Jännitätkö lentämistä? Näin pääset yli lentopelosta!

Lentopelkoisia auttava kouluttaja Eva Olivecrona kertoo parhaat vinkkinsä siihen, kuinka voit auttaa itseäsi astumaan jälleen lentokoneeseen.

Eva Olivecronan mukaan lentopelkoisten ihmisten kauhukuvista yleisin on lentokoneen putoaminen. Pahinta on kuitenkin itse pelon pelkääminen: se, että he sekoaisivat pelon vuoksi lennon aikana. Sen vuoksi ihmiset alkavat vältellä lentämistä.

− Pelko on monimuotoinen asia, ja sitä voi esiintyä monista syistä ja monessa muodossa. Sen vuoksi on ei ole mahdollista nimetä varsinaista yhtä yleisintä lentopelon muotoa, Eva Olivecrona selittää.

Valitettavasti pelon voittamiseen ei ole olemassa pikakeinoa. Olivecrona kertoo joidenkin henkilöiden saavan hetkittäistä apua betasalpaajalääkkeistä, joita he ottavat lennon ajaksi. Tämä ei kuitenkaan ole varsinainen ratkaisu ongelmaan.

− Siinä tapauksessa henkilö ei joudu koskaan kohtaamaan pelkoaan vaan pitää sitä yllä. Pelko on käsiteltävä, jotta siitä voi päästä eroon, hän muistuttaa.

Ruotsalainen Eva Olivecrona on auttanut lentopelkoisia vuodesta 1998. Hän ei ole ammatiltaan psykologi vaan asiantuntija, joka on erikoistunut lentämiseen ja sen mekanismeihin.

Viiden askeleen ohjeet lentopelon voittamiseen

1) Hanki mahdollismman paljon tietoa lentämisestä, lentokoneiden toiminnasta, tekniikasta, jne. Mitä enemmän tiedät ja ymmärrät asiasta, sitä vähemmän tunnet pelkoa.

2) Rakenna oma askel askeleelta -ohjelmasi. Opi lisää, lue lisää, vieraile lentokentillä − tutustu ympäristöön silloin, kun lentämisen "uhka" ei ole läsnä. Katso nousevia ja laskeutuvia lentokoneita. Puhu kentän henkilökunnalle ja kysy niin paljon kysymyksiä kuin mahdollista.

3) Jos sinusta tuntuu, että tarvitset myös "sisäisiä työkaluja", ota yhteyttä terapeuttiin, joka käyttää kognitiivista terapiaa. Kolmesta viiteen terapiakertaa saattaa jo olla riittävästi. Jos et vielä tiedä sitä, selvitä yhdessä terapeutin kanssa, mikä on laukaissut lentopelkosi.

4) Tee hengitys- ja rentoutusharjoituksia niin paljon, että osaat ne ulkoa. Jännittyneessä kehossa on vaikea kontrolloida mieltään. Harjoituksista on hyötyä myös muissa elämäntilanteissa.

5) Kun tunnet itsesi valmiiksi, lähde lyhyelle lennolle. Ota mukaan hyvä ystävä tai muu luotettu henkilö, joka voi tukea sinua. Osallistu mielessäsi kaikkeen koneessa tapahtuvaan toimintaa, mutta ole askeleen verran edellä. Esimerkiksi seuraavalla tavalla:

Ok, nyt näyttää siltä, että kaikki matkustajat ovat koneessa ja henkilökunta sulkee pian ovet. Kyllä, näen, että he sulkevat nyt ovet. Ok, kohta lentokone alkaa peruuttaa. Nyt tunnen lentokoneen liikkuvan taaksepäin, jne.

Tekemällä näin pystyt säilyttämään kontrollin siihen, mitä tapahtuu.

Kuva: Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja