Mainos

Järjestystä vaatekaappiin – heti!

Ovatko kesävaatteesi kadonneet vaatekaappisi uumeniin, eikä käteen osu kuin kauhtuneita villapaitoja ja toppakenkiä pakkasten jäljiltä? Vaikuttaa siltä, että on aika järjestää vaatekaappi uuteen kuosiin – järkevästi ja nopeasti.

Jos vaatekaappisi näyttää lähinnä katastrofialueelta, on aika uudistaa vaatteiden varastointijärjestelmä. Onneksi saatavilla on joka kukkarolle sopivia vaatekaappiratkaisuja, eivätkä kaikki muutokset vaadi edes ostosreissulle lähtöä – riittää, että päivität käytäntöjäsi.

Kamat ulos ja kiertoon

Uudistusprosessin ensiaskel on yksinkertainen: kiskaise kaikki tavarat ulos kaapista ja tee inventaario. Tsekkaa rankalla kädellä, mitä vaatteita et ole käyttänyt enää aikoihin ja lahjoita ne hyväntekeväisyyteen tai laita muuten kiertoon.

Kun kaapit ovat tyhjillään, voit helposti samalla mitata, kuinka tilavat kaappisi tällä hetkellä ovat. Näin tiedossasi ovat tarkat mitat, jos päätät suunnata ostamaan vaatekaappiisi esimerkiksi uusia hyllyjä, vaatetankoja tai laatikoita.

Tavarat järjestyksessä käytön mukaan

Pidä huolta, että vaatteet, joita käytät jatkuvasti, ovat vaivattomasti saatavilla. Myöhempää käyttöä odottavat sesonkivaatteet voi sijoittaa vaatekaapin takaosaan tai jopa toiseen kaappiin. Samaa ohjetta voi noudattaa myös "toivevaatteiden" kanssa – siis niiden, jotka eivät juuri nyt mahdu päällesi, mutta joiden toivoisit jonain päivänä vielä mahtuvan.

Pysy järjestelmällisenä

Lajittele vaatteesi kategorioittain tai tyylin mukaan helpottaaksesi niiden löytämistä. Voit esimerkiksi helpottaa vaatteittesi lajittelua käyttämällä eri värisiä henkareita ripustaessasi pukineitasi kaappiin

Hauska vinkki on myös henkarin kääntäminen ympäri: joka kerran kun käytät jotain vaatetta, käännä ripustukseen käyttämäsi henkari toiseen suuntaan. Näin näet nopeasti, mitä vaatteita käytät jatkuvasti.

Kaksinkertaista kaapin tila

Käyttämällä päällekkäisiä vaatetankoja kaksinkertaistat vaatekaappisi ripustamiseen tarkoitetun tilan. Mittaa kuitenkin tarkasti, kuinka paljon tangoille ripustettavat vaatteet enimmillään tarvitsevat tilaa, etteivät ne päädy makaamaan osittain kaapin lattialla tai osu alempana olevaan tankoon. Puserot, paidat, hameet, takit ja lasten vaatteet mahtuvat hyvin päällekkäin oleville tangoille.

Lisätilaa saat myös asentamalla vaatetankoja, laatikoita ja hyllyjä vaatekaappiin tarpeen mukaan. Pienemmät asusteet ja vaatteet menevät kätevästi laatikoihin, kun taas hyllyille kannattaa sijoittaa laskostettavat vaatteet. Käytä hyvin hyväksi myös ylimmät hyllyt: niille kannattaa varastoida käyttämistä odottelevat sesonkivaatteet.

Tyhjät tilat hyötykäyttöön

Onko rahatilanteesi siinä määrin tiukka, ettet juuri tällä hetkellä pysty sijoittamaan uuteen kunnolliseen vaatekaappiin? Pistä huoneesi nurkkaan pystyyn väliaikainen vaatekaappi, jonka voit kasata liikuteltavista laatikoista, vaatetangoista ja korihyllyistä. Kiinnitä kattoon verhokisko, jotta voit kätkeä vaatevarastosi verhon taakse.

Huoneessa olevat tyhjät tilat kannattaa ottaa muutenkin hyötykäyttöön. Jos omistat näyttäviä laukkuja, niitä voi hyvin säilyttää seinälle asennetussa naulakossa, jossa muutkin pääsevät ihailemaan niitä.

Huomioi hyllyt

Hyllyjen paikat kaapissa kannattaa miettiä niin, että niille mahtuu mahdollisimman vaihtelevan kokoisia vaatekasoja ja tavaroita. Hyllyt itsessään vievät varastotilaa ja liian tiheästi asennetut hyllytasot kaapissa saattavat tehdä vaatteiden siirtelyn ja kaapista pois ottamisen vaikeaksi.

Älä unohda peiliä

Jos vaatekaappisi lähiympäristö toimii myös pukeutumistilana, ota kaikki hyöty hyväksesi ja asenna vaatekaapin läheisyyteen iso peili. Peili toimii kätevästi esimerkiksi vaatekaapin ovessa tai seinällä kaapin vieressä.

Kenkäratkaisut kunniaan

Kehitä kengille jokin järkevä varastointistrategia. Paljon käytössä olevat kengät kannattaa sijoittaa kenkähyllyyn, josta saat napattua ne jalkaasi nopeasti. Muut kausi- ja juhlakengät voivat sen sijaan olla esimerkiksi kenkälaatikoissa vaatekaappisi ylimmillä hyllyillä. Jos haluat klopot esiin hauskasti, voit käyttää läpinäkyviä laatikoita, mutta kenkien alkuperäiset boksitkin kelpaavat vallan mainiosti.

Suunnitelma pikkujutuille

Huomioi säilytysjärjestelmässäsi erityisesti myös pikkutavarat. Korut, vyöt, huivit ja sukat säilyvät kätevästi laatikoissa, joihin on vielä asennettu erilliset lokerot eri tilpehööreille.

Huomioi pöly

Jos mahdollista, suunnittele vaatteiden säilytykseen edes muutama pölytön ratkaisu. Vaatteiden suhteen helpointa on hyödyntää puku- ja vaatepusseja, joiden suojissa useampikin hienompi asukokonaisuus on suojassa huonepölyltä.

MTV3/www.bhg.com

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.