Järjestyksenvalvojat käyttivät kovia otteita naiseen – toinen tuomittiin pahoinpitelystä: Heitti maahan, niin että pää kolahti ja raahasi pitkin asemalaituria

Järjestyksenvalvoja pahoinpiteli humalaisen naisen Tikkurilan juna-asemalla, kun naista oltiin poistamassa paikalta. Hovioikeus vapautti toisen tilanteessa olleen järjestyksenvalvojan syytteestä.

Helsingin hovioikeus hylkäsi järjestyksenvalvojana työskennellyttä miestä vastaan nostetun syytteen pahoinpitelystä tänään. Mies oli aiemmin tuomittu käräjäoikeudessa naisen pahoinpitelystä yhdessä toisen järjestyksenvalvojan kanssa.

Tuomio liittyi tapahtumiin Vantaan Tikkurilan juna-asemalla marraskuussa 2016. Järjestyksenvalvojat olivat ennen välikohtausta olleet poistamassa asemalta naisen miesystävää, mitä nainen ei ollut sulattanut.

Nainen oli puuttunut tilanteeseen, minkä johdosta järjestyksenvalvojilla oli ollut oikeus poistaa myös hänet paikalta.

Tilanteessa oli kuitenkin käytetty voimakeinoja, joiden johdosta käräjäoikeus katsoi molempien järjestyksenvalvojien syyllistyneen pahoinpitelyyn.

Toinen valitti tuomiosta

Ankarammin tuomittu järjestyksenvalvoja oli muun muassa kaatanut naisen niin, että tämän pää oli kolahtanut maahan. Hän oli myös painanut naista ylävartalosta polvella sekä raahannut naista laiturialueella ja heittänyt tämän maahan.

Toinen järjestyksenvalvoja oli käräjäoikeuden mukaan puolestaan raahannut naista kaulan alueelta kiinni pitäen ja pudottanut tämän maahan.

Tämä toinen järjestyksenvalvoja valitti tuomiostaan hovioikeuteen.

Hovioikeus ratkaisi asian toisin kuin käräjäoikeus ja vapautti miehen pahoinpitelysyytteestä.

Järjestyksenvalvojan katsottiin toimineen tilanteessa valtuuksiensa rajoissa, sillä nainen oli hangoitellut ja järjestyksenvalvojalla oli ollut vaikeuksia kuljettaa naista.

Nainen rimpuili

Mies oli kertomansa mukaan joutunut pitämään naisen kaulan alueelta kiinni yhdellä kädellä, sillä hän ei olle saanut rimpuilevasta naisesta kunnollista otetta.

Hän ei ollut myöskään heittänyt naista maahan, kuten käräjäoikeudessa arvioitiin, vaan nainen oli pudonnut maahan hänen otteensa livettyä.

Hovioikeus katsoi, että miehen käyttämät keinot olivat puolustettavia ja tarpeellisia. Hovioikeuden mukaan miehen ei voitu katsoa pahoinpidelleen naista tahallisesti.

Mies vapautettiin käräjäoikeudessa tuomitusta sakkorangaistuksesta.

Toisen tuomio jäi voimaan

Ankarammin käräjillä tuomitun miehen pahoinpitelytuomio sen sijaan jäi voimaan. Käräjillä hänet oli todettu syylliseksi muun muassa valvontakameravideotallenteiden perusteella.

Niissä näkyi, miten mies oli muun muassa kaatanut naisen vauhdikkaalla liikkeellä maahan selälleen, vaikka tilanne ei vaikuttanut miltään osin vaaralliselta. 

Oikeus katsoi miehen käyttäneen voimakeinoa holtittomasti, koska hän ei ollut suojannut naista vahingoilta kaatumisessa. Voimakeino ei ollut oikeuden mukaan perusteltu.

Hänelle määrättiin käräjillä rangaistukseksi 80 päiväsakkoa, joista jäi hänelle maksettavaa 480 euroa. Hän ei ollut valittanut käräjäoikeuden ratkaisusta.

Lue myös:

    Uusimmat