Jäätteenmäki ja Manninen puhuivat ristiin

Anneli Jäätteenmäen ja Martti Mannisen todistukset menivät monessa kohtaa pahasti ristiin tänään Helsingin käräjäoikeudessa. Oikeudenkäynti jatkuu perjantaina.

Kansanedustaja Anneli Jäätteenmäellä ja presidentin entisellä neuvonantajalla Martti Mannisella on täysin eri käsitykset siitä, miten tietojen luovuttaminen Manniselta Jäätteenmäelle alkoi. Kumpaakin kuultiin Helsingin käräjäoikeudessa henkilökohtaisesti.

Salissa puitiin pitkään sitä kuka oli aloitteellinen asiassa. Tämä on tärkeää nimenomaan Jäätteenmäen yllytyssyytteen kannalta. Syyte nojaa pitkälti Mannisen kertomukseen.

Mannisen mukaan Jäätteenmäki nimenomaan pyysi häneltä tietoa, jo etukäteen ennen tapaamista. Kun he Jäätteenmäen aloitteesta tapasivat ravintolassa, pyysi Jäätteenmäki Mannista toimittamaan Irak-aiheista mielenkiintoista tietoa. Manninen väitti oikeudessa, että Jäätteenmäki pyysi häntä näyttämään salaista muistiota pääministeri Paavo Lipposen ja presidentti George W. Bushin neuvotteluista. Sen takia Manninen oli ottanut muistion mukaan tapaamiseen.

Mannisen avustaja Matti Wuori myönsi Mannisen luovuttaneen tausta-aineistoa Jäätteenmäelle, mutta kiisti,

Martti Manninen ja asianajana Matti Wuori

että asiakirjoissa olisi ollut jotakin salaista. Manninen myös sanoi oikeudenkäynnissä, että hän kyllä luovutti asiakirjoja Anneli Jäätteenmäelle, mutta teki niin ajattelemattomuuttaan.

Mannisen mukaan Jäätteenmäki näki ravintolatapaamisen loppupuolella Irak-muistion kansilehden ja teki siitä hetken muistiinpanoja.
-Aikaa kului ehkä mieluummin minuutti kuin sekunteja, sanoi Manninen.

Jäätteenmäki kiisti

Jäätteenmäki kiisti nämä seikat omassa kuulemisessaan. Hän sanoi halunneensa keskustella Mannisen kanssa uudesta perustuslaista, erityisesti presidentin ja hallituksen yhteistyösuhteista. Lisäksi Jäätteenmäki sanoi, ettei pyytänyt Manniselta tapaamisessa mitään asiakirjaa eikä sitä hänelle näytetty.
-Olisin kyllä kansilehdestä nähnyt, että Bush kiitti Lipposta Irak-asiassa.

Mannisen Jäätteenmäen kotinumeroon lähettämiä fakseja Jäätteenmäki ei sanojensa mukaan kummastellut, koska niissä oli tasavallan presidentin kanslian yhteystiedot. Hän vain arveli olevansa kanslian yleisen jakelun piirissä. Ristiriita oli siinä, että Manninen sanoi aina ennen faksilähetystä lähettäneensä Jäätteenmäelle tekstiviestin. Näin ei ollut sanoi Jäätteenmäki. Tässä teletunnistetiedot tukivat Jäätteenmäen kertomusta.

Jäätteenmäki muistutti, että hän sai vaalitaistelun aikana kymmeniä sivuja fakseja eri tahoilta. Hän totesi myös, että hän sai paljon tietoja eduskunnan suuren valiokunnan jäsenenä.
-Mieleeni ei tullut, että Mannisen toiminnassa olisi voinut olla jotakin laitonta tai että minun olisi pitänyt ottaa yhteyttä ja kieltää näiden faksilähetysten tulo. Jäätteenmäki korosti myös, ettei papereissa ollut merkintää, että ne olisivat salassapidettäviä.

Jäätteenmäki kertoi oikeudessa, että suurin osa Mannisen lähettämistä asiakirjoista oli täysin rutiiniluontoisia ja että hän käytti vain kahden muistion tietoja. Toinen koski Bushin ja Lipposen neuvotteluja, jota hän siteerasi nettipäiväkirjassaan, toinen koski USA:n varaulkoministeri Marc Grossmanin briefausta 30 maalle Irakin tilanteesta.

Hän ihmetteli myös väitteitä, että Irak-vuodosta olisi aiheutunut vahinkoa. Jäätteenmäki totesi, että eniten vahinkoa on tullut Manniselle, joka irtisanottiin, ja hänelle itselleen, joka luopui pääministerin ja keskustan puheenjohtajan paikasta.

"Puhuin eduskunnassa totta"

Jäätteenmäki myös sanoi puhuneensa viime vuonna eduskunnassa totta, kun hän vakuutti, ettei ollut

Anneli Jäätteenmäki ja Martti Manninen

aineistoa pyytänyt ja että se tuli hänelle yllätyksenä.

Syyttäjän mukaan toimitetun aineiston suuri määrä ja se, että lähetyksissä ei ollut pitkiä taukoja, osoittaa Mannisen ja Jäätteenmäen yksituumaisuutta. Tätä tukee myös se, että useat asiakirjat käsittelivät Irak-kysymystä ja että ne lähetettiin vaalikampanjan alkuvaiheessa. Syyttäjä kiisti Jäätteenmäen tulkinnan, että asiakirjoja olisi voinut tulla presidentin kanslian virallisessa jakelussa. Hänen mukaansa asiakirjat oli kirjoitettu sellaisessa muodossa, että ne eivät voineet kuuluva presidentin kanslian viralliseen jakeluun.

Jäätteenmäki perusteli asiakirjojen tarvetta mm. valmistautumisella Halosen vierailuun kotonaan. Presidentti antoi oikeudenkäyntiä varten lausunnon jossa hän totesi, ettei ollut käskenyt Mannista toimittamaan Jäätteenmäelle aineistoa. Presidentti Tarja Halonen totesi lausunnossa myös, ettei ollut Mannisen toiminnasta tietoinen ennen kesäkuuta.

Itse oikeudenkäynti jatkuu perjantaina, mutta huomenna julkiseksi tulevat poliisin esitutkintapöytäkirjat.

(MTV3-STT)

(Kymmenen uutiset 03.03.2004)

Oikeudessa kuullut puheet eivät muuttaneet Jukka Tarkan ennakkokäsitystä viime kesän tapahtumista: "Jo etukäteen oli selvää, että faksi on laulanut."

(Kymmenen uutiset 03.03.2004)


Mannisen ja Jäätteenmäen esiintymistä oikeudessa seurattiin mielenkiinnolla eduskunnassa.
(Seitsemän uutiset 03.03.2004)

Presidentti Tarja Halonen on helpottunut oikeudenkäynnin alkamisesta.

(Seitsemän uutiset 03.03.2004)

Mistä Irak-kohu alkoi?
(Seitsemän uutiset 03.03.2004)


Rikosoikeuden professori Ari-Matti Nuutilan mielestä sekä Manninen että Jäätteenmäki ovat edelleen vahvoilla.
(Seitsemän uutiset 03.03.2004)

Jäätteenmäki kiisti syytteet jo aamulla televisioidussa puheenvuorossaan, jossa hän selvitti tapahtumien kulkua oman näkemyksensä mukaan.

(Erikoislähetys klo 16.55; 03.03.2004)

Lue myös:

    Uusimmat