Joulu sekä hellii että koettelee ihmissuhteita

Jouluna tavoitteena on usein nauttia rauhallisesta perheidyllistä. Parhaimmillaan joulu voikin lähentää ja vahvistaa siteitä perheenjäsenten ja sukulaisten kesken. Pahimmillaan kyse on kuitenkin kaikkea muuta kuin hermoja lepuuttavasta yhdessäolosta, jossa pinnan alla kuplineet ihmissuhdeongelmat kärjistyvät aattoillan pimetessä.

Huippuunsa viritetyt odotukset läheisten kanssa vietetystä, tunnelmallisesta ja lämminhenkisestä joulusta eivät aina täyty. Tyypillinen joulumielen mustumista aiheuttava tekijä onkin jouluun kohdistettujen liian suurten odotusten ja todellisuuden välinen ristiriita.

Täydellisyyden tavoittelun sijasta kannattaakin usein laskea hieman rimaa ja ottaa juhla astetta rennommin.

– Koska joulu on vain kerran vuodessa, pitäisi kaiken muka olla niin peevelin täydellistä. Ei se onnistu. Oma rima asetetaan liian korkealle, toteaa vuoroin perhejoulua ja vuoroin puolison kanssa kahdenkeskistä joulua viettävä Petri.

Erilaiset odotukset aiheuttavat riitaa

Joulutunnelmaa saattaa kiristää muun muassa erilaiset käsitykset siitä, mitä kaikkea jouluna pitää ehtiä tehdä.

– Liian suuret ja liian erilaiset odotukset perheen ajankäytön suhteen ovat ongelma. Loppujen lopuksi kyse on kuitenkin vain muutamasta päivästä – ei siinä ehdi kaikkia joululaulutilaisuuksia, mummoloita, hautausmaita, Lappia ja seimiasetelmanäyttelyitä kiertää, vaikka kuinka haluaisi, perhejoulunsa anoppilaan keskittävä Heidi muistuttaa.

Nuorten parien ja perheiden kohdalla joulu aiheuttaa ristiriitaa tyypillisesti siinä vaiheessa, kun pitäisi päättää, kenen vanhempien luona joulua vietetään. Erityisen ongelmallista tämä on silloin, jos molempien perheet asuvat kaukana toisistaan eikä kahden kodin joulu tule kyseeseen.

– Koska joulu on sellaista aikaa, jolloin halutaan olla mahdollisimman mukavasti, niin ajatus siitä, että pitää viettää joulua tuntemattomien kanssa, tässä tapauksessa miehen vanhempien kanssa, ei aluksi tuntunut mukavalta, kertoo joulua sekä miehen perheen että oman perheen luona viettävä Tiina.

Joulunvieton koreografiasta sopiminen hyvissä ajoin lieneekin paras tapa välttää erilaisista odotuksista kumpuavia ristiriitoja.

– Aloitan joulukeskustelun hyvissä ajoin lokakuussa, ettei tarvitse sitten jouluna riidellä, Tiina valaisee konfliktinehkäisytekniikkaansa.

Sukset ristissä sukulaisten kanssa

Suuremmissa sukujouluissa ongelmia saattaa aiheuttaa yksinkertaisesti erityyppisten ihmisten päätyminen pidemmäksi aikaa saman katon alle.

– Joulu taitaa olla ainoa juhla, joka perinteisesti vietetään sukulaisten parissa. Ja kaikkihan tietävät, että ystävät voi valita, mutta sukulaisia ei, Heidi toteaa.

Erityisen ongelmalliseksi koetaan usein sukulaissuhteen varjolla harjoitettava toisten arvostelu. Varsinkin nuorempien ihmisten elämänvalintoja saatetaan päivitellä, mikä ei yleensä edesauta leppoisan joulutunnelman luomisessa.

