Mainos

Kommentti: MTV Uutiset kokosi hallituksen ministerilistan! Joukossa uusia kasvoja, tasa-arvoa ja pari jokerikorttia

Tuskin ovat punavihermultahallitusta yrittävät puolueet ehtineet istahtaa Säätytalolle, kun alkaa jo hillitön spekulaatio ministerinimistä. Ainakin eri toimituksissa. Ministerivalinnoissa painavat tasa-arvo ja tuoreet kasvot, kirjoittaa MTV Uutisten politiikan päällikkö Jussi Kärki.

Ministeriruletti kiinnostaa aina, joten aloitetaan se saman tien, vaikka hallitusohjelmaa ei ole vielä kirjoitettu riviäkään. MTV Uutiset kantaa kortensa kekoon, jotta kahvipöydissä riittäisi sytykettä spekulaatioille.

SDP:llä riittää päteviä ehdokkaita kilpailuksi saakka, joten Antti Rinteellä on enemmän valinnanvaraa kuin hallituspohjien kanssa. Äijäfeministi Rinne nostaa koville paikoille naisia, joista ensimmäisenä jonossa on Sanna Marin. Satakunnasta on tarjolla kaksi vahvaa ministeriehdokasta Kristiina Salonen tai Krista Kiuru.

Rinteen Lahden puoluekokouksen puheenjohtajakisassa haastanut Tytti Tuppurainen on kansainvälinen Eurooppa-osaaja. Toinen haastaja Timo Harakka pääsee johtamaan eduskunnan vaikutusvaltaista valtiovarainvaliokuntaa.

Ministeriksi on tyrkyllä myös toinen Uudenmaan Antti eli Antti Lindtman, joka keräsi vaaleissa enemmän ääniä kuin puheenjohtaja Rinne. Lahdesta puolestaan tulee SDP:n harvoja oikeistodemareita: Ville Skinnari olisi talouselämälle mieluinen elinkeinoministeri.

Rinteen luotettu Sirpa Paatero olisi riittävän kokenut ja arvostettu eduskuntaryhmän johtoon, mikäli ministeripaikkaa ei ainakaan heti löytyisi.

Jokerikortiksi nostan opetusministeriksi Pilvi Torstin, joka osaa SDP:n osaamispolku 2030 -ohjelman vaikka unissaan.

STM:n kaksikko Kiuru-Heikkinen

Sitten keskusta, Ryhmäjohtaja Antti Kaikkonen esiintyy jo puoluejohtajan elkein ja toinen jalka on melkein valtiovarainministeriössä.

Karmaisevan vaalitappion kokeneen keskustan on uusittava lähes kokonaan kasvonsa, joten ministeripesteihin pitää löytää tuoretta verta. Esimerkiksi Anne Kalmari on monet kerrat jäänyt niukasti rannalle salkkujaossa, mutta nyt hillopurkki osunee kohdalle.

Herkullinen asetelma olisi se, että viime vaalikauden sotevaliokunnan "paha pari" Krista Kiuru - Hannakaisa Heikkinen löytäisi toisensa samasta ministeriöstä. Politiikan toimittajana tätä voisi jopa toivoa.

Keskustan kokeneelle kaartille löytyy arvokkaita laskeutumispaikkoja puhemiehenä ja eduskuntaryhmän puheenjohtajana. Herroista Vanhanen, Leppä, Sipilä löytyy näiden tuolien täyttäjät.

Syksyn ylimääräinen puoluekokous ja puheenjohtajakisa voivat tuoda aikanaan muutoksia ministerilistaan. Lisäksi keskusta on ennenkin käyttänyt ministerikierrätystä, jotta useampikin edustaja voi päästä vielä tumman auton takapenkille.

Ulkoministeri Haavisto ja kolmas kerta toden sanoo

Vihreiden valinnat ovat suoranuottiset. Kiitoksena hyvästä pätkäpuheenjohtajuudesta Pekka Haavisto heittämällä ulkoministeriksi ja siitä mahdollisesti presidenttikisaan ja olisiko tarinan päätös, että kolmas kerta toden sanoo.

Muut vihreät ministerit ovat suosionosoituksin seuraavaksi puheenjohtajaksi hurrattava Maria Ohisalo sekä maakuntien ääni Krista Mikkonen.

Tasa-arvon nimissä nostan vielä esiin ison vihreän miehen Atte Harjanteen. Nimi mieleen.

Vasemmistoliitolla on yllinkyllin vahvoja naisia, joista Li Anderssonin rinnalle ministereiksi voivat nousta Hanna Sarkkinen ja Aino-Kaisa Pekonen. Jos Sarkkinen yltää europarlamenttiin, niin vasemmiston jokerikortti ministeriksi voisi olla ärhäkkä Paavo Arhinmäki. Paluu parrasvaloihin kenties?

RKP voi nostaa puheenjohtaja Anna-Maja Henrikssonin rinnalle ministeriksi Anders Adlercreutzin, jos hallituksen liimapuolueelle siunaantuu kaksi salkkua. Tämä on merkittävä valinta myös sen kannalta, kuka voisi nousta RKP:n seuraavaksi puheenjohtajaksi. Jokerikorttina on kovia äänimääriä keräävä Joakim Strand, joka muistaa aina mainostaa Vaasan energiaklusteria, vaikka puhe olisi päivähoidosta tai eläkeindeksistä.

Pidätän oikeuden muutoksiin ja tämän listan perusteella ei kannata vielä mennä ostamaan uutta tummaa pukua tai jakkupukua.

Tässä MTV Uutisten ministerilista!

SDP 6 ministeriä

Antti Rinne, Sanna Marin, Kristiina Salonen, Tytti Tuppurainen, Ville Skinnari, Antti Lindtman

Jokerikortti Pilvi Torsti

Eduskuntaryhmän johtoon Sirpa Paatero

Varapuhemieheksi Tuula Haatainen

EU-komissaariksi Jutta Urpilainen tai Miapetra Kumpula-Natri


Keskusta 5 ministeriä

Antti Kaikkonen, Katri Kulmuni, Anne Kalmari, Antti Kurvinen, Hannakaisa Heikkinen

Jokerikortti Hanna Kosonen

Eduskuntaryhmän johtoon Jari Leppä

Puhemies Matti Vanhanen tai Juha Sipilä

 

Vihreät 3 ministeriä

Pekka Haavisto, Maria Ohisalo, Krista Mikkonen

Jokerikortti Atte Harjanne

Eduskuntaryhmän johtoon Heli Järvinen

 

Vasemmistoliitto 3 ministeriä

Li Andersson, Hanna Sarkkinen, Aino-Kaisa Pekonen

Jokerikortti Paavo Arhinmäki

 

RKP 2 ministeriä

Anna-Maja Henriksson, Anders Adlercreutz

Jokerikortti Joakim Strand

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja