Hanki iso pakastekinkku hyvissä ajoin. Pieni kinkku sulaa jääkaapissa 1-2 vuorokaudessa, iso kinkku kylmiössä tai muussa kylmässä tilassa 3-5 vuorokaudessa.
Paistomittarin voi painaa lihapalan paksuimpaan kohtaan jo tässä vaiheessa, ei kuitenkaan luuhun asti. Ennen paistoa kinkku voi hetken odotella huoneenlämmössä. Sopiva kinkun sisälämpötila on 4-10C kypsennyksen alkaessa.
Ja sitten kypsentämään!
Paistaen se käy näin:
- Pyyhi kinkku kostealla talouspaperilla tai huuhdo se ja kuivaa pinta.
- Nosta kinkku reunalliselle uunipannulle tai ritilälle uunipannun päälle.
- Säädä uuni 125C:een. Pienen kinkun voi kypsentää myös 150C:n lämmössä.
- Varaa paistoaikaa 40-60 min/kg.
- Suuren kinkun paistaminen kestää siis lähes koko yön. Seuraa kypsymistä mittarista.
- Suolatusta kinkusta - aivan samoin kuin tuoreestakin paistista - valuu kypsennettäessä nestettä ja sitä enemmän, mitä kypsempi kinkku. Uunissa nestettä myös haihtuu.
- Jos haluat hyvin mehevän kinkun, ota se pois uunista mittarin osoittaessa 75 asteen sisälämpötilaa.
- Mikäli haluat perinteisen murenevan kypsän kinkun, anna sisälämpötilan nousta 80 asteeseen. Lämpötila nousee vielä muutamia asteita uunista pois ottamisen jälkeen.
- Paistopussin käyttäminen estää haihtumista. Paistoliemenkin saa pussista kätevästi talteen.
Kinkun voi myös keittää!
Rauhallisesti poreilevassa liemessä kinkku kypsyy vieläkin alhaisemmassa lämmössä ja hellävaraisemmin kuin uunissa. Samalla kinkun suolaisuus vähenee ja maku on hyvä, "keitetyn keveä". Keittokinkkua voidaan tarjota sellaisenaan tai se voidaan viimeistellä kuorruttamalla uunissa. Keittonesteen ei tarvitse olla vettä, vaan aivan ihanan makuisia kinkkuja saadaan keittämällä ne puna-, valko- tai omenaviinissä. Liemeen voi lisätä mausteeksi esim. palan inkivääriä, kanelitangon ja kokonaisia neilikoita.


