Mainos

Japanin ikäongelma: "Viimeinen vauva syntyy vuonna 3011"

Japanissa on nykyisin enemmän yli 64-vuotiaita kuin alle 15-vuotiaita. Eläkeläisten osuus ei ole missään maassa suurempi kuin Japanissa.

Maassa on viime vuosikymmeninä tapahtunut muutos: syntyvyys on alhainen ja elinikä nousee. Japanilaisten määrä kääntyi vuonna 2005 laskuun, ja väestö on vähentynyt siitä lähtien tasaisesti.

Muutos kiteytyy erityisen selvästiSugamon ostosalueen kupeessa Pohjois-Tokiossa, jossa Tokuko Saito istuu puistopenkillä

– Tulen tänne kerran vuodessa ja käytän niukan eläkkeeni ostoksiin, 77-vuotias nainen sanoo nauraen.

Vieressä istuu ikätoveri Toki Kiteda. Ystävykset kuuluvat eläkeläisryhmään, joka on matkannut Sugamoon 80 kilometrin päästä pienestä Ashikagan kaupungista.

Sugamon ostosalue on kuin mikä tahansa muu kaltaisensa Japanissa: liikkeitä, ravintoloita, kovaäänisistä raikuvaa musiikkia. Monesta muusta sen erottaa kuitenkin kohderyhmä: kaupat on suunnattu ennen kaikkea eläkeikäisille.

Taloushuolia vai itsekkyyttä?

Tokuko Saiton ja Toki Kitedan vanhemmat kuuluivat sukupolveen, jonka naiset saivat keskimäärin 4,3 lasta. Nykynuorten joukossa vastaava luku on 1,4.

Saito toivoo lapsenlapsia, mutta hänen 40-vuotias poikansa on yhä naimaton.

– Hän ajattelee vain, mitä itse haluaa tehdä. Häntä ei tunnu kiinnostavan perheen perustaminen.

Myös Kiteda pitää nykynuoria itsekkäinä ja arvelee heiltä puuttuvan vastuuntuntoa, jota tarvitaan lasten kasvattamiseen.

Perheen perustamista lykätään kuitenkin monista syistä. Yksi merkittävimmistä on taloudellinen epävarmuus. Japanin talous on polkenut vuosia paikoillaan, eikä nuorille ole tarjolla turvattuja työpaikkoja siinä määrin kuin oli Saiton ja Kitedan sukupolvelle.

Myös työelämän ankaruus pelottaa monia, sillä työpäivät ovat pitkiä ja vapaa-aikaa on niukasti.

Viranomaisten huoli kytevästä eläkepommista lisääntyy, mutta keinot suunnan muuttamiseksi ovat vähissä. Edellinen hallitus nosti lapsilisiä, ja nyt pohditaan eläkeiän nostamista 70 vuoteen. Perusongelma - väestön ikääntyminen - kuitenkin pysyy.

(MTV3 - STT - TT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.