Joe Biden on nimitetty virallisesti demokraattien presidenttiehdokkaaksi

Yhdysvalloissa Joe Biden on nimitetty virallisesti demokraattipuolueen presidenttiehdokkaaksi.

Biden voitti odotetusti puoluekokousedustajien äänestyksen demokraattien puoluekokouksen toisena päivänä.

Kyseessä oli muodollisuus, sillä Bidenin valinta on ollut itsestäänselvyys jo kuukausia. Bidenin lisäksi vain senaattori Bernie Sanders sai ääniä.

Koska demokraattien puoluekokous pidetään koronaviruksen takia virtuaalisesti, osavaltioiden edustajat ilmoittivat vuorotellen osavaltioidensa äänet eri puolilta Yhdysvaltoja. Joukossa oli ruohonjuuritason aktiivien lisäksi myös tunnettuja demokraatteja, esimerkiksi Indianan äänet ilmoitti presidenttiehdokkuuskisassakin mukana ollut South Bendin pormestari Pete Buttigieg. Viimeisenä äänensä ilmoitti Bidenin kotiosavaltio Delaware.

Tuloksen ratkettua Biden kiitti lyhyesti äänestäjiä, mutta varsinaisen linjapuheensa hän pitää kokouksen päätöspäivänä torstaina.

Bidenin puoliso nostaa esiin miehensä kokemat tragediat

Puoluekokouksen toisena päivänä ääneen on päässyt muun muassa entinen presidentti Bill Clinton, joka kritisoi rajusti presidentti Donald Trumpia koronaviruskriisin hoidosta demokraattien puoluekokouksen puheessaan.

– Ensin hän sanoi, että virus vain menisi pois. Sitten kun niin ei tapahtunut, hän oli televisiossa joka päivä kerskumassa kuinka hyvää työtä hän on tehnyt. Ja kun asiantuntijat antoivat hänelle ohjeita, joista hän ei pitänyt, hän vain jätti ne huomiotta, Clinton latasi.

Clintonin mukaan Valkoisen talon pitäisi olla kriisin aikana komentokeskus, mutta nyt se on ollut vain kaoottinen myrskykeskus.

– Koronavirus iski meihin paljon kovemmin kuin sen olisi tarvinnut.

Yhdysvalloissa on kuollut koronavirukseen yli 175 000 ihmistä, mikä on määrällisesti selvästi eniten maailmassa.

Clinton kehui Bidenin suunnitelmia Yhdysvaltojen talouden uudistamiseksi.

Kokouksessa puhuu myös Bidenin puoliso Jill Biden, jonka puheesta julkaistiin etukäteen otteita mediassa. Jill Biden aikoo puheessaan korostaa perheensä kokemia tragedioita ja rinnastaa niistä selviytymisen Yhdysvaltain johtamiseen.

– Kuinka yhdistää murtunut perhe? Samalla lailla kuin yhdistetään kansakunta. Rakkauden ja ymmärryksen ja pienten myötätuntoisten tekojen avulla, Jill Biden sanoo puheessaan.

Joe Bidenin ensimmäinen vaimo ja 1-vuotias tytär kuolivat auto-onnettomuudessa vuonna 1972, ja Bidenien 46-vuotias poika kuoli syöpään vuonna 2015.

Toisin kuin puoluekokouksen avauspäivänä Trumpia rajusti kritisoinut entisen presidentin puoliso Michelle Obama, Jill Biden ei lähteiden mukaan aio mainita puheessaan istuvaa presidenttiä suoraan.

Trump pitää puheensa Valkoisen talon luota

Presidentti Trump aikoo pitää ensi viikolla republikaanien puoluekokouksen puheensa Valkoisen talon edustalta.Trump kertoi aikeistaan kampanjatilaisuudessa Arizonassa. Presidentti oli aiemmin kertonut pohtivansa puheen pitopaikaksi joko Valkoista taloa tai Gettysburgin taistelukenttää.

Trumpin ratkaisu käyttää virka-asuntoaan puheeseensa herättänee kritiikkiä, sillä presidenttien oletetaan yleensä pitävän kampanjointinsa ja virkatehtävänsä erillään.

Republikaanien puoluekokous pidetään pääosin virtuaalisesti koronaviruksen takia. Trump nimetään kokouksessa virallisesti puolueensa presidenttiehdokkaaksi.Trump sanoi pitävänsä puheensa suorana lähetyksenä.

Lue myös:

    Uusimmat