Japani-teema

  • Nigiri sushi
  • Norimaki
  • California roll
  • Tempura
  • Yakiniku

Sushiriisi

  • 4 dl puuroriisiä
  • 4 dl vettä
  • etikkaa

Huuhtele riisi hyvin vedessä moneen kertaan kunnes vesi on kirkasta. Keitä riisiä 18 minuttia ja jätä hautumaan kannen alle 18 minuutiksi. Lisää riisiviinietikka.

Nigiri sushi

  • sushiriisiä
  • wasabia
  • kirjolohta
  • tonnikalaa

Kastele kädet, ota vähän valmista riisiä käteen ja pyöritä se tiukahkoksi palloksi. Leikkaa kalafileet annospaloiksi.

Lisää kalapalan toiselle puolelle wasabia. Laita kala riisipallon päälle vasabi-pinta kohti riisiä niin että kala peittää riisipallon melkein kokonaan. Taputtele sushi riisipohjasta taiseksi, jotta pysyy pöydällä

Norimaki

  • sushiriisiä
  • noria (merilevää, levyinä)
  • avocadoa
  • wasabia
  • tonnikalaa

Aseta nori-levy "sushimaton" päälle kiiltävä pinta alaspäin. Levitä kypsää riisiä tasaisesti levyn keskelle niin että reunoihin jää tyhjää levyä vähän rullan sulkemista varten. Laita riisin keskelle vähän wasabia ja ohuiksi siivuiksi leikattua kalaa. Rullaa maton avulla ja sormin kalaa painaen sushi pitkäksi rullaksi. Leikkaa terävällä veteen kastetulla veitsellä rulla puoliksi ja kaksi rullaa puoliksi. Nosta rullat pystyyn ja tarjoa.

California roll

  • sushiriisiä
  • noria
  • wasabia
  • surimia
  • avocadoa
  • tonnikalaa

Levitä riisi nori-levyn päälle. Aseta talouskelmu päälle ja käännä niin että nori-levy tulee päälle. Laita levylle wasabia, kalaa ja avocadoa. Rullaa niin että riisi jää päälle. Ripottele seesaminsimeniä pinnalle. Leikkaa paloiksi.

Tempura

  • 8 kpl jättirapuja
  • mustekalaa
  • 1 sipuli, pilkottuna
  • 1 paprika
  • 1 purjon vihreä osa
  • 1 l vettä
  • 1 kananmuna
  • vehnäjauhoja

Sekoita lettutaikinaa muistuttava seos vedestä, kananmunasta ja vehnäjauhoista. Lämmitä öljy n. 170 - 180 asteiseksi

Kokeile lämpötila pienellä taikinan nokareella (jos taikinatippa laskee hieman ja nousee sitten pinnalle, on lämpö sopiva).

Laita taikinassa kieriteltyjä jättikatkarapuja ja mustekalaa kypsymään öljyyn. Valmiiksi kypsyneet nousevat pintaan.

Pilko sipulia, paprikaa ja purjon vihreää osaa pieniksi, kasta taikinaan ja laita kypsymään öljyyn.

Älä laita liian paljon kerrallaan öljyyn ettei öljyn lämpötila laske.

Yakiniku

  • 400 g naudan marmorifileetä
  • sipulia
  • paprikaa
  • 1 purjo
  • Kastike:
  • 2 dl soijaa
  • sokeria
  • valkosipulia
  • inkivääriä
  • chiliä
  • 0.5 l vettä tai sakea

Sekoita kastike valmiiksi. Viipaloi marmoroitu liha ohuiksi viipaleiksi. Nosta kuuma levy tms. pöytään.

Kypsennä liha ja pilkottuja juureksia levyllä. Jätä liha hieman raa'aksi (medium).

Kasta kastikkeeseen ja nauti.

Lue myös:

    Uusimmat