Mainos

Jännitteinen tilanne luo varjon Betlehemin joulun ylle – Trump tavoittelee "diilien diiliä"

1:43

Betlehemin jouluvalojen tuiketta ovat tänä jouluna varjostaneet levottomuudet. Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ilmoitti joulukuun 6. päivä tunnustavansa Jerusalemin Israelin pääkaupungiksi, ja siirtävänsä maan lähetystön Tel Avivista kaupunkiin tulevina vuosina. 

Uutistoimisto Reuters kertoi samana päivänä, kun Trump oli julkistanut kiistellyn päätöksensä, että palestiinalaiset sulkivat Betlehemin perinteiset jouluvalot. Protestit eivät ole viime viikkoina jääneet näin symbolisiksi. 

Yhteenotot palestiinalaisten mielenosoittajien ja Israelin armeijan joukkojen välillä Länsirannalla ja Gazan kaistalla ovat vaatineet kuolonuhreja, ja tilannetta alueella kuvataan jännitteiseksi. 

Betlehem sijaitsee Länsirannalla noin kahdeksan kilometrin päässä kolmen uskontokunnan pyhästä kaupungista Jerusalemista. Jerusalem Israelin ja palestiinalaisten välisen konfliktin kipeimpiä kohtia. 

Arvioiden mukaan Trumpin päätös on vaikuttanut levottomuuksien lisäksi alueen talouteen jo lyhyellä aikavälillä. Betlehem onkin ollut perinteisesti suosittu turisti- ja pyhiinvaelluskohde. 

Myös kansainvälinen yhteisö on tuominnut Trumpin päätöksen. Esimerkiksi kuluvalla viikolla 128 YK:n jäsenmaata äänesti Yhdysvaltoja vastaan YK:n Jerusalem-päätöksessä. Maat vaativat YK:n yleiskokouksessa Yhdysvaltoja perumaan päätöksensä julistaa Jerusalem Israelin pääkaupungiksi. 

Trump on sanonut tuovansa Lähi-itään rauhaan. Yhdysvaltain 45. presidentti on puhunut "diilien diilistä", mutta näin Betlehemin jouluyön messun alla jännitteet alueella vaikuttavat vain voimistuneen Trumpin pääkaupunkijulistuksen jälkeen.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.