Mainos

Jaakko pääseekin juhlimaan illalla: Protesti toi yo-lakin pikavaroituksella

Jaakko Salmelan kesä oli mennä pahasti mönkään, kun suoritus ylioppilaskirjoitusten äidinkielessä jäi pisteen päähän hyväksytystä. Torstai-iltana Salmela sai kuitenkin syyn riemunkiljahdukseen.

– Lievästi sanottuna hyviä uutisia. Rehtori soitti, että äidinkieli oli mennyt läpi uudelleentarkistuksessa. Heti kun se puhelu päättyi, huusin täysiä JES, Salmela myhäilee MTV Uutisille.

Salmelan opinahjon, Espoon Steinerkoulun rehtori Filip Häyrynen oli myös iloisella mielellä – syystäkin.

– Kun kokelas sai tietää, ettei pääsekään ylioppilaaksi, hän teki tarkistuspyynnön YTL:ään (ylioppilastutkintolautakunta). Itse en ajatellut, että tarkistus olisi ehtinyt valmiiksi ennen juhlapäivää, joten YTL:lle voi nostaa hattua, Häyrynen kertoo.

– Oli ihan mielenkiintoista soittaa illalla kaverille, että suoritusta on nostettu muutamalla pisteellä, ja nyt vaan juhlia järjestämään ja ostamaan sitä lakkia, Häyrynen jatkaa.

– Kävin (jo) torstaina illalla ostamassa lakin. Heti kun pystyi, Salmela kuittaa.

Ylioppilaskokeen tarkistusarvostelussa kokeen tarkastaa kaksi henkilöä, jotka eivät ole tarkastaneet tämän kokelaan suorituksia aiemmin. Salmelalle äidinkielen kokeessa etenkin essee tuotti erityisiä vaikeuksia.

– Aihevalinta oli erittäin vaikea, ei vaikuttanut olevan mitään sopivaa.

Muuten Salmela kirjoitti matematiikasta magnan, terveystiedosta lubenterin ja englannista magnan, jonka hän tosin haluaa korottaa eximiaksi ensi syksynä - niin pienestä jäi kuulemma kiinni.

Pääsee juhlimaan tutun porukan kanssa

Vaikka yo-tutkinto varmistui vasta nyt, ehti Salmelan perhe järjestää pojalleen juhlat.

– Oli niitä jo suunniteltu vähän. Sukulaiset oli ainakin kovin innoissaan, että jos se sitten tulisikin se piste. Parikyt tyyppiä pääsee tulemaan, Salmela hymyilee.

Illemmalla on tarkoitus juhlia oman luokan kanssa lisää. Steinerkoulussa yhteisöllisyys oppilaiden välillä on erityistä, sillä samassa koulussa on vietetty lähes 15 vuotta.

– Lukio neljässä vuodessa kaikilla, oon ollut koulussa eskarista asti, Mesimarjoissa, Salmela muistelee.

Perjantaina koululla harjoiteltiin lauantain kevätjuhlaa. Salmela sai ansaittuja selkääntaputuksia koulukavereiltaan.

– Kaikki oli tukena, opettajatkin oli iloisia.

Rehtori Häyrynen pitää äärettömän tärkeänä, että pitkän opintiensä päättänyt opiskelija pääsee juhlimaan suoritusta oman porukkansa kanssa.

– Meilläkin on sellaisia, jotka saavat lakin, mutta eivät ehdi saada ylioppilastodistusta. He ovat ylioppilaita, mutta aluksi näytti, etteivät he saa lukion päättötodistusta. Mutta kun selvisi, että he ovat saaneet yo-kokeet tehtyä, niin tuli motivaatiota tehdä ne puuttuvat kurssit. Se oli meille yllätys. Ja kun YTL:ään ilmoitetaan, niin se on oma prosessinsa, he saavat todistukset sieltä varmaan kesäkuussa. Mutta hekin pääsevät jo mukaan juhliin.

Salmela oli jo keväällä aloittