Mainos

Jännittävä koe: Sammakko sai uuden raajan katkaistun tilalle – tutkijoiden löytö voi auttaa tulevaisuudessa amputoituja ihmisiä

Tutkijat ovat saaneet selville, että sammakko pystyy kasvattamaan uuden raajan katkenneen tilalle, kertoo Discover-lehti. Tämä voi olla tulevaisuudessa mahdollista myös ihmisellä.

– Ei ole mitään syytä, miksei myös ihmiskeho pystyisi uudistumaan, tutkimusta johtanut Tufts Universityn biologi Michael Levin toteaa lehdessä.

Hänen mukaansa sammakolla tehty löydös on todiste siitä, että myös ihmisen amputoitu raaja saattaa jonain päivänä kasvaa uudelleen omalle paikalleen.

Sammakolla raajan uudistumisessa olennainen rooli oli keltarauhashormonilla. Tutkijat laittoivat hormoniyhdistettä amputoidun takajalan kohdalle yhdessä bioreaktorin kanssa. Reaktori oli paikoillaan 24 tunnin ajan.

Noin kuuden kuukauden kuluttua uudistuneen raajan kasvu pysähtyi. Tässä ajassa uuteen raajan oli kehittynyt kattava hermosolujen ja verisuonien järjestelmä, ja raajan luut olivat vahvistuneet tarpeeksi.

Tutkijat uskovat, että sammakon jälkeen raajojen uudistumista on mahdollista kokeilla nisäkkäillä – lopulta myös ihmisillä.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja