Jasmin Voutilaisen kuolemasta vuosi – näyttelijän poismeno järkytti ihmisiä ympäri Suomen

Katso videolta edesmenneen Jasmin Voutilaisen parhaat Salkkarit-kohtaukset 1:30
Katso videolta Jasmin Voutilaisen Salkkarit-kohtauksia

Jasmin Voutilainen menehtyi maaliskuussa 2023.

Näyttelijä Jasmin Voutilaisen kuolemasta tulee sunnuntaina kuluneeksi vuosi. Voutilainen menehtyi 17. maaliskuuta 2023 ollessaan vain 27-vuotias. 

Voutilaisen kuolema järkytti ja kosketti laajasti. Kun Voutilaisen kuolemasta uutisoitiin mediassa, täyttyivät hänen Instagram-kuviensa kommenttikentät viesteistä, joissa julkisuuden henkilöt sekä muut sosiaalisen median käyttäjät ottivat osaa Voutilaisen poismenon johdosta ja muistelivat häntä.

Voutilainen siunattiin haudan lepoon Kallion kirkossa 21. huhtikuuta 2023. Voutilaisen kuolinilmoitus julkaistiin Helsingin Sanomissa sunnuntaina 14. toukokuuta 2023.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen tästä.

Puhui tärkeistä aiheista aina kuolemaansa saakka

Voutilainen nosti tärkeitä aiheita esille sosiaalisessa mediassa. Hän puhui avoimesti ja kaunistelematta ulkonäköpaineista, nettikiusaamisesta ja mielenterveysongelmista. Alkuvuonna 2023 hän kertoi sairastavansa pitkään jatkunutta vaikeaa masennusta ja ahdistuneisuutta. 

– Avun hakeminen ja saaminen oli tosi vaikeeta (mielenterveyspalvelut on TODELLA ruuhkautuneet), mutta sinne päästyä musta on pidetty tosi hyvää huolta. Päivä kerrallaan. Tänä vuonna keskityn vaan paranemiseen tästä kaikesta. Baby steps ja silleen. Mieli on ihmeellinen juttu, ja masennus on ihan oikea sairaus. Sitä ei pidä koskaan vähätellä! hän kirjoitti tuolloin Instagramissa.

– Tsemppiä kaikille ketkä käy samaa läpi. Ei se helpota vielä tänään, tuskin huomennakaan, mut lupaan sulle ja itselleni, et jonain päivänä helpottaa, kunhan vaan jaksaa taistella ja yrittää pitää kiinni edes joistain pienistä asioista, joista saa iloa. Ja paranemista kohti mennään, periksi ei anneta, hän jatkoi samassa julkaisussa.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen tästä.

Ylen marraskuussa julkaisemassa MOT: Menetetty elämä -dokumentissa käsitellään Suomen mielenterveyspalveluiden tilaa Voutilaisen sekä heinäkuussa 2023 menehtyneen kirjailija Miki Liukkosen kautta.

Ylen tiedotteessa kerrottiin tuolloin, että sekä Liukkonen että Voutilainen kohtasivat ennen kuolemaansa samankaltaisia ongelmia terveydenhuollossa. Tapahtumista kertovat dokumentissa Liukkosen isä Esa Liukkonen ja Voutilaisen paras ystävä Laura Mononen.

MOT selvittää dokumentissa muun muassa tilanteita, joissa apua päivystyksestä hakeneet Liukkonen ja Voutilainen lähetettiin nopeasti takaisin kotiin. Läheisten mukaan tällaiset tapahtumat vahvistivat Liukkosen ja Voutilaisen tunnetta siitä, ettei heidän elämällään ollut mitään väliä.

– Jasmin itse sanoi minulle, että Laura, minä en enää jaksa. Nyt loppuu voimat. Ja sehän se oli. Sitten ne loppuivat, Voutilaisen paras ystävä Laura Mononen sanoo dokumentissa.

Salatut elämät -rooli oli Voutilaisen suuri haave

Voutilainen näytteli Salatut elämät -sarjassa Ainon roolia vuodesta 2018 alkaen. Viimeisen kerran hänet nähtiin sarjassa vuonna 2022. Hän aloitti näyttelijänuransa vuonna 2014 Salkkareiden spin off -elokuvasta Nightmare 2. Vuonna 2015 hän näytteli Salkkareiden spin off -sarjassa Satula.

Salatuissa elämissä näyttelevä Emma Nopanen ja sarjassa nähty näyttelijä Celin El Azizi muistelivat edesmennyttä kollegaansa MTV Uutisten haastattelussa keväällä 2023.

El Azizi ehti näytellä Voutilaisen kanssa noin vuoden ajan. Kaksikko ystävystyi nopeasti ja vietti yhdessä aikaa myös työn ulkopuolella.

– Päällimmäisenä muistona Jasminista on, että hän oli tosi iloinen, hauska ja rohkea. Hän oli myös tosi kannustava ihminen. Kun työni Salkkareissa loppui, hän kannusti minua eteenpäin. Hän oli aina aidosti oma itsensä ja sanoi rohkeasti oman mielipiteensä, El Azizi muisteli.

El Azizille on jäänyt erityisesti mieleen Voutilaisen intohimo näyttelemistä kohtaan. El Azizi on iloinen siitä, että Voutilainen ehti toteuttaa yhden suurimmista haaveistaan.

– Jasmin rakasti näyttelemistä. Hän on joskus kertonut minulle, että Salatuissa elämissä näytteleminen oli yksi hänen suurimmista unelmista. Hän on nuoresta iästä asti halunnut näytellä nimenomaan Salkkareissa. Tosi ihanaa, että se toteutui, El Azizi sanoi.

Myös Nopanen muistelee Voutilaista lämmöllä.

– Jasmin oli todella positiivinen ja valoisa persoona. Hän valaisi huoneen, mihin hän ikinä tulikin ja otti kaikki aina huomioon. Hän oli kaikille ihana ja ystävällinen, Nopanen kertoi. 

Pian Voutilaisen kuoleman jälkeen Salattujen elämien työyhteisö lähetti sosiaalisessa mediassa suruvalittelunsa Voutilaisen omaisille ja lähipiirille.

– Salatut elämät -työyhteisö on syvästi järkyttynyt ja surullinen saatuaan tiedon Jasmin Voutilaisen poismenosta. Jäämme suurella kaipauksella muistamaan Jasminia, joka työpaikallamme tunnettiin hauskana, luotettavana ja taitavana kollegana sekä meille tärkeänä ryhmän jäsenenä. Haluamme esittää lämpimän osanoton Jasminin omaisille ja läheisille. Toivomme kunnioitusta heidän surutyöllensä, Salkkareiden Instagram-tilillä julkaistussa päivityksessä luki.

Voutilaista muistettiin hänen kuolemansa jälkeen myös televisiossa. Salattujen elämien maanantaina 20. maaliskuuta 2023 nähdyssä jaksossa kunnioitettiin Voutilaisen muistoa. Lähetyksen alussa nähtiin lyhyt muistelukooste Voutilaisesta ja ruudulla teksti: In memoriam Jasmin Voutilainen 1995–2023.

Jasmin Voutilainen 1995–2023 0:10
Salkkareiden jaksossa kunnioitettiin Jasmin Voutilaisen poismenoa. 


Älä jää yksin ongelmiesi kanssa. Pahaan oloon saa apua ympäri vuorokauden päivystävästä Kriisipuhelimesta numerosta 09 2525 0111. Itsemurhan tehneiden läheisille vertaistukea tarjoavan Surunauha ry:n numero 044 751 9916 palvelee arkisin klo 9–15. Hätätilanteessa soita hätänumeroon 112.

Lue myös:

    Uusimmat