Mainos

Jauhemainen alkoholi nostattaa kulmakarvoja – "lisäpotkua vaikka salaattiin ja kananmuniin"

Miltä kuulostaa jauhepussi, johon vettä kaatamalla saa valmiin alkoholijuoman? Entä miltä alkoholijauheella höystetty ruoka maistuu?

Muun muassa uutistoimisto AFP uutisoi Arizonasta kotoisin olevasta Lipsmark-yhtiöstä, joka kertoo saaneensa Yhdysvaltain viranomaisilta luvan kuuden erilaisen jauhealkoholituotteen myymiseen. Kuluttajat voivat muutamien kuukausien kuluttua sekoittaa pussivaihtoehtoihin vaikka vettä, kolajuomaa tai appelsiinimehua valmistaakseen oman "jalkoholijuoman".

Yhtiön mielestä jauhetta voi myös ripotella valmiiseen ruokaan, kuten leipiin, salaattiin ja kananmuniin antamaan "lisäpotkua". Yhtiöltä on kysytty, voiko tuotetta nuuskata nenään, mutta sitä se ei suosittele.

Lipsmark kertoo, että tuotteita tullaan myymään Yhdysvaltojen lisäksi ulkomailla ja netissä paikoissa, joilla on alkoholin myyntioikeudet. Sosiaalisessa mediassa on kuitenkin esitetty arvioita, ettei tuotteen tulo markkinoille ole niin yksioikoinen. Myös AFP kertoo, että muun muassa patenttiasiat ovat vielä avoimia. 

Suomen lainsäädäntö ei salli jauhetta 

AFP:n mukaan tuote on saanut myyntiluvan Japanissa ja joissain Euroopan maissa. Valvontavirasto Valviran ryhmäpäällikkö Eeva Saari kertoo, että Suomessa jauhemaisen alkoholin maahantuonti on kielletty. Hänen mukaansa Suomessa ei ole myöskään havaittu kyseistä ainetta.

– Eikä lupaa sen myynnin harjoittamiselle ole haettu, hän lisää.

Johtaja Kari Paaso sosiaali- ja terveysministeriöstä toteaa, ettei jauhe sovi nykyiseen lainsäädäntöön. Hänen mukaansa myös EU:sta pitäisi saada jonkinlainen arvio, koska jauhetta käytettäisiin alkoholin raaka-aineena.

Alkon laborationjohtaja Pekka Lehtonen kertoo törmänneensä aineeseen vuosia sitten, mutta ei viime aikoina, koska aine on kielletty.

– Kyseessä on aine, joka imee itseensä nesteitä ja joka liukenee veden kanssa.

STT:n haastattelemat Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkijat eivät halunneet arvioida tuotetta, koska eivät olleet perehtyneet asiaan.  

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja