Järisyttävä väite: Ranskaa uhataan olympiapannalla – urheilijat joutuisivat sivuun

Maailman antidopingtoimisto Wada uhkaa Ranskaa jopa olympiapannalla, Ranskan antidopingviraston rangaistuskomissio väittää uutistoimisto AFP:n mukaan.

Wada on AFP:n mukaan lähettänyt Ranskan antidopingtoimiston (AFLD) rangaistuskomissiolle kirjeen, jossa se perää sitä "muuttamaan käyttäytymistään". Kyseinen komissio toimii AFLD:stä riippumattomasti.

Wada nosti AFP.n mukaan erityisesti esille kolme päätöstä, joissa komissio ei ole Wadan mukaan ollut "tarpeeksi tiukka" ja toiminut "Maailman antidopingsäännöstön tai Urheilun kansainvälisen välimiesoikeuden (CAS) oikeuskäytännön mukaisesti". 

Wada syyttää rangaistuskomissiota suuntauksesta tehdä kyseisenlaisia päätöksiä. Se varoittaa, että jos komissio ei ryhdy muutoksiin, seurauksena voi olla jopa sanktioita. 

– Se uhkaa käynnistää menettelyn, joka voi johtaa ranskalaisten urheilijoiden osallistumiskieltoon tietyissä kansainvälisissä kilpailuissa, mukaan lukien olympialaiset. Se uhkaa myös estää Ranskaa isännöimmästä tällaisia kilpailuja, AFLD väittää.

"Uskomaton painostusyritys"

Kesäolympialaiset on määrä järjestää ensi vuonna heinä–elokuussa Ranskan pääkaupungissa Pariisissa. Wadan varoitus tuli vain reilut 300 päivää ennen kisojen alkua.

Pakotekomissio arvostelee Wadaa kiristämisestä ja kertoo "oppineensa hämmästyneenä tästä uskomattomasta painostusyrityksestä".

AFLD:n mukaan komissio on perustamisestaan lähtien tehnyt "useita satoja päätöksiä, joista Wada ei ole kyseenalaistanut yhtään". Rangaistuskomissio perustettiin vuonna 2018 AFLD:n hallintouudistusten yhteydessä.

Wada: Osa normaalia prosessia

Wada kertoi Inside the Games -uutissivustolle kirjeen AFLD:lle olleen osa "normaalia prosessia".

– Wada on urheilun antidopingin maailmanlaajuinen hallintoelin, ja merkittävä osa työtämme on varmistaa, että kaikki Maailman antidopingsäännöstön hyväksyneet soveltavat sitä johdonmukaisesti ja oikeudenmukaisesti kaikkia urheilijoita kohtaan, Wada kirjoitti lausunnossaan.

– Ilman tätä johdonmukaisuutta ympäri maailman ei voi olla harmonista antidopingjärjestelmää.

Lue myös:

    Uusimmat