– Sukset menevät yleensä ristiin sellaisten sukulaisten tai tuttavien kanssa, joiden kanssa on vain vähän tekemisissä ja jotka kuitenkin kokevat olevansa oikeutettuja kommentoimaan elämäntilannettani tai valintojani. Tällaisten tapausten kanssa palavat kyllä käämit mihin aikaan vuodesta vain, Petri kertoo.

Sukulaisten takia monet myös jättävät suosiolla perhejoulut väliin.

– Ristiriitoja syntyy ihmisten välille, jotka eivät ole muuten tekemisissä toistensa kanssa ja jotka eivät muuten halua nähdä toisiaan. Oman suvun kohdalla tiedän, että alkoholi laukaisee riitoja. Näistä syistä en vietä isoja perhejuhlia, tätä nykyä äitinsä kanssa kahdestaan joulua viettävä Sari toteaa.

Kuningas Alkoholi kärjistää ongelmat

Varmin tapa pilata kaikilta joulumieli on läträtä liikaa alkoholin kanssa. Erityisen ikävät muistot alkoholin sävyttämistä jouluista jää lapsille.

– Lapsuuden aikana Kuningas Alkoholi näytteli hieman turhan suurta roolia perhejouluissamme. Meni monta vuotta ennen kuin opin taas nauttimaan joulusta, Heidi kertoo.

Samantyyppisiä kokemuksia on myös Sarilla.

– Jossain vaiheessa aikuiset ottivat alkoholia ja rupesivat tilittämään ja selittämään asioita, mikä ei ollut mukavaa, Sari muistelee.

Toisaalta joulun ylilyönnit saatetaan jättää juhlan erikoislaatuisuuden takia suuremmatta huomiotta. Ajatellaan, että poikkeustilanteessa on myös hyväksytympää käyttäytyä poikkeuksellisesti.

– Suvussa on vallalla ollut perinne, että joulun kännikahnaukset unohdetaan eikä niistä puhuta. Siinä mielessä joulumme muistuttivat pikkujouluja, Sari toteaa.

Joulun syyksi harva kuitenkaan pistää perheongelmia tai muita ongelmia, vaan kyse on ennemminkin eräänlaisesta venttiilistä, josta paineet purkautuvat niiden hauduttua pinnan alla tarpeeksi kauan.

– Tuskin jouluna saa mitään pysyviä ongelmia aikaan; jo olemassa olevat ongelmat korkeintaan kärjistyvät. Juhlapyhien jälkeiset piikit avioerotilastoissa eivät siis varmastikaan johdu yksin joulusta vaan kaikista muistakin ongelmista, jotka joulu kauniisti niputtaa yhteen, Heidi analysoi.

Joulu myös vahvistaa suhteita

Vaikka joulu saattaakin välillä kiristää pinnaa, on vuoden ehkä suurimmalla juhlalla kyky myös parantaa tulehtuneita välejä ja jopa lähentää aiemmin toisistaan vieraantuneita ihmisiä.

– Joskus pari vuotta sitten tuli vietettyä pari päivää isukin ja hänen uuden perheensä parissa. Syötiin, saunottiin, juotiin kaljaa ja pelattiin seurapelejä. Tunnelma oli leppoisa ja henki hyvä, vaikka tätä olikin edeltänyt muutaman vuoden viileämpi kausi. Tuli sellainen olo, että minä hyväksyn isäni sellaisena kuin hän on ja hän minut. Jonkinlainen positiivisuus on pysynyt välillämme siitä asti, vaikka emme kovin usein tapaakaan, Petri kertoo.

Joulun ihmissuhteita hoitava vaikutus perustuu pitkälti siihen, että kaikki osapuolet ovat valmiita suhtautumaan jouluun arvokkaana aikana, jolloin on paitsi velvollisuus myös lupa kohdella toisia hyvin.

– Joulu voi hoitaa ihmissuhteita silloin kun ihmiset haluavat aidosti pysähtyä ja kun he tajuavat, että tässä ovat nämä minulle tärkeät ihmiset, Sari pohtii.


Teksti: MTV3 Helmi/Virpi Oinonen

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat