Mainos

Seksitaudit tarttuvat tietämättäsi – lue lisää!

Kevät ja kesä ovat rakkauden aikaa. Hormonit hyrräävät ja rakkaudennälkä kasvaa. Ihastuminen voi saada pään sekaisin, mutta huumassa kannattaa pitää mielessä myös ihastumisen varjopuolet.

Ihastuminen voi johtaa seksiin ja hetken huumassa voi unohtua seksitaudeilta suojautuminen. Suojaamaton seksisuhde voi olla kohtalokas, sillä vain yksi suojaamaton seksikerta riittää tartuttamaan sukupuolitaudin. Sukupuolitaudit eivät näy päälle ja partneri voi kantaa seksitautia tietämättään, sillä moni tauti on oireeton.

Miten suojautua sukupuolitaudeilta

Mutta miten suojautua sukupuolitaudeilta? Kysyimme neuvoa Terveystalon yleislääketieteen erikoislääkäri Jaakko Haloselta.

Mikä on paras keino ehkäistä sukupuolitauteja?

– Koska oletuksena on, että ihmiset harrastavat seksiä, ei sitä voi kokonaan kieltää. Paras ehkäisykeino on siis kondomi. Kondomia tulisi käyttää aina, oli sitten kyseessä mikä tahansa seksikontakti: suuseksi, emätinyhdyntä, anaaliseksi tai naisten välinen seksi.

Sukupuolitaudit tarttuvat vain limakalvokontaktissa. Sukupuolitaudit eivät tartu esimerkiksi uimavedestä, saunasta tai vessanpöntön reunasta.

Onko kondomia käytettävä aina? Milloin kondomin voi jättää pois?

– Kondomia kannattaa käyttää aina kun on sukupuolikontaktissa. Kondomin voi jättää pois vasta jos on jo jonkin aikaa ollut vakisuhteessa ja on aivan varma partneristaan. Koska sukupuolitaudit eivät näy päälle ja voivat olla oireettomia, varmuuden partnerinsa terveydestä saa vain sukupuolitautitestillä, joka täytyisi tehdä pariskunnan molemmille osapuolille.

Jos kuitenkin tuli harrastettua suojaamatonta seksiä, milloin pitäisi mennä lääkäriin?

– Lääkäriin tai testiin kannattaa mennä 1-2 viikon kuluttua viimeisestä seksikerrasta tai kun oireita alkaa ilmentyä. Jos epäilee sukupuolitautia, on hyvä käydä testissä viimeistään ennen seuraavaa seksisuhdetta. 

Seksitaudin oireet saattavat tuntua suun limakalvoissa kirvelynä tai kurkkukipuna. Miehillä voi ilmetä vuotoa virtsaputkesta, naisilla poikkeavaa valko- tai verivuotoa, alavatsan ja selän kipuja sekä kuumetta.

Jos vahinko sattui

Älä jää odottamaan, vaan käy testissä helposti ilman lääkärin lähetettä. Vastauksen saat jo muutamassa päivässä.

Jos epäilet tartuntaa, kerro siitä myös partnereillesi viimeistään silloin, kun testin tulos on positiivinen. Muista myös käyttää kondomia kunnes tauti on hoidettu ja jälkitutkimuksessa todettu parantuneen.

Ajan sukupuolitautitestiin Terveystaloon voit varata helposti täältä ilman lääkärin lähetettä.

Lue myös:

    Uusimmat