Joskus näinkin päin − vegaanista teurastajaksi

Yhdysvaltojen National Public Radio kertoo nettisivuillaan 24-vuotiaasta entisestä vegaanista Andrew Plotskysta, joka on hankkinut itselleen teurastajan ammattitaidon.

Suuresta osaa läntistä maailmaa hävinnyt perinteinen lihakauppa tekee uutta tuloa. Joistakin maista se ei koskaan ehtinyt edes kunnolla kadota: esimerkiksi Ranskassa ja Saksassa on vahva itsenäisten lihakauppiaiden traditio. Lihakauppojen nousu tarkoittaa myös pienteurastamoiden nousua.

Lihakaupan ja teurastajien renessanssi on osa lähiruoan suosion kasvua. Nuorisolle ei enää riitä, että tietää kananmunien tulevan vapaasti tepastelevilta kanoilta.

NPR:n haastattelema Andrew Plotsky päätti opetella siankasvatuksen, sen teurastamisen ja leikkaamisen ateriaksi sopiviksi paloiksi. Hän jätti päivätyönsä kahvilan baristana ja lähti Washingtonin osavaltiossa sijaitsevalle maatilalle oppimaan. Alkuperäinen suunnitelma oli pysyä maaseudulla puolitoista viikkoa, mutta Plotsky jäi kahdeksi vuodeksi.

"Elämän ottamisen välittömyys oli aluksi vaikeaa"

Vielä jokin aika sitten vain kokit välittivät siitä, mistä liha tulee ja kuinka eläin on elänyt ennen teurastusta. Nyt kysymys eläimen alkuperästä on valtavirtaistunut. Plotsky päätyi opettelemaan teurastusta juuri tämän takia. Kuka kasvattaa eläimen? Kuka tappaa sen? Kuinka se kuolee? Kuka sen leikkaa?

− Olin valmistanut itseäni vuosia, mutta elämän ottamisen välittömyys oli aluksi vaikeaa. Se on edelleen jotain, mitä yritän perustella itselleni.

Plotskyn mielestä ruokaeläimen tappaminen itse vahvistaa sidettä eläimeen, sen tarjoamaan ruokaan, sen elinympäristöön sekä perheeseen ja ystäviin, joiden kanssa ruoka jaetaan.

Sianteurastus ei ole helppoa. Oppimiskäyrä on erittäin jyrkkä. Yhä useampi haluaa silti oppia taidon. Brooklynissa ja San Franciscossa lihakaupat ovat uusimpien trendien kärjessä.

Plotskyn oma porsaanpalasuosikki on sorkka.

− Ne ovat kaikkea mitä broilerin siipipalat unelmoivat olevansa.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat