Jatkuva yskä ja kuume? Kyseessä voi olla tämä infektio

Pitkittynyt yskä ja kuumeilu voi olla merkki mykoplasmasta, joka on varsin yleinen infektio Suomessa. Jotta tauti voidaan hoitaa, on lääkärin osattava epäillä juuri mykoplasmaa, sillä siihen tepsivät vain tietyt antibiootit.

Jatkuva yskä ja kuume voi kieliä mykoplasmasta, joka on yleinen infektio etenkin lapsilla, nuorilla ja nuorilla aikuisilla.

Mykoplasmat ovat pieniä, solukalvon ympäröimiä bakteereita. Yleensä tauti on lievä ja itsestään paraneva ylähengitystieinfektio, johon liittyy nuha, yskä, kurkkukipu ja päänsärky, joskus keuhkokuume.

Erikoislääkäri Mirja Puolakkainen Haartman-instituutista kertoo, että keuhkokuumeen lääkehoito saattaa lyhentää oireiden kestoa, mutta ei välttämättä hävitä mykoplasmabakteeria nielusta. Muut hengitystienfektiot paranevat yleensä hyvin, ilman lääkehoitoa. Etenkin keuhkokuumeen jälkeen yleiskunto voi olla pitkään heikko ja yskä saattaa kestää useita viikkoja, jopa kuukausia.

Infektio voidaan todeta vain määrittämällä verinäytteestä vasta-aineista, eivätkä kaikki antibiootit tepsi siihen. Siksi lääkärin onkin osattava epäillä juuri mykoplasmaa, jotta tauti voidaan hoitaa.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja