Jorma Piisisen parhaat energiavinkit: Näin säästät sähkölaskussa!

Remonttimestari Jorma Piisinen tietää miten sähkölaskua voi pienentää. Kokosimme yhteen parhaat energiansäästövinkit lämmityskauden alkuun.

Paukkupakkaset ovat pian taas täällä ja ennen lämmityskauden alkua on hyvä kiinnittää huomiota muutamiin asioihin.

Ilmanvaihto voi olla energiasyöppö

Rakennuksen ilmanvaihtoa voi parantaa esimerkiksi asentamalla ilmantulo- ja poistokone, jossa on ilman talteenottava kennosto. Joissain ilmanvaihtokoneissa on lämpöpumppuja samassa yhteydessä ja näin hyötysuhde paranee jopa plussan puolelle, koska poistuvasta energiasta saadaan lämpöä talteen. Näin hyötykertoimeksi tulee jopa 140-150 %.

Tarkasta ikkunoiden saumaukset

Pieni, mutta tärkeä toimenpiden tulevan lämmityskauden varalle.

– Sanotaan, että ikkunoiden kautta häipyy kuusi kertaa enemmän energiaa kuin umpiseinien läpi. Se on aika paljon, Remonttimestari Jorma Piisinen muistuttaa

Sulata kylmälaitteet säännöllisesti

Kylmälaitteet käyttävät turhan paljon sähköä, jos niihin on kertynyt jäätä. Muista myös käyttää energiaa säästäviä pesuohjelmia keittiössä ja tarkasta jääkaapin ja pakastimen lämpötilat.

Älä lämmitä saunaa niin kuumaksi

Saunominen sujuu hieman pienemmässäkin lämpötilassa. Vähennä myös turhaa kuumentamista, esimerkiksi koko perheen kannattaa löylytellä peräjälkeen siten, että kiuasta ei tarvitse lämmittää eri porukoille erikseen.

Pyykki puhtaaksi pienemmässä lämpötilassa

Vaikka pesulämpötiloja on noudatettava, on hyvä käyttää maalaisjärkeä: Vähän käytetyt lakanat voi esimerkiksi ihan hyvin pyöräyttää 40 asteessa 60 sijaan. Muista myös valita pesukone, jonka energiatehokkuusluokka on A tai A+.

Älä käytä vajaita koneellisia, vaan pese pyykit vasta sitten, kun pyykkiä on kertynyt riittävästi.

Kuivata pyykit ulkona

Nyt, kun pakkasta ei vielä ole, kannattaa hyödyntää taatusti energiaa tuhlaamaton kuivaustapa.

Valaistus kulutaa 4-5 % asumisen energiankulutuksesta

Olisiko jo aika opetella sammuttamaan turhat valot? Automaation avulla voidaan säästää myös energiaa, kun valot syttyvät esimerkiki liikkeentunnistimien avulla.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja