Järkyttävä kuva taaperosta leviää maailmalla: Pakolaislapsia huuhtoutui kuolleena rantaan

Ainakin 12 syyrialaispakolaista on kuollut Turkin vesillä yrittäessään matkustaa Kreikkaan Kosille. Joukossa on viisi lasta ja yksi nainen.

Pakolaiset hukkuivat, kun kaksi venettä upposi Turkin vesillä varhain keskiviikkona.

Asiasta kertoi Turkin rannikkovartiosto sen jälkeen, kun järkyttävä kuva rannalle huuhtoutuneesta kuolleesta taaperosta levisi nopeasti maailmalla niin tiedotusvälineissä kuin sosiaalisessa mediassa.

Turkin rannikkovartioston mukaan 15 ihmistä pelastettiin, kun osa pakolaisista päätyi rannikolle pelastusliiveissä.

Lausunnon mukaan rannikkovartiosto jatkoi vielä etsintöjä helikopterilla. Kolmen ihmisen epäiltiin olevan vielä kateissa.

"Rantaan huuhtoutunut ihmisyys"

Turkkilainen uutistoimisto Dogan News julkaisi kuvan pienen pojan ruumiista yllään punainen t-paita. Ruumis makasi rannalla kasvot alaspäin lähellä Bodrumin satamakaupunkia, joka on suosittu turistikohde.

Hashtag #KiyiyaVuranInsanlik eli "rantaan huuhtoutunut ihmisyys" levisi sosiaalisessa mediassa ja aiheutti kauhistuneita reaktioita. Hashtagista tuli nopeasti Twitterin ykkösaiheita, kun kuvaa jaettiin laajasti maailmalla. Sitä on alettu käyttää myös englanniksi.

Alkuperäisen kuvan pohjalta syntyi myös piirustuksia, jotka niin ikään alkoivat levitä somessa:

Uutistoimisto Doganin mukaan suurin osa pakolaisista oli lähtöisin Syyriasta Kobanen kaupungista.

Velikin luultavasti hukkui

Mediatietojen mukaan kuvan kolmivuotias poika oli perheensä mukana ahtautunut veneeseen, joka oli tarkoitettu kantamaan viisi ihmistä, mutta johon lastattiin noin 15 henkeä. Laiva upposi ennen Kreikan rannikkoa. Tiettävästi kuolleiden joukossa oli myös kolmivuotiaan veli.

Kuvien levittyä maailmalla muun muassa Britanniassa vaatimukset pikaisista toimista pakolaiskriisin ratkaisemiseksi vahvistuivat.

– Jos nämä kuvat eivät muuta Euroopan asennetta pakolaisiin, mikä muuttaa, kysyi brittilehti The Independent.

– Tee jotain, David, otsikoi puolestaan The Huffington Post Britannian pääministeri David Cameroniin viitaten.

Britannia on tähän mennessä lupautunut ottamaan vastaan alle 6 000 syyrialaispakolaista. Pääministeri David Cameron puolusti hallituksen päätöstä eilen toteamalla, ettei ongelma poistu vain "ottamalla lisää ja lisää pakolaisia".

YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n mukaan tänä vuonna yli 2 500 ihmistä on kuollut yrittäessään ylittää Välimerta.

*Juttua muokattu klo 8.49. Pääkuvaa on pikselöity ja käsittelemätön kuva on siirretty jutun loppuun.

Lue myös:

    Uusimmat