Joko puolueiden ministeriruletti pyörii – tarjolla tuttuja kasvoja vuosien takaa

Neljän suurimman puolueen kenttäväki toivoo ministereikseen niin valtakunnantason keskeisiä vaikuttajia kuin jo kotimaan politiikasta luopuneita tuttuja nimiäkin.

SDP:n kenttä halajaa Jutta Urpilaisesta ministeriä ihan vakavissaan, Matti Vanhanen ja Olli Rehn taas nousevat keskustaväen toivelistalle.

MTV Uutisten kyselyssä neljän suurimman puolueen piiriaktiivit saivat nimetä oman puolueen ministereiksi toivomiaan henkilöitä viisi kappaletta tärkeysjärjestyksessä. Listojen kärkeen nousivat yllätyksettömästi puheenjohtajat Alexander Stubb, Juha Sipilä, Antti Rinne ja Timo Soini.

Puolueiden varapuheenjohtajien ja nykyisten ministerien rinnalle nostettiin kuitenkin myös henkilöitä, jotka eivät enää ole mukana kotimaan politiikassa tai eivät ainakaan sen vallankäytön ytimessä.

SDP:n piiriaktiivit nostavat Jutta Urpilaisen ohi usean nykyisen ministerin.

”Suomella ei ole varaa jättää osaamista käyttämättä”

Pohjanmaan piirihallituksen jäsen Esa Kant hehkuttaa Jutta Urpilaista muutenkin kuin oman kaupungin poliitikkona.

– Hän on yksi osaavimpia eurooppalaisia poliitikkoja tällä hetkellä mitä löytyy. Suomella ei ole tässä tilanteessa varaa Jutan osaamista ja kykyjä jättää käyttämättä.

SDP:n  kentän ”ministerilistalla” Urpilaisen edelle menevät puheenjohtaja Rinteen lisäksi nykyinen ulkoministeri Erkki Tuomioja sekä työministeri Lauri Ihalainen. Urpilaisen taakse jäävät kuitenkin kaikki nykyiset SDP:n naisministerit Susanna Huovinen, Pia Viitanen, Sirpa Paatero sekä Krista Kiuru.

Myös jo kahdesti ministerinpestistä kieltäytynyt SDP:n varapuheenjohtaja Antti Lindtman on kentän silmissä edelleen vankasti ministeriainesta.

Kokoomuksen listakärjessä nykyministerit

Kokoomusväki vaikuttaa olemaan haluton ylenpalttiseen ministerikierrätykseen, mikäli puolue seuraavassa hallituksessa istuu. Alexander Stubbin jälkeen eniten mainintoja saavat Petteri Orpo, Sanni Grahn-Laasonen, Paula Risikko sekä Lenita Toivakka. Hänen jälkeensä seuraavalla sijalla on eduskuntaryhmän puheenjohtaja Arto Satonen. Ennen Laura Rätyä tulee vielä Jan Vapaavuori, vaikka tämä on siirtymässä Euroopan investointipankin johtotehtäviin eikä ole edes ehdolla kansanedustajaksi näissä vaaleissa.

Kärkikymmenikköön yltää myös entinen ulkoministeri Ilkka Kanerva.

– Toivoisin kahden vanhan tekijän paluuta: Sari Sarkomaan ja Ilkka Kanervan. Ja varmasti löytyy tilaa myös nykyisille: Räty, Orpo, Risikko.. En itse näkisi ollenkaan huonona että he jatkavat, toteaa Kirsi Sharma Helsingin piiristä. 

Jussi Niinistössä ministeriainesta

Perussuomalaisten ministeritoiveiden kärjen listaa hallitsevat mainintojen perusteella puheenjohtaja Timo Soini ja varapuheenjohtaja Jussi Niinistö. Hänen jälkeensä tulee iso rako mainintojen määrässä.

Timo Pajunpää Keski-Pohjanmaan piiristä uskoo, että jos perussuomalaiset saa kakkospaikan vaaleissa, Jussi Niinistö on itseoikeutettu valtiovarainministeri.

– Hän saa näyttää tohtorismiehenä kyntensä. Kyllä hän siihen pystyy, kun ovat pystyneet aikaisemmatkin ministerit.

Listan kärkiporukoissa ovat myös puolueen toinen varapuheenjohtaja Hanna Mäntylä, eduskuntaryhmän nykyinen puheenjohtaja Jari Lindström ja entinen puheenjohtaja Pirkko Ruohonen-Lerner.

Europarlamentaarikot Sampo Terho ja Jussi Halla-aho ovat myös kymmenen kärjessä.

Halla-ahoa moni perussuomalainen kaipasi turhaan ehdokkaaksi myös eduskuntavaaleihin. Terho sen sijaan on ehdolla Helsingistä.

Keskustalla tarjolla liuta entisiä ministereitä

Keskustan kentän ministerilistan kärjessä on tietenkin Juha Sipilä. Hänen jälkeensä eniten mainintoja saavat varapuheenjohtajat Annika Saarikko ja Juha Rehula, joka eduskunnan sosiaali-ja terveysvaliokunnan puheenjohtajana osallistui sote-talkoisiin näkyvästi ja joka toimi sosiaali-ja terveysministerinäkin noin vuoden 2010 -2011. Seuraavaksi eniten mainintoja saa varapuheenjohtaja Anu Vehviläinen, hän puolestaan entinen liikenneministeri.

Entisten ministerien väliin kiilaa kuitenkin Olli Rehn, joka pyrkii Suomessa eduskuntaan. Hän jättää taakseen Mauri Pekkarisen, jonka ministerityön lista on vaikuttava.

Pekkarisen jälkeen eniten mainintoja saa entinen pääministeri Matti Vanhanen, joka tekee paluuta politiikkaan ja on keskustan kentän mielestä varsin varteenotettava ministeriehdokas.

Paula Huhtalalla Uudenmaan piiristä onkin esittää oma ”dream teaminsa” keskustan ministereiksi.

– Matti Vanhasesta tulisi aivan loistava kauppa- ja teollisuusministeri ja Olli Rehnistä ulkoministeri. Sisäministeriksi Tapani Tölli ja Anu Vehviläinen valtiovarainministeriksi. Ja opetusministerinä näkisin mielelläni Annika Saarikon.

Mutta myöskään toinen paluuta tekevä entinen ministeri Paavo Väyrynen ei ole kentän silmissä mitenkään mahdoton ajatus ministeriksi, hän yltää kärkikymmenikköön.

Tällaiset ovat kentän ministerilistat

MTV Uutisten kyselyssä pyydettiin nimeämään viisi henkilöä ministereiksi tärkeysjärjestyksessä. Nimet ovat puolueittain mainintojen mukaisessa järjestyksessä. 

KESKUSTA TOP 10 KOKOOMUS TOP 10
Juha Sipilä Alexander Stubb
Annika Saarikko Petteri Orpo
Juha Rehula Sanni Grahn-Laasonen
Anu Vehviläinen Paula Risikko
Olli Rehn Lenita Toivakka
Mauri Pekkarinen Arto Satonen
Matti Vanhanen Jan Vapaavuori
Paavo Väyrynen  Laura Räty
Tuomo Puumala Heikki Autto
Kimmo Tiilikainen  Ilkka Kanerva
yhteensä mainintoja sai 60 eri henkilöä yhteensä mainintoja sai 42 eri henkilöä


SDP TOP 10 PS TOP 10
Antti Rinne Timo Soini 
Erkki Tuomioja Jussi Niinistö
Lauri Ihalainen Hanna Mäntylä
Jutta Urpilainen Jari Lindström
Antti Lindtman Pirkko Ruohonen-Lerner
Susanna Huovinen Sampo Terho
Sirpa Paatero Pirkko Mattila
Eero Heinäluoma Jussi Halla-aho
Krista Kiuru Arja Juvonen
Pia Viitanen Lauri Heikkilä
yhteensä mainintoja sai 36 eri henkilöä yhteensä mainintoja sai 73 eri henkilöä


Näin kysely tehtiin

MTV Uutiset kysyi neljän suurimman puolueen piirihallitusten jäseniltä ajankohtaisista asioista.

Kysely lähetettiin kaikille piirihallitusten jäsenille, joiden sähköpostiosoite oli saatavilla. Kyselyyn vastattiin nimettömästi sähköisesti eikä MTV Uutiset nähnyt kenenkään yksittäisen vastaajan vastauksia.

Kokoomuksen osalta vastausprosentti oli 70 ja SDP:n 67, keskustan 69 ja perussuomalaisten 62. Kyselyn toteutti MTV Uutisten toimeksiannosta Think If Laboratories 24.2.-12.3. välisenä aikana.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja