Mainos

Joensuussa vihapuheet tuovat jo mieleen skiniajat – "Siellä saattaa tukkamuoti muuttua"

Vihapuhe ja aggressiivisuus turvapaikanhakijoita kohtaan on lisääntynyt, arvioivat poliisit eri puolilta maata. Tilanteen kerrotaan näkyvän muun muassa sosiaalisessa mediassa sekä turvapaikanhakijoiden majoituspaikkojen lähellä.

Esimerkiksi Pohjois-Karjalan vastaanottokeskuksiin turvapaikanhakijoita on saapunut vasta aivan viime aikoina. Poliisin mukaan puheissa on havaittu kuitenkin jo samantyyppisiä sävyjä kuin skiniliikkeen nousun aikaan. Joensuun skinit herättivät aikoinaan pelkoa muun muassa iskemällä vastaanottokeskukseen sekä hakkaamalla ihmisiä.

Ylikomisario Vesa Kostamo Itä-Suomen poliisista kertoo, että 2000-luvun vaihde on erittäin hyvin muistissa. Samoja virheitä ei aiota toistaa. Tuolloin viranomaiset eivät Kostamon mukaan reagoineet ilmiöön ajoissa.

– Skinijuttua pidettiin niin sanotusti poikien puuhasteluna ja ohimenevänä juttuna. Se oli jo päässyt kasvamaan, kun herättiin. Asian kanssa jouduttiin painimaan ihan tosissaan - jumppaamaan, että saatiin asiat päiväjärjestykseen.

Kostamon mukaan aika moni Joensuun alkuperäisistä skineistä on kuollut. Seuraajia voi kuitenkin olla kasvamassa.

– Siellä saattaa tukkamuoti muuttua nuoremmilla, ja puheet alkavat olla vähän samaan suuntaan kuin 2000-luvun vaihteessa. Herkällä korvalla kuunnellaan ja hyvissä ajoin pyritään puuttumaan.

Vihapuheen ja väkivaltaisen käytöksen esiintymisestä kertoo myös keskusrikospoliisi, joka seuraa turvapaikanhakijoihin liittyvää tilannetta valtakunnallisesti.

Suomeen on tullut tänä vuonna jo yli 20 000 turvapaikanhakijaa, ja määrän odotetaan kasvavan. Sisäministeriö nosti vastikään arvioitaan tänä vuonna saapuvien määrästä 30 000:sta jopa noin 50 000:een.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja