Jaana pesee ihmisiä yleisessä saunassa: Isot mahat ovat mukavia!

Haluaisitko sinä saunoa niin, että joku muu pesisi sinut? Monilla yksityisillä saunaseuroilla tai yleisissä saunoissa se on mahdollista: niissä pidetään yllä vanhaa pesijän ammattikuntaa. Jaana Pietilä on yksi sen edustajista.

– Kun yleiset saunat elivät kukoistusaikaansa, pesijät saivat koko elantonsa tästä ammatista ja hommaa riitti. Ihmisillä ei silloin edes välttämättä ollut muuta pesumahdollisuutta, itse omistamassaan helsinkiläisessä Sauna Hermannissa sekä toisella yksityisellä saunaseuralla pesijänä toimiva Jaana Pietilä kertoo.

Pietilä on pessyt ihmisiä vajaat kolme vuotta. Hän uskoo, että vaikka ammattikunta on nykyään monille vieras, pesijöiden käyttö tulee yleistymään.

– Ihmiset ovat taas alkaneet ymmärtää yleisen saunan päälle.

Näin se tapahtuu

Mitä pesijä sitten tarkalleen ottaen oikein tekee?

Kaikki alkaa siitä, että asiakas asettuu pesulavitsalle.

– Ensin pesen jalat, vatsan, kädet, kainalon ja kaulan. Huuhtelun jälkeen asiakas kääntyy vatsalleen, jolloin on vuorossa niska, selkä, takamuksen päällinen, jalat ja jalkapohjat. Lopuksi pestään vielä hiukset istuma-asennossa, Pietilä selittää.

– Intiimialueita en pese, eikä sitä pyydetäkään.

Pietilä käyttää työssään harjoja ja sientä sekä ekologisia pesuaineita.

"Taivaallinen 20-minuuttinen"

Koska yleisissä saunoissa käy enimmäkseen miehiä, myös pesijän asiakaskunta on miesvoittoista. Naisia käy jonkin verran.

Asiakkaisiin kuuluu sekä niitä, jotka eivät esimerkiksi iän ja fyysisten rajoitteiden takia enää pysty kunnolla pesemään itseään, että niitä, jotka hakevat hyvän olon tunnetta.

– Keskimäärin asiakkaat ovat myöhäisessä keski-iässä, mutta nuorempiakin löytyy. Kerran pesin ensin isän ja sitten hänen pienen poikansa.

– Ihmiset voivat tulla ensimmäistä kertaa ihan uteliaisuuttaan ja jatkaa palvelun käyttämistä siksi, että he haluavat sen säilyvän tulevaisuudessakin. Ja totta kai itse kokemus on hieno – olen itsekin ollut pestävänä, ja se tuntuu todella miellyttävältä. Suorastaan taivaallinen 20-minuuttinen!

Intiimi tilanne

Pesijän koulutusta ei saa missään, vaan osaaminen siirtyy niin sanotusti perimätietona. Pietiläkin on itseoppinut.

On hyvä, jos huumoria ja ihmistuntemusta löytyy jo luonnostaan.

– Tietysti se on todella intiimi tilanne, kun ihminen asettuu siihen munasillaan. Jotkut vitsailevat vaikka isosta mahastaan, mutta voi että, kuinka mukavaa sitä on pestä! Vielä mukavampaa kuin muuten, Pietilä sanoo.

Jotkut asiakkaista haluavat jutella, jotkut vain olla hiljaa ja rentoutua.

– Välillä keskustellaan säästä, välillä syvimmistä tunnoista. Mutta psykiatriksi en ryhdy. Olen huomannut, että jos saan keskittyä pesemiseen rauhassa, pestävä saa siinä samalla jotain hyvää itselleen. Ehkä se on se ihmisen lempeä kosketus, joka antaa myönteistä energiaa, Pietilä miettii.

Asiakkaita kävelee kadulla vastaan

Pietilällä on vakioasiakkaita. Joskus heitä tulee vastaan kadulla.

– Eihän siinä meinaa tunnistaa toista vaatteet päällä. Mutta aina tervehditään, jos nähdään.

Ystävyyssuhteita työn touhussa ei ole syntynyt.

– Ei sillä tavalla, että olisin vaihtanut puhelinnumeroita kenenkään kanssa. Enkä usko, että kukaan sitä hakeekaan.

Suosio kasvaa

Kun joulu lähestyy, yleisissä saunoissa käy yhä enemmän ihmisiä.

– Ihmiset haluavat puhdistautua kunnolla juhlan kynnyksellä. Kaksi viikkoa ennen joulua tulee paljon porukkaa. Olen itsekin töissä jouluaattona.

Pietilä uskoo, että yleisten saunojen suvantovaihe alkaa olla takanapäin.

– Asiakaskunta nuorenee. Ihmiset huomaavat, että tämä on rock! Itsestäkin tuntuu, että pesen ihmisiä pintaa syvemmältä.

Studio55.fi/Piia Simola

Kuvat: Colourbox.com ja Lehtikuva

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja