Jättiyllätys

56 kierrosta käsittävästä Kiinan GP:stä oli 30 jaettu, kun jättiyllätys oli tosiasia. McLarenin nuori brittikuljettaja Lewis Hamilton, joka näytti olevan matkalla maailmanmestaruuteen, ei pystynyt pitämään kuluneilla renkaillaan autoaan edes varikolle johtavalla tiellä vaan liukui hitaassa vauhdissa siltä pois päättyen hiekkaesteen, minne myös jäi.

Kun myöhemmin Kimi Räikkönen ajoi Ferrarillaan ansaittuun voittoon ja Hamiltonin tallikaveri Fernando Alonso toiseksi, tämän kauden maailmanmestaruuden ratkaisu siirtyy kauden päättävään Brasilian osakilpailuun, joka ajetaan kahden viikon kuluttua.

Hamilton johtaa sarjaa 107 pisteellä ennen Alonsoa (103) ja Räikköstä (100), joten vaikka tilanne muuttui dramaattisesti, britti on edelleen suurin suosikki tämän kauden maailmanmestariksi. Tosin nyt ei ole enää varaa virheisiin.

Hamiltonin ongelmat alkoivat, kun hänen välikelin renkaansa olivat kuluneet pinnaltaan aivan sileiksi. Siinä vaiheessa hän ajoi Räikkösen takana toisena ja muutaman radalta ulos liukumisen jälkeen olisi luullut, että talli olisi kutsunut hänet varikolle hakemaan paremmin toimivat renkaat. Toisaalta tallin päättäjät eivät olleet aivan varmoja, minkälaiseksi sää saattaisi muuttua ja siksi he pelasivat Hamiltonin kannalta vähän liian suurin panoksin pitäen miehen mahdollisimman pitkään radalla. Jos hänet olisi kutsuttu vaikka vain kierrosta aikaisemmin varikolle, voi olla että hän olisi kisan jälkeen saanut juhlia itseään tämän kauden maailmanmestarina. Se on tosin suuri JOS, sillä ajaessaan lopulta varikolle hän vain tuli varikolle johtavan tien jyrkkään mutkaan liian suurella nopeudella ja liukui siitä hiekkaesteeseen tunnetuin seurauksin.

Jokainen kuljettaja tekee virheitä ja nyt sekin tuli todistetuksi, että lahjakas Hamilton on myös vain tavallinen ihminen, jolle voi niitä sattua. Hän on kuitenkin nopea oppimaan, minkä olemme nähneet jo moneen kertaan tämän kauden aikana. Ehkä kahden viikon kuluttua on hänellä vuorossa jälleen virheetön kilpailu.

Sitä odotellessa voimme kuitenkin herkutella sillä ajatuksella, että sitten kauden 1986 loppuhuipennuksen jälkeen meillä ei ole ollut sellaista tilannetta kauden päätöskilpailun alla, että kolmella kuljettajalla, Lewis Hamiltonilla, Fernando Alonsolla ja Kimi Räikkösellä, on vielä mahdollisuus maailmanmestaruuteen.

Teksti: Erkki Mustakari 7.10.2007

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat