Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Julkaisupäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta ja kehitys
  • Jaakko Hietanen
    Head of Digital Development
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • Makuja
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
MTV Uutiset on sitoutunut noudattamaan Journalistin ohjeita
  • Julkisen sanan neuvosto (JSN)
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

Joskus näinkin päin − vegaanista teurastajaksi

Porsasta myynnissä Chef-Wotkin's tehtaanmyymälässä Helsingissä 5. toukokuuta 2010. Kuva: Lehtikuva.
Porsasta myynnissä Chef-Wotkin's tehtaanmyymälässä Helsingissä 5. toukokuuta 2010. Kuva: Lehtikuva.
Julkaistu 23.01.2012 16:41

Yhdysvaltojen National Public Radio kertoo nettisivuillaan 24-vuotiaasta entisestä vegaanista Andrew Plotskysta, joka on hankkinut itselleen teurastajan ammattitaidon.

Suuresta osaa läntistä maailmaa hävinnyt perinteinen lihakauppa tekee uutta tuloa. Joistakin maista se ei koskaan ehtinyt edes kunnolla kadota: esimerkiksi Ranskassa ja Saksassa on vahva itsenäisten lihakauppiaiden traditio. Lihakauppojen nousu tarkoittaa myös pienteurastamoiden nousua.

Lihakaupan ja teurastajien renessanssi on osa lähiruoan suosion kasvua. Nuorisolle ei enää riitä, että tietää kananmunien tulevan vapaasti tepastelevilta kanoilta.

NPR:n haastattelema Andrew Plotsky päätti opetella siankasvatuksen, sen teurastamisen ja leikkaamisen ateriaksi sopiviksi paloiksi. Hän jätti päivätyönsä kahvilan baristana ja lähti Washingtonin osavaltiossa sijaitsevalle maatilalle oppimaan. Alkuperäinen suunnitelma oli pysyä maaseudulla puolitoista viikkoa, mutta Plotsky jäi kahdeksi vuodeksi.

"Elämän ottamisen välittömyys oli aluksi vaikeaa"

Vielä jokin aika sitten vain kokit välittivät siitä, mistä liha tulee ja kuinka eläin on elänyt ennen teurastusta. Nyt kysymys eläimen alkuperästä on valtavirtaistunut. Plotsky päätyi opettelemaan teurastusta juuri tämän takia. Kuka kasvattaa eläimen? Kuka tappaa sen? Kuinka se kuolee? Kuka sen leikkaa?

− Olin valmistanut itseäni vuosia, mutta elämän ottamisen välittömyys oli aluksi vaikeaa. Se on edelleen jotain, mitä yritän perustella itselleni.

Plotskyn mielestä ruokaeläimen tappaminen itse vahvistaa sidettä eläimeen, sen tarjoamaan ruokaan, sen elinympäristöön sekä perheeseen ja ystäviin, joiden kanssa ruoka jaetaan.

Sianteurastus ei ole helppoa. Oppimiskäyrä on erittäin jyrkkä. Yhä useampi haluaa silti oppia taidon. Brooklynissa ja San Franciscossa lihakaupat ovat uusimpien trendien kärjessä.

Plotskyn oma porsaanpalasuosikki on sorkka.

− Ne ovat kaikkea mitä broilerin siipipalat unelmoivat olevansa.

Lähde: NPR: How One Former Vegan Learned To Embrace Butchering

(MTV3)

Lisää aiheesta:

Näitä tuttuja valmisruokia suomalainen suosii joulupöydässä – pakastepitsojenkin menekki kasvaa pyhinäKuitulisiin liittyy harhakäsitys – Hanna Partanen muistuttaa: "Ei todellakaan valitettavasti niin ole"Työpaikka, parisuhde ja terveys – Juho-Pekka menetti kaiken lyhyessä ajassaInhottavasta silmäongelmasta ei kostutustipoilla pääse eroonYleellisen samppanjapullon historia yllättää: "Ei voi kätkeä pommia"Kuinka kauan avattu glögi säilyy? Vastaus saattaa yllättää
Lifestyle

Tuoreimmat aiheesta

Lifestyle
  • 11:30
    Jouluruoka

    Näitä tuttuja valmisruokia suomalainen suosii joulupöydässä – pakastepitsojenkin menekki kasvaa pyhinä

  • 08:41
    Ravitsemus

    Kuitulisiin liittyy harhakäsitys – Hanna Partanen muistuttaa: "Ei todellakaan valitettavasti niin ole"

  • 06:37
    Asian ytimessä.doc

    Työpaikka, parisuhde ja terveys – Juho-Pekka menetti kaiken lyhyessä ajassa

  • Eilen19:08
    Silmäsairaudet

    Inhottavasta silmäongelmasta ei kostutustipoilla pääse eroon

  • Eilen18:15
    Kuohuviini

    Yleellisen samppanjapullon historia yllättää: "Ei voi kätkeä pommia"