Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

Joskus näinkin päin − vegaanista teurastajaksi

Porsasta myynnissä Chef-Wotkin's tehtaanmyymälässä Helsingissä 5. toukokuuta 2010. Kuva: Lehtikuva.
Porsasta myynnissä Chef-Wotkin's tehtaanmyymälässä Helsingissä 5. toukokuuta 2010. Kuva: Lehtikuva.
Julkaistu 23.01.2012 16:41

Yhdysvaltojen National Public Radio kertoo nettisivuillaan 24-vuotiaasta entisestä vegaanista Andrew Plotskysta, joka on hankkinut itselleen teurastajan ammattitaidon.

Suuresta osaa läntistä maailmaa hävinnyt perinteinen lihakauppa tekee uutta tuloa. Joistakin maista se ei koskaan ehtinyt edes kunnolla kadota: esimerkiksi Ranskassa ja Saksassa on vahva itsenäisten lihakauppiaiden traditio. Lihakauppojen nousu tarkoittaa myös pienteurastamoiden nousua.

Lihakaupan ja teurastajien renessanssi on osa lähiruoan suosion kasvua. Nuorisolle ei enää riitä, että tietää kananmunien tulevan vapaasti tepastelevilta kanoilta.

NPR:n haastattelema Andrew Plotsky päätti opetella siankasvatuksen, sen teurastamisen ja leikkaamisen ateriaksi sopiviksi paloiksi. Hän jätti päivätyönsä kahvilan baristana ja lähti Washingtonin osavaltiossa sijaitsevalle maatilalle oppimaan. Alkuperäinen suunnitelma oli pysyä maaseudulla puolitoista viikkoa, mutta Plotsky jäi kahdeksi vuodeksi.

"Elämän ottamisen välittömyys oli aluksi vaikeaa"

Vielä jokin aika sitten vain kokit välittivät siitä, mistä liha tulee ja kuinka eläin on elänyt ennen teurastusta. Nyt kysymys eläimen alkuperästä on valtavirtaistunut. Plotsky päätyi opettelemaan teurastusta juuri tämän takia. Kuka kasvattaa eläimen? Kuka tappaa sen? Kuinka se kuolee? Kuka sen leikkaa?

− Olin valmistanut itseäni vuosia, mutta elämän ottamisen välittömyys oli aluksi vaikeaa. Se on edelleen jotain, mitä yritän perustella itselleni.

Plotskyn mielestä ruokaeläimen tappaminen itse vahvistaa sidettä eläimeen, sen tarjoamaan ruokaan, sen elinympäristöön sekä perheeseen ja ystäviin, joiden kanssa ruoka jaetaan.

Sianteurastus ei ole helppoa. Oppimiskäyrä on erittäin jyrkkä. Yhä useampi haluaa silti oppia taidon. Brooklynissa ja San Franciscossa lihakaupat ovat uusimpien trendien kärjessä.

Plotskyn oma porsaanpalasuosikki on sorkka.

− Ne ovat kaikkea mitä broilerin siipipalat unelmoivat olevansa.

Lähde: NPR: How One Former Vegan Learned To Embrace Butchering

(MTV3)

Lisää aiheesta:

Älä hypi enää tällä hyppynarulla – Tukesilta varoitusKolme yllättävää faktaa koirien älykkyydestä – "Äärimmäisen vaikea nähdä koirasta"Sipuli kannattaakin pilkkoa näin – mullistavaa!Miten kumppanin pornon katseluun tulisi suhtautua? "Voitaisiin nähdä enemmän mahdollisuutena"Positiivisia uutisia: Nuorilla pyyhkii aiempaa paremminEliniän kasvu hidastuu – ennusteet satavuotiaaksi elämisestä uusiksi
Lifestyle

Tuoreimmat aiheesta

Lifestyle
  • 09:15
    Takaisinvedot

    Älä hypi enää tällä hyppynarulla – Tukesilta varoitus

  • 08:19
    Koirat

    Kolme yllättävää faktaa koirien älykkyydestä – "Äärimmäisen vaikea nähdä koirasta"

  • 07:46
    Ruoka

    Sipuli kannattaakin pilkkoa näin – mullistavaa!

  • 06:31
    Nettiporno

    Miten kumppanin pornon katseluun tulisi suhtautua? "Voitaisiin nähdä enemmän mahdollisuutena"

  • Eilen19:30
    Nuoret

    Positiivisia uutisia: Nuorilla pyyhkii aiempaa paremmin