Mainos

Jopa Victoria Beckham myöntää: Mallit ovat liian laihoja

Mallien laihuusvaatimuksen saavat naiset varpailleen. Monet ovat sitä mieltä, että vääristyneet kauneusihanteet eivät ole vain mallien ongelma. Catwalkien nälkäkurjet asettavat paineita myös tavallisille naisille ja nuorille tytöille. Maailmalla huolenaiheen on myös herätty, ja monet julkisuuden henkilöt kampanjoivat nyt terveempien mallien puolesta. Silti vain harva suunnittelija uskaltaa olla erilainen ja esitellä vaatteitaan kurvikkaampien mallien kera.

Maailmalla mallien koot ovat menneet viime vuosina vain pienemmäksi. Muutama vuosi sitten Madrid kielsi liian laihojen mallien pääsemisen lavalle, ja asetti painoindeksirajaksi 18, mutta tempaus oli vain hetkellinen. Osa huippusuunnittelijoista on siirtynyt yhä pienempiin malleihin. Laihuutta ihannoivat suunnittelijat suosivat myös yhä nuorempia malleja.

Normaalikokoisia malleja näkee catwalkeilla kuitenkin silloin tällöin. Eräs rohkeista suunnittelijoista on Knitwearin Mark Fast, joka esitteli Lontoon muotiviikoilla syys- ja talvikauden kokoelmansa kurvikkaampien mallien kera. Toinen rohkea suunnittelija löytyi Milanon muotiviikoilta, jossa Elena Miro esitteli mallistonsa käyttämällä tavallista kookkaampia malleja.

Myös monet julkisuuden henkilöt ovat antaneet äänensä terveemmän naiskuvan puolesta. Jopa langanlaiha Victoria Beckham on liittynyt tukemaan amerikkalaisen muotisuunnittelijoiden neuvoston CFDA:n kampanjaa, joka haluaa nähdä catwalkeilla enemmän terveemmän kokoisia malleja. Kampanjan yksi viestinviejä on huippumalli Coco Rocha, joka on itsekin joutunut kuulemaan olevansa liian lihava catwalkeille.

Myös 60-luvun laihaakin laihempi huippumalli Twiggy myönsi vastikään, että jotkut mallit ovat todellakin liian laihoja. Twiggy kuitenkin muistuttaa, että useat mallit ovat luonnostaan laihoja, aivan kuten hänkin. Twiggyn mielestä mallien ikärajaksi saisi laittaa 16-vuotta ja töitä tulisi tehdä vain koulujen lomilla. Twiggy kuitenkin muistuttaa, ettei ole paras esikuva antamaan muille ohjeita, sillä hän lopetti itse koulun kesken mallintöiden takia.

Meikkivinkin lukijat: Mallien laihuus harmittaa

Myös tavalliset kansalaiset kapinoivat mallien laihuusvaatimuksia vastaan. Meikkivinkin mallikyselyyn vastanneista 42,9 prosenttia on sitä mieltä, että vaikka mallien laihuusvaatimukset eivät vaikuta heidän elämäänsä, ne kyllä harmittavat. Todella kiukkuiseksi mallien laihuusvaatimuksen saivat 31,7 prosenttia vastanneista. Vain 25,4 prosenttia oli sitä mieltä, että mallien kuuluu olla langanlaihoja, sillä se on osa heidän työtään.

Osa kyselyymme vastanneista on kuitenkin sitä mieltä, että mallien laihuusihanne ei koske vain catwalkeilla käveleviä tyttöjä, sillä vääristynyt kehonkuva asettaa paineita myös muille.

Kauneusihanteet voivat olla osasyyllinen syömishäiriön synnyssä:

"Eivät ne oikeastaan suututa, harmittavat ehkä enemmänkin. Mutta en voi kieltää etteivätkö ne olisivat vaikuttaneet elämääni sillä olen kärsinyt syömishäiriöstä muutamien vuosien ajan. Eihän se tietenkään ole laihojen mallien vika, omasta päästähän se alkaa. Mutta ovathan kauneusihanteetkin omalta osaltaan asiaan vaikuttaneet." Piski

Laihuuden ihannointi vaikuttaa varsinkin nuoriin tyttöihin:

"Minua ei henkilökohtaisesti niin suututa tuo mallien laihuus, sillä olen jo päässyt yli sen vaiheen, että kuvittelen laihuuden olevan seksikästä ja kaikkien ihannoimaa. Kuitenkin nuoriin tyttöihin ja teineihin nämä laihat esikuvat vaikuttavat hyvinkin voimakkaasti ja epäilemättä luovat turhia paineita." Lilli

"Itselläni on poikia, mutta varsinkin ystävieni perheessä, jossa on tyttöjä, lapsille tulee aivan väärä käsitys "normaaliudesta". Myös aikuiset naiset, miksei miehetkin, kärsivät varsinkin huonoina aikoina tai sovituskopissa siitä, kun mainoksissa esitellyt vaatteet eivät mahdu itselle edes päälle." Lasten äiti

Myös aikuiset naiset kokevat paineita:

"Vaikka olen aikuinen nainen, koen silti välillä itsekin paineita vääristyneiden ulkonäkövaatimuksien takia. Se saa miettimään miten nämä vaatimukset vaikuttavat vielä kasvuiässä oleviin lapsiin ja nuoriin ja kuinka pahasti heidän maailmankuvansa voi vääristyä. Syömishäiriöt ovat yleistyneet ja nykyään jopa ala-asteikäiset tytöt laihduttavat ja kuvittelevat olevansa lihavia. Aina omien vanhempien järkipuheet eivät auta, kun samaan aikaan eri medioista tuputetaan kuvia sairaalloisen laihoista ihmisistä." Mus

Lue kaikki kyselyymme tulleet vastaukset täältä!

Teksti: MTV3/Helmi

Lähteet: huffingtonpost.com, telegraph.co.uk

Kuvat: Wireimages/All Over Press, Elena Miron muotinäytös Milanon muotiviikoilla

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.