Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

Joulukinkun paistovinkkejä

joulukinkku, liha-alan tiedotus
joulukinkku, liha-alan tiedotusCopyright Alma Media Oyj 2000
Julkaistu 20.12.2002 15:16
(Päivitetty 23.12.2002 18:26)

Hanki iso pakastekinkku hyvissä ajoin. Pieni kinkku sulaa jääkaapissa 1-2 vuorokaudessa, iso kinkku kylmiössä tai muussa kylmässä tilassa 3-5 vuorokaudessa.

Paistomittarin voi painaa lihapalan paksuimpaan kohtaan jo tässä vaiheessa, ei kuitenkaan luuhun asti. Ennen paistoa kinkku voi hetken odotella huoneenlämmössä. Sopiva kinkun sisälämpötila on 4-10C kypsennyksen alkaessa.

Ja sitten kypsentämään!

Paistaen se käy näin:

- Pyyhi kinkku kostealla talouspaperilla tai huuhdo se ja kuivaa pinta.
- Nosta kinkku reunalliselle uunipannulle tai ritilälle uunipannun päälle.
- Säädä uuni 125C:een. Pienen kinkun voi kypsentää myös 150C:n lämmössä.
- Varaa paistoaikaa 40-60 min/kg.
- Suuren kinkun paistaminen kestää siis lähes koko yön. Seuraa kypsymistä mittarista.
- Suolatusta kinkusta - aivan samoin kuin tuoreestakin paistista - valuu kypsennettäessä nestettä ja sitä enemmän, mitä kypsempi kinkku. Uunissa nestettä myös haihtuu.
- Jos haluat hyvin mehevän kinkun, ota se pois uunista mittarin osoittaessa 75 asteen sisälämpötilaa.
- Mikäli haluat perinteisen murenevan kypsän kinkun, anna sisälämpötilan nousta 80 asteeseen. Lämpötila nousee vielä muutamia asteita uunista pois ottamisen jälkeen.
- Paistopussin käyttäminen estää haihtumista. Paistoliemenkin saa pussista kätevästi talteen.

Kinkun voi myös keittää!

Rauhallisesti poreilevassa liemessä kinkku kypsyy vieläkin alhaisemmassa lämmössä ja hellävaraisemmin kuin uunissa. Samalla kinkun suolaisuus vähenee ja maku on hyvä, "keitetyn keveä". Keittokinkkua voidaan tarjota sellaisenaan tai se voidaan viimeistellä kuorruttamalla uunissa. Keittonesteen ei tarvitse olla vettä, vaan aivan ihanan makuisia kinkkuja saadaan keittämällä ne puna-, valko- tai omenaviinissä. Liemeen voi lisätä mausteeksi esim. palan inkivääriä, kanelitangon ja kokonaisia neilikoita.

Erinomaisen maukas vaihtoehto on keittäminen mustaherukkamehussa:
- Huuhtele 3-4 kilon pikkukinkku ja paina paistomittari paksuimpaan kohtaan.
- Kuumenna 5-7 litran kannellisessa kattilassa 6-7 dl vahvaa mustaherukkamehua (mieluiten vähäsokerista) ja lisää mausteeksi 3-4 valkosipulinkynttä, reilu pala tuoretta inkivääriä sekä persiljanoksia.
- Laita kinkku liemeen ja lisää sen verran vettä, että liha juuri ja juuri peittyy.
- Keitä hiljaisella lämmöllä kannen alla kunnes kinkun sisälämpötila on 75C.
- Anna jäähtyä joko liemessään tai pois otettuna. Mustaherukkakinkku on pinnalta kauniin tumma sellaisenaan.
- Leikkaa ohuiksi viipaleiksi ja tarjoa keitinliemestä valmistetun kastikkeen kanssa.

Kuorrutetaan, koristellaan ja keitellään kastikkeita

Lihatiedotus, kuvaaja: Sanna Peurakoski Studio Piquant

Ota verkko tai kamara pois vasta jäähtyneestä kinkusta. Se tavanomaisin kuorrutus syntyy sivelemällä sinappia, ripottelemalla korppujauhoja ja pistelemällä kokonaisia neilikoita koristeeksi. Vaihtelu virkistää varmasti.

Valitse ensin jokin seuraavista sivelyyn:
- Vahva sinappi
- Sinappi + keltuainen -seos
- Sinappi + siirappi -seos
- Omenamarmeladi tai kiinteä -sose

Kinkun päälle voi ripotella:

Korppujauhoja
Seesaminsiemeniä
Hienonnettuja maissihiutaleita
Jauhettuja manteleita
Hapankorppujauhelmaa
Paista kuorrutettua kinkkua 225-asteisessa uunissa n. 10 min, jotta kuorrutus saa lisää väriä ja tulee kestäväksi. Väri paranee, jos lisäät jauhotukseen hiukan fariinisokeria.

Kinkun koristeluun käyvät vaikka kuivatut, paistetut omenarenkaat, joiden keskelle ripotellaan rosepippureita.

Pisteeksi iin päälle...

Paras kastike kinkulle on kevyt ja hedelmäinen, vaikkapa appelsiinimehusta valmistettu kastike:
2 dl appelsiinimehua
2 dl kinkunpaistolientä (laimennettuna)
2 rkl balsamiviinietikkaa tai muuta viinietikkaa
2 tl sokeria tai 1 tl hunajaa
hiukan tuoretta inkivääriä lastuina
3 rkl Maizena-suurustetta

Ja mustaherukkakinkulle herukkainen:
6 dl siivilöityä keitinlientä
5 rkl Maizena-suurustetta
mustapippuria
1 rkl soijakastiketta
kokonaisia viinimarjoja

Kuumenna kattilassa kypsennysliemi (ja appelsiinimehu). Ripottele joukkoon suuruste samalla sekoittaen. Anna kiehua noin minuutin. Mausta. Lisää lopuksi joukkoon viinimarjoja (tai viinietikka).

Noudata hyvää keittiöhygieniaa ja vältä pitkien ateriointiaikojen karikot!

futureimagebank.comfutureimagebank.comfutureimagebank.com

- Kuljeta kinkku suoraan kaupasta kotiin - älä katkaise kylmäketjua.
- Säilytä jääkaapin kylmimmässä osassa.
- Muista pestä käsiä.
- Älä käytä pesemättömiä välineitä
- Pidä työpöytä siistinä.
- Jäähdytä tähteet heti.
- Älä päästä raakaa ja kypsää ruokaa tai niiden käsittelyyn käytettäviä välineitä kosketuksiin.
- Kypsä kinkku ei kestä pitkiä säilytyksiä huoneenlämmössä.
- Jouluaaton juhlapöydässä kinkku on itseoikeutettu kunkku, mutta seuraavina päivinä kannattaa viipaloida sopiva määrä ateriaa varten ja viedä itse kinkku viivyttelemättä kylmään.

Lisää aiheesta:

Tiettyjä huoltohommia kotona ei kannata yrittää itse – "Voi pahimmillaan maksaa tuhansia euroja"Poista tämä reppu heti käytöstä!Lyömätön terveyspommi, jota kannattaa nyt syödä: "Muutama päivässä riittää"Älä hypi enää tällä hyppynarulla – Tukesilta varoitusKolme yllättävää faktaa koirien älykkyydestä – "Äärimmäisen vaikea nähdä koirasta"Sipuli kannattaakin pilkkoa näin – mullistavaa!
Lifestyle
Lihatiedotus, kuvaaja: Sanna Peurakoski Studio PiquantLihatiedotus, kuvaaja: Sanna Peurakoski

Tuoreimmat aiheesta

Lifestyle
  • 14:31
    Asuminen

    Tiettyjä huoltohommia kotona ei kannata yrittää itse – "Voi pahimmillaan maksaa tuhansia euroja"

  • 12:28
    Takaisinvedot

    Poista tämä reppu heti käytöstä!

  • 10:29
    Ruoka

    Lyömätön terveyspommi, jota kannattaa nyt syödä: "Muutama päivässä riittää"

  • 09:15
    Takaisinvedot

    Älä hypi enää tällä hyppynarulla – Tukesilta varoitus

  • 08:19
    Koirat

    Kolme yllättävää faktaa koirien älykkyydestä – "Äärimmäisen vaikea nähdä koirasta"