Mainos

Kartta: Uimavedet viileitä – katso mökkijärvesi tilanne

Järvivesien lämpötilat ovat nyt laajalti 2-3 astetta ajankohdan keskimääräisiä viileämpiä.

Suomen ympäristökeskuksen mittausten mukaan 15 astetta on tiukassa uimavesissä tällä hetkellä. Mittauspisteissä tänään vain Saimaalla ja Päijänteellä on päästy juuri ja juuri 15 asteeseen. Vesien lämpötilat ovat laajalti 11-13 asteessa, Lapissa 10 asteen molemmin puolin.

– Vilpoisiahan nuo ovat. Lämpötilan nousu on ollut hidasta. Useinhan säät vaihtelevat ja samalla vedet lämpenevät ja viilenevät, mutta nyt ollaan lähes koko maassa selvästi tavanomaista viileämmissä lukemissa. Toisinaanhan ollaan jo tähän aikaan kesästä yli 20 asteen lukemissa. Vuosien välillä on siis suurta vaihtelua, toteaa hydrologi Johanna Korhonen Suomen ympäristökeskuksesta.

Ennätyskylmiä tämän hetken lukemat eivät kuitenkaan ole.

– Esimerkiksi Päijänteellä Sysmässä mittauksia on tehty vuodesta 1971 lähtien ja nyt on seitsemänneksi kylmintä tähän aikaan. Edellisen kerran vesi oli tähän aikaan kesäkuusta kylmempää siellä vuonna 2009. Tilastojen korkein lukema tässä mittauspisteessä tähän aikaan on 23,2 astetta vuodelta 1980.

Nyt veden lämpötila Päijänteellä Sysmässä on 15,1 astetta ja se on 2,4 astetta keskimääräistä viileämpää. Vuosi sitten tähän aikaan Päijänteellä oli jo yli 21 astetta.

– Alkukesällä touko-kesäkuussa veden lämpötilan vaihtelut ovat yleensä suuria. Jos lämmin jakso tulee, se lämmittää pintakerroksen nopeasti, mutta kun säätyyppi ja tuulensuunta muuttuvat, pohjalta kumpuaa kylmää vettä ja pintavesi viilenee. Loppukesällä pintaan ei enää pulpahtele niin kylmää vettä.

Miltä sitten näyttävät juhannuksen uimavedet?

– Kyllä meillä tässä on vesien lämpötilaennusteetkin ja merkittävää lämpenemistä ei vielä näy, mutta se riippuu aivan säästä. Jos kuitenkin päivälämpötilat ovat alle 20 asteessa ja yöllä ollaan kymmenen asteen tienoilla, eivät vesien lämpötilat pääse nopeasti nousemaan, toteaa Johanna Korhonen.

Järvivesien lämpötilat ovat yleensä korkeimmillaan heinäkuun lopussa.

Paikkakuntakohtaiset sääennusteet ja sadetutka MTV:n sääsivustolla.

Kartan lämpötilojen lähde: Suomen ympäristökeskus, 9.6.2015

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.