiksi maton alle, muuten ylikuumenemisen todennäköisyys kasvaa.

Sammutathan myös kuusen valot ennen nukkumaan menoa, äläkä ripusta oksille oikeita kynttilöitä.

Torppaa allergiat

Vaikka ikivihreät puut eivät yhdysvaltalaisten asiantuntijoiden mukaan yleensä aiheuta allergia- tai astmaoireita, niiden mukana voi kulkeutua pieniä homeitiöitä, jotka saattavat saada niille alttiit ihmiset kutiamaan ja niiskuttamaan.

Ainoa varma tapa välttää oireet on hankkia tekokuusi. Aitoa kuusta puolestaan kannattaa säilyttää ennen asuintiloihin tuomista ainakin viikko autotallin tai sisäterassin kaltaisessa kuivassa paikassa. Kuusi tulee myös ravistella kunnolla ennen sen siirtämistä sisälle.

Älä huoju ripustaessa koristeita

Yhdysvalloissa hoidettiin kolmen vuoden aikana yli 17 000 ihmistä johtuen jouluisissa koristeluissa tapahtuneista putoamisista. 43 prosenttia loukkaantuneista oli pudonnut tikkailta. Miehet loukkasivat itsensä 40 prosenttia naisia todennäköisemmin.

Kuusi kannattaa aina koristella huteran sohvan sijaan vankalla jakkaralla seisten. Koristeetkin pitää ripustaa niin, etteivät ne tipu: lasiset ja muut helposti rikkoutuvat yläoksille. Ripustinkoukkujen tulee olla vahvoja ja tukevia.

Pidä silmällä lapsia ja lemmikkejä

Kuusen jalustan vesi sisältää usein lemmikeille haitallisia lannoitteita ja bakteereja. Jos eläin syö esimerkiksi koristeita tai nauhoja, sen suolisto voi tukkeutua, mikä saattaa johtaa jopa leikkaushoitoa vaativiin mahavaivoihin ja oksenteluun.

Jos kuusessa roikkuu jotain houkuttelevaa syötävää, lemmikki voi innoissaan kaataa sen kokonaan. Mikäli puu osuu matkalla alas kynttilään, se voi aiheuttaa rikkoutuneen lasin ja vammojen lisäksi jopa tulipalon.

Ryömivien ja taapertavien lasten liikkumista joulukuusen ympärillä täytyy pitää yhtä lailla silmällä.

Joulukuu on tulipalojen sesonkiaikaa, kertoi MTV Uutiset joulukuussa 2014. 

Joulukuussa 30 tulipaloa päivässä 1:52


Lähde: Everydayhealth.com

Kuvat: Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat