Jokelan asemalle kauhujen keskelle saapunut Toni muistelee näkemäänsä junaturmaa MTV Uutisille: "Ajattelin, ei sieltä voi selvitä"

13:32

– Junanvaunuja oli lytyssä ja päällekkäin sekä kiinni toisissaan, roikkui sillalta... Sain sen käsityksen, että siellä on menehtynyt luultavasti enemmänkin ihmisiä, että ei sieltä voi selvitä, muistelee Toni Ajanti, 52, MTV Uutisten haastattelussa näkemäänsä 23 vuotta myöhemmin.

Oli 21. huhtikuuta vuonna 1996, kun Jokelassa tapahtui veturinkuljettajan ja kolmen matkustajan hengen vaatinut junaonnettomuus. Oulusta Helsinkiin matkannut pikajuna suistui kiskoiltaan ja rytäkässä loukkaantui 75 ihmistä.

Tuolloin 29-vuotias jokelalainen Toni Ajanti sai soiton vaimonsa sukulaiselta, että jotain suurta oli nyt tapahtunut. Ajanti suuntasi turmapaikalle, jossa avautui kauhea näkymä.

– Junavaunuja oli sikin sokin kaatuneena ja roikkui sillalta, sumu oli kova, pitkin päivää ilma oli utuinen. Kovasti oli viranomaisia ja pelastushenkilökuntaa pitkin Jokelaa.

Yksi onnettomuuden syy oli juurikin sankka sumu. Sumun takia veturinkuljettaja ei havainnut esiopastinta, joka ilmoitti ratatöistä johtuvan raiteenvaihdon enimmäisnopeudeksi 35 kilometriä tunnissa, vaan kiisi opastimeen ylinopeutta.

Veturi ja 12 junan vaunua suistuivat raiteilta. Junassa oli 144 ihmistä, joista viisi oli henkilökunnan jäsentä.

10:14
Näin turmasta kerrottiin 23 vuotta sitten MTV Uutisten ylimääräisessä uutislähetyksessä.

"Epäuskottavaa ja kauheaa"

Paikan päällä ollut Ajanti kuvailee näkemäänsä epäuskottavaksi ja kauheaksi kaaokseksi.

– Ei voinut uskoa, että tällaista voisi tapahtua Suomessa tai Jokelassa.

Tuhojen laajuudesta johtuen Ajanti luuli, että enemmänkin ihmisiä olisi menehtynyt turmassa. Hän kuvailee, että tunnelma turmapaikalla oli odottavan hiljainen ennen lisäpelastushenkilöstön saapumista.

– Ihmiset (olivat) niin järkyttyneitä, etteivät saaneet sanaa suustaan, Ajanti arvelee.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja