Mainos

Joka kolmas suomalainen ei osaa uida

Osasyy suomalaisten huonoon uimataitoon on koulujen säätökuurit, jotka ovat vähentäneet uimaopetuksen antamista.

Tämän vuoden alkupuoliskolla on hukkunut vähemmän ihmisiä kuin viime vuonna vastaavaan aikaan. Suomen uimaopetus- ja hengenpelastusliiton mukaan Suomessa oli heinäkuun alkuun mennessä hukkunut 53 ihmistä. Viime vuoden alkupuoliskolla hukkuneita oli 70. Etenkin uimareiden hukkumistapaukset ovat vähentyneet.

Joka kolmas suomalainen ei kuitenkaan osaa uida. Osasyy huonoon tilanteeseen on Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliton mukaan kouluissa säästökuurien myötä vähennetty liikunnanopetus. Alueelliset erot ovat suuret, mutta tosiasia on, että reipas 20 % ala-asteista ja lähes 35 % yläasteista ei anna uimaopetusta lainkaan. Valtakunnalliset opetussuunnitelmat ovat niin väljiä, että ne houkuttelevat monia kuntia ja kouluja laiminlyömään uintiopetuksen, ja panemaan nekin rahat muuhun toimintaan.

- Luulen, että se on aika paljon kustannusasia. Tietysti voi olla, ettei paikkakunnalla tai lähietäisyydellä ole uimapaikkaa, Vaasan kaupungin opetustoimen johtaja Harry Swanljung kertoo.

Yli puolet suomalaisista oppiikin uimaan vanhempien opastuksella ja vain alle 10 % koulussa. Silti koulun rooli on uimataidon alkeisopetuksen näkökulmasta merkittävä.

Kun kolmasosa peruskouluista ei opeta lainkaan uimaan, Opetushallitus on herännyt. Peruskoulun opetussuunnitelmia päivitetään parhaillaan ja uinti- ja hengenpelastuksen opetusvelvoitteita reivataan kontrolloidumpaan suuntaan.

- Mielestäni opetussuunnitelmassa pitäisi olla lausuma, joka velvottaisi koulut antamaan uimaopetusta. En voi ajatella, että koulusta selvittäisiin ilman uimaopetusta ja jos näin on tapahtunut, niin silloin kyllä opetussuunnitelmassa on ollut puutteita. Silloin se on antanut liian paljon harkintavaltaa kunnalle, Swaljung sanoo.

Opettajien uima- ja hengenpelastuksen opetustaito ja uimaopettajien saatavuus uimahalleissa vaikuttavat myös uimaopetuksen järjestämisinnokkuuteen. Niinkuin kouluasioissa yleensäkin, uimaopetustakaan ei saisi sälyttää yksin koulujen harteille.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 04.07.2003)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.