Joensuusta tuli öljykaupunki – Fortum käynnisti bioöljylaitoksen

Öljyrekat alkavat liikennöidä Joensuusta kohti etelää lähiviikkoina, kun Fortumin bioöljytuotanto pääsee kaupungissa täyteen vauhtiin. Laitos tuottaa lämmitykseen kelpaavaa bioöljyä 1500 rekka-kuormaa vuodessa.

Fortum aloitti bioöljyn tuotannon Joensuussa marraskuun aikana. Täyteen tuotantoon laitos saadaan viimeistään alkuvuonna. Teollisessa mittakaavassa bioöljyä tuottava laitos on ensimmäinen maailmassa. Tänään perjantaina laitoksella vietetään vihkiäisiä.

Riittää 10 000 talon lämmitykseen

Bioöljyn vuosituotanto on 50 000 tonnia ja se vastaa 10 000 pientalon lämmitystarvetta. Bioöljyä tuotetaan Joensuun lähialueilta kerätystä metsähakkeesta, energiaharvennuspuusta sekä muusta puubiomassasta, kuten metsäteollisuuden sivutuotteista.

Laitos tuo Joensuun seudulle noin 60–70 työpaikkaa raaka-aineen hankintaan, tuotantolaitokselle sekä logistiikkaan.

Bioöljyä voidaan käyttää lämpölaitoksilla tai teollisuushöyryn tuotannossa korvaamaan raskasta ja kevyttä polttoöljyä. Bioöljyllä tuotettu energia vähentää hiilidioksidipäästöjä jopa yli 90 prosenttia fossiilisiin polttoaineisiin verrattuna. Tulevaisuudessa bioöljy voi toimia raaka-aineena erilaisille biokemikaaleille tai liikennepolttoaineille.

Ensin Iisalmeen ja Espooseen

Ensimmäinen asiakas on Savon Voima, joka käyttää bioöljyä kaukolämmön tuotannossaan Iisalmessa raskaan ja kevyen polttoöljyn asemesta. Lisäksi Fortum käyttää itse bioöljyä omilla lämpölaitoksillaan Joensuussa ja Espoon Vermossa.

Joensuun bioöljylaitos perustuu ns. nopeapyrolyysiteknologiaan, jossa puubiomassaa kuumennetaan nopeasti hapettomissa olosuhteissa. Kuumentamisen seurauksena biomassa hajoaa ja muodostaa kaasuja, jotka lauhdutetaan edelleen öljyksi.

Fortum on investoinut bioöljylaitokseen ja lämpökeskusten muutostyöhön noin 30 miljoonaa euroa. Yhtiö sai valtion investointitukea noin kahdeksan miljoonaa euroa. Ainutlaatuista on se, että bioöljylaitos toimii sähköä ja lämpöä tuottavan voimalaitoksen yhteydessä.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja