Mainos

Jokereiden rahoituskuvio ihmetyttää analyytikkoa: "Eihän tuollaisella yhtiöllä ole mitään arvoa – kuka helvetti tämän ottaisi vastaan?"

5:27
Jari Kurri kommentoi uutta omistuskuviota maanantaina.

Jokereiden väitteet täysin suomalaisesta omistuspohjasta ovat saivartelua, sanoo seuran historiasta ja taustoista hyvin perillä oleva talousasiantija, analyytikko Ari Rajala.

Jokerit loikkasi aikanaan KHL:ään venäläisomistajien avustuksella. Takkiin on tullut ja rajusti, kumulatiiviset tappiot KHL-aikakaudelta ovat yli 60 miljoonaa euroa. Tappioita on paikattu pääomalainoilla, joita on viimeisimmässä taseessa 44 miljoonaa euroa. Lainaa on vielä sittemmin otettu lisää yli 13 miljoonaa euroa.

– Taseessa ei kerrottu suoraan, mistä ne tulivat, mutta ne olivat todennäköisesti venäläistä rahaa. Muuten rahat olisivat loppuneet ajat sitten kesken, kun firma tekee kymmeniä miljoonia euroja tappiota per kausi, kertoo Alma Talentin analyytikko Ari Rajala.

– Kokonaisuudessa mietityttää, miten raha on liikkunut, kun Kurri on tullut omistajaksi. Eihän tuollaisella yhtiöllä ole periaatteessa mitään arvoa. Mun mielestä Kurrille pitäisi maksaa, että hän suostuisi ottamaan tällaisen yhtiön omistukseensa. Miten Kurri myy 40 prosenttia eteenpäin – eurolla vai? Kuka helvetti tämän ottaisi vastaan, kun on näin alijäämäinen ja näin raskaasti tappiollinen firma?

"Aika saivartelua"

Jokereiden omistus siirtyi toukokuussa kokonaisuudessaan Jari Kurrille. Hän sanoi silloin, ettei venäläinen rahoitus ole jatkossa Jokereiden arjessa mukana. Maanantaina Kurri sanoi, että 40 prosenttia Jokereista hankkinut Norilsk Nickel Harjavalta Oy on täysin suomalainen yhtiö, eikä omistuskuviossa ole venäläistä rahaa.

– Aika saivartelua. Okei, juridinen yhtiö on suomalainen, mutta sen yhtiön omistavat kokonaan venäläiset kyproslaisen holding-yhtiön kautta. Mikä sitten on motiivi rahoittaa Jokereita noinkin rajusti?

Tuoreimmassa tilinpäätöksessä Jokereiden liiketoiminnan tuotot eivät olisi edes kattaneet pelaajapalkkioita ja muita henkilöstökuluja.

– Jokereiden ongelma on ihan puhtaasti liikevaihdon pienuus. 12 miljoonan euron liikevaihto ja käyttökate on 12 miljoonaa tappiollinen. Päästäkseen omilleen Jokereiden liikevaihdon pitäisi olla 24 miljoonaa euroa. Se ei ole seuralta onnistunut koko KHL-aikakaudella, Rajala muistuttaa.

Kurri sanoi Ylen haastattelussa, ettei tiedä tarkemmin pääomalainoista mitään. Se kuulostaa erikoiselta, sillä hän otti omistukseensa yhtiön, jolla on velkaa yli 50 miljoonaa euroa (olettaen, että vanhoja velkoja ei ole annettu anteeksi). Kurri on lisäksi perustanut huhti-toukokuussa kaksi osakeyhtiötä – toisen toimialaksi on merkitty rahoitustoiminta, toisen sijoituspalvelut.

– Taloudellisesti tämä yhtälö... Eihän Kurri ole tänne laittamassa kymmeniä miljoonia euroja? Onko Kurri valmis laittamaan 7-8 miljoonaa euroa omistaan kaudessa, että firma pysyy pystyssä?

Tähän ei ainakaan Rajala usko.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja