Jari Isometsä haastaa Iivo Niskasen näkemyksen – nosti esiin ison viestin

Niskanen: Kisa vesittyi kaatumiseen 1:13
Videolla Iivo Niskasen ajatuksia yhdistelmäkilpailun jälkeen.

Iivo Niskanen mietti, että hänelle olisi ollut tulossa Seefeldin MM-hiihtojen 30 kilometrin yhdistelmämatkan kisassa "varmasti yksi uran parhaista päivistä, mutta mitä tällä neljännellä sijalla tekee". Niskanen viittasi perinteisen osuuden kaatumiseensa ja tätä seuranneen vasemman takareiden krampin vaikutuksiin. MTV Urheilun asiantuntija Jari Isometsä ei kuitenkaan usko, että tapahtunut juuri vaikutti Niskasen lopputulokseen.

Joukkoa perinteisen osuudella vetänyt Niskanen kertoi suksensa takertuneen Suomen joukkueen juottajan jalkaan. Osuma oli joka tapauksessa käytännössä väistämätön, sillä huoltojoukkoja oli valtoimenaan ladun vieressä, jonne Niskanen ajautui.

Isometsän mukaan tilanne oli Niskasen oma huolimattomuusvirhe, josta hiihtäjä ei voi syyttää muuta kuin itseään.

– Se kaatuminen oli sillä tavalla hyvässä paikkaa, jos pitää valita joku paikka, että se oli aika hidasvauhtinen kohta ja oltiin tultu pitkä alamäkiosuus. Oltiin aika palautuneessa tilassa. Kun siitä nousi ylös, hän pystyi kuitenkin heti lähteä hiihtämään kärjen kanssa samaa vauhtia, Isometsä kommentoi.

– Iivo joutui toki hiihtämään toisen kierroksen vähän liian kovaa saadakseen porukan kiinni – vaikka eroa ei ollut kuin 12 sekuntia, kun hän lähti kaatumisen jälkeen stadionilta. Kyllä siinäkin kiinnihiihtämistä oli, kun hän oli kuitenkin itse vetänyt ensimmäisen kierroksen. Se tietysti tylsytti irtiottoa, mitä hän oli suunnitellut tekevänsä.

Isometsä ei silti usko, että harmillinen episodi vaikutti kauheasti lopputulokseen, vaikka jalkakrampista kärsineen Niskasen mukaan kisa meni "oikeastaan siinä".

– Iivo sanoi, että tänään olisi ollut mahdollisuus karata perinteisellä, mutta jos hän olisi karannut perinteisellä ja lähtenyt yksin vapaata hiihtämään, tämä seuraava porukka olisi ajanut hänet joka tapauksessa kiinni. Iivon mitalisauma rakentui lähinnä siihen, että hän olisi päässyt perinteisellä karkaamaan kahden muun kanssa. Silloin kolme kaveria olisi ollut karussa.

Niskanen on suhteessa parempi perinteisellä hiihtotavalla, jolla hän on maailman ehdoton valio. Vapaan osuuden kärkeen pääsi hänen kanssaan karkaamaan viisi muuta hiihtäjää. 

– Siihen jäi yksinkertaisesti pari kaveria liikaa, tai lopputuloksen kannalta yksi. Mutta kun katsoi Sjur Röthen, Martin Johnsrud Sundbyn ja Aleksandr Bolshunovin hiihtoa, eivät he olleet sen näköisiä, että he olisivat siitä välttämättä tippuneet. Voi hyvin olla, että lopputulos olisi muutenkin ollut samankaltainen, Isometsä pohtii.

Norjalainen Röthe nappasi uransa ensimmäisen henkilökohtaisen arvokisavoiton. Venäjän Bolshunov taipui hänelle täpärästi, ja Röthen norjalaismaanmies Sundby jäi kolmanneksi – jälleen ilman henkilökohtaista arvokisakultaa.

– Sundby lähti pikkuisen liian kovaa viimeiseen nousuun. Toki hän yritti karkuun, ja se oli ihan hyvä taktiikka sinällään. Olisi kuitenkin pitänyt päästä enemmän karkuun, tai helpommalla karkuun tuon verran, mitä hän nyt pääsi. Nyt kävi sillä tavalla, että hän pääsi pari sekuntia irti ja oli aivan sipissä, eikä pystynyt yhtään vastaamaan lopussa. Mutta tietysti hän myi nahkansa kalliisti; Sundby oli kuitenkin loppukirissä tuon porukan heikoin. Jos hän olisi toisenlaisella taktiikalla hiihtänyt ja kyttäillyt loppua, sama mitali sieltä olisi tullut. Nyt hän kuitenkin yritti ja tuli vielä loppusuoralle kärjessä.

Niskanen jäi kärkikolmikon kyydistä viimeisessä nousussa ja tuli maaliin neljäntenä ennen Ranskan Clement Parissea. Isometsä kokee, että kisan jälkeen nähdyt pettyneet reaktiot kertoivat Niskasesta isoa viestiä.

– Varmasti urheilija tuntee kisan jälkeen tosi suurta pettymystä, kun tuloksena on neljäs sija. Olihan se Iivolta aivan loistava hiihto. Mutta se, että hänestä itsestään huokui syvä pettymys, kertoo siitä, että kyllähän hän oli vakavissaan tätäkin kisaa voittamassa. Ei ollut sellaista, että lähdetään avaamaan kisa ja katsotaan, miten käy, vaan tähän kisaan oli mitali-/kultamitalitavoite. Ja se kertoo siitä, että Iivo tietää olevansa hyvässä kunnossa, koska ei huonokuntoinen urheilija tavoittele kultamitalia, Isometsä alleviivaa.

Huomenna sunnuntaina Niskanen hiihtää Ristomatti Hakolan kanssa perinteisen hiihtotavan parisprintissä. Kaksikko lukeutuu matkalla ehdottomiin mitalisuosikkeihin.

Lue myös:

    Uusimmat