Jari Isometsä hämmästelee Norjan kiellettyä temppua – muistaa ruotsalaisten kolttoset: "Eikä kukaan puhunut mitään"

Norjan huoltojoukkoihin kuulunut mies tuuppasi Val di Fiemmessä Tour de Skin perinteisen hiihtotavan 10 kilometrin yhteislähtökilpailun vauhtia juuri kaatuneelle ja sauvarikon kärsineelle Ingvild Flugstad Östbergille. MTV Urheilun asiantuntijaa Jari Isometsää tapaus ihmetyttää, ja hän nostaa esille toisenlaisen tilanteen omalta uraltaan.

Östbergin sauva rikkoutui perjantaina, kun hän kompuroi norjalaismaannaisensa Therese Johaugin kanssa viimeisessä nousussa. Östberg sai piakkoin uuden sauvan käteensä, ja hän sai myös Norjan huoltojoukkojen jäseneltä työntöä selkäänsä.

Kansainvälisen hiihtoliiton FIS:n kilpailujohtaja Pierre Mignerey alleviivasi Expressenin haastattelussa, ettei moinen teko ole sallittu. Östbergiä ei rangaistu, mutta Norja sai tapauksesta varoituksen.

– Huoltomieheltä huolimaton ja typerä teko. Toisaalta hienoa, että urheilija ei saa siitä rangaistusta, koska tuskin Östberg on pyytänyt, että työnnä minua sitten viimeisessä nousussa. Se oli spontaani teko varmasti, Isometsä sanoo. 

Viidenneksi sijoittunut Östberg sanoi kisan jälkeen, ettei hän muistanut tapausta.

– Onko työntö sitten auttanut vai haitannut, että löytää uudelleen rytmin. Ei siitä varmaan mitään hyötyä ole ollut. Tuollainen ajattelematon teko voi sattua kenelle tahansa. Huoltomiehelle tuli varmaan hätä, Isometsä ruotii.

Isometsä naurahtaa, että eri asia olisi ollut, jos ladulle olisi menty kamppaamaan edellä menevät vastustajat.

– Tämä oli kuitenkin pikkujuttu, Isometsä sanoo ja heittää piikin asiasta revitelleelle ruotsalaismedialle:

– Ruotsalaisethan nostavat aina kaikki asiat esille. Ihan sama mitä norjalaiset tekevät, ruotsalaiset nostavat kauhean metelin siitä, Isometsä nauraa.

"Ruotsin huoltomiehet hiihtivät laskussa latua auki"

Isometsä muistaa samalla omalta uraltaan tapauksen, jossa harmaalle alueelle mentiin Ruotsin leiristä, länsinaapurin kotikisassa.

– Kyllä siellä monenlaista ruotsalaisilla itselläänkin on. Olin aikanaan hiihtämässä Falunissa maailmancupia ja oli kauhea, ihan mahdoton vesikeli. Keulassa hiihtävän suksi ei oikein luistanut, ja peesihyöty oli ihan kamala.

Mathias Fredriksson oli kärkipaikalla, ja Ruotsin huoltomiehet hiihtivät aina laskussa latua auki hänelle. Jos jokin on kiellettyä, niin se on ihan varmasti kiellettyä. Se tapahtui Falunissa, eikä kukaan puhunut mitään. Fredriksson vielä muistaakseni voitti sen kisan. Tällaiset ovat paljon pahempia juttuja, Isometsä naulaa.

Fredriksson juhli Falunissa henkilökohtaisen kisan voittoa maaliskuussa 2003 10+10 kilometrin takaa-ajossa. Isometsä sijoittui samassa kilpailussa 17:nneksi.

Lue myös:

    Uusimmat