Järvivedet harvinaisen lämpimiä maan etelä- ja keskiosassa

Järvien pintavedet ovat paikoin jopa 3-4 astetta keskimääräistä lämpimämpiä.

Suomen ympäristökeskuksen mukaan järvivesien lämpötilat ovat nyt selvästi keskimääräistä korkeampia.

– Järvien pintavesien lämpötilat ovat harvinaisen lämpimiä syyskuun puolivälin lukemiksi. Järvissä on paljon lämpöenergiaa lämpimän kesän jäljiltä, joten ne jäähtyvät hitaasti, toteaa hydrologi Johanna Korhonen Suomen ympäristökeskuksesta.

Harvinaisella tarkoitetaan keskimäärin kerran kymmenessä vuodessa toistuvaa tilannetta.

Järvien pintavesien lämpötilat ovat maan etelä- ja keskiosassa laajalti 14–17 astetta ja maan pohjoisosassa 8–13 astetta. Lukemat ovat maan etelä- ja keskiosassa yleisesti 1–4 astetta ajankohdan keskiarvoa ylempiä ja Lapissa keskimääräisen tuntumassa.

Tänään aamupäivällä havaintopaikkojen korkein pintavesien lämpötila mitattiin Saimaalla Lauritsalassa, 17,1 astetta. Tämä on 3,5 astetta tavanomaista korkeampi lukema. Suurin poikkeama keskimääräisestä oli puolestaan Hinjärvellä Närpiössä. Siellä vesi oli 14 asteista ja 4,3 astetta ajankohdan keskimääräistä lämpimämpää. 

Elokuussa alkanut järvivesien jäähtyminen pysähtyi syyskuun alkupuolella lämmenneen sään takia etenkin maan etelä- ja keskiosassa. Paikoin pintavedet jopa lämpenivät uudelleen. Maan etelä- ja keskiosassa vesien lämpötilat kääntyivät laskuun 10. päivän jälkeen. Lapissa vesien jäähtyminen on jatkunut koko syyskuun alkupuoliskon ajan. Tällä viikolla vesien odotetaan jäähtyvän hiljalleen koko maassa.

Paikkakuntakohtaiset ennusteet ja sadetutka MTV:n sääsivustolla.

Katso lähipäivien alueelliset ennusteet:






Uusimmat