Jättimäiseen Triplaan mahtuu myös suomalaista soivaa historiaa – musiikkimuseo Fame on 4,3 miljoonan euron investointi

1:41
MTV:n Kymmenen uutisten loppukevennyksessä esiteltiin musiikkimuseo Famea.

Suomalaista musiikkia 1890-luvulta asti esittelevästä museosta löytyy kunniagalleria, josta löytyy 14 suurnimeä Aino Acktésta Nightwishiin.

Helsingin Pasilaan auenneessa kauppakeskus Triplassa on avautunut myös suomalaista musiikkia tyylilajiin katsomatta esittelevä musiikkimuseo Fame.

Museo on noin 4,3 miljoonan euron investointi, josta noin 18 prosenttia tulee julkiselta sektorilta. Valtio on myöntänyt Famelle 750 000 euron investointiavustuksen ja Helsingin kaupunki 210 000 euron kehitysavustuksen.

Isosta budjetista 47 prosenttia on Nordean ja LähiTapiolan rahoittamaa. Budjetin loppuosasta vastaavat yhteistyökumppanit ja osakkaat.

– Tämä (musiikkimuseo Fame) on muutaman liikemiehen alkuperäinen idea. Rakkaudesta musiikkiin he ovat lähteneet tätä tekemään, kertoo museon näyttelypäällikkö Sari Katainen.

"Oli korkea aika"

Famessa käsitellään 1890-luvulta lähtien erilaisia musiikillisia tapahtumia, mutta samalla myös Suomen historiaa.

– Täällä saa käsityksen ajasta ja sen kulumisesta. Oli korkea aika, että tällainen museo perustetaan, toteaa vastikään 60 vuotta täyttänyt Dingon laulaja Pertti Neumann Famen kutsuvierasavajaisissa.

Entä millaisia ajatuksia musiikkimuseo herättää nuorempaa sukupolvea edustavassa artistissa? Laulaja Ellinoora (koko nimeltään Ellinoora Leikas) vertaa musiikkimuseo Famea Ruotsin pääkaupunki Tukholman Abba-museoon.

– Siellä mahtipontisuus oli läsnä. On ihanaa, että se sama fiilis tulee myös tänne, sillä suomalainen musiikki ansaitsee kaiken gloorian, mitä sille annetaan, toteaa Ellinoora.

Musiikkimuseo Famesta löytyy vaihtuville näyttelyille oma tilansa, jossa ensimmäisenä syvennytään kotimaisiin naisartisteihin. Esiin pääsevät eri sukupolvia edustavat Virve "Vicky" Rosti, Jonna Tervomaa, Mira Luoti, Litku Klemetti, Saara Aalto ja Nelli Matula.

Museosta löytyy myös Hall of Fame -kunniagalleria, jossa on aluksi esillä 14 suomalaisen musiikin ikonista nimeä. Galleria kasvaa tulevaisuudessa uusilla nimillä.

Hall of Fameen valittuja ovat iskelmälaulajat Katri Helena, Georg Malmstén ja Olavi Virta, säveltäjät Kaija Saariaho, Toivo Kärki ja Jean Sibelius, kapellimestari ja säveltäjä Esa-Pekka Salonen, oopperalaulaja Aino Ackté, pelimanni Konsta Jylhä, sanoittaja Reino Helismaa, laulaja Juice Leskinen, viihdeorkesteri Dallapé, rock-trio Hurriganes sekä metalliyhtye Nightwish.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja