Mainos

Järvenpään autopommin asettajalle yli kaksi vuotta vankeutta

Tuusulalainen mies on saanut kahden vuoden ehdottoman vankeustuomion autopommin asettamisesta. Mies asetti toukokuussa pommin järvenpääläisen naisen autoon.

Tuusulan käräjäoikeus on tänään tuominnut Järvenpään autopommin asentajalle kaksi vuotta ja kaksi kuukautta vankeutta. Tuusulalainen Marko Kalevi Virtanen, 31, tuomittiin liikennetuhotyöstä ja neljästä muusta rikoksesta.

Virtanen asensi toukokuussa järvenpääläisen naisen autoon paketin, joka sisälsi Kemix-louhintaräjähdysainetta ja sähkönallin johtoineen. Kertomansa mukaan hänen tarkoituksensa oli pelotella naista, jonka kanssa hänellä oli ollut eripuraa.

Nainen ajoi autolla noin kahdeksan ja puoli kilometriä yleisillä teillä ennen kuin hänen isänsä huomasi pommin Järvenpään Alhotien huoltoasemalla. Poliisi eristi alueen ja purki pommin.

Virtanen puolustautui oikeudessa sillä, että pommi ei olisi voinut räjähtää. Hänen mukaansa räjähdysaine ei toiminut eikä hän ollut kytkenyt sähkönallin johtoja virtalähteeseen. Puolustusvoimien teknillisen tutkimuskeskuksen lausunnon ja koeräjäytysten perusteella tuli kuitenkin selväksi, että Virtasen Kemix-paketti sähkönallilla varustettuna olisi räjähtänyt, jos se olisi ollut ammattitaitoisesti asennettu.

Käräjäoikeus katsoi myös, että pommin toimimattomuudesta ei voinut olla varma, vaikka sähkönallin johdot olivat irrallaan virtalähteistä umpinaisessa tilassa. Pommi olisi voinut räjähtää vaikkapa riittävän rajussa kolarissa, varsinkin kun räjähdysaineen sisälle oli työnnetty toimiva nalli.

Suuri tuho mahdollinen


Käräjäoikeus löysi Virtasen teosta useita piirteitä, jotka puolsivat yli kahden vuoden vankeusrangaistusta. Teko oli käräjäoikeuden mukaan suunnitelmallinen. Virtanen otti etukäteen selville naisen osoitteen ja auton sijainnin. Hän pukeutui tekoaan varten niin, ettei häntä ollut helppo tunnistaa. Virtanen oli käräjäoikeuden mukaan täysin piittaamaton siitä, että vaarassa olivat naisen lisäksi muut maanantaiaamun työmatkalaiset.

Räjähtäessään huoltoasemalla pommi olisi voinut aiheuttaa suurta tuhoa ja useiden ihmisten henki olisi ollut vaarassa.

Uhkauksen kohteeksi joutuneelle naiselle tapaus aiheutti käräjäoikeuden mukaan yli kuukauden ajan erityisen voimakasta pelkoa. Nainen sai vasta haastehakemuksesta tietää, että kyse ei ollut murhan yrityksestä. Oikeus määräsi hänelle 3 000 euron korvaukset henkisestä kärsimyksestä.

Virtasen syyksi luetut muut rikokset olivat räjähdysvaarallisista aineista annetun lain säännösten rikkominen, huumausaineen käyttörikos, ampuma-aserikos ja laiton uhkaus. Takavarikoidut haulikko ja 0,2 grammaa amfetamiinia tuomittiin valtiolle menetettäväksi.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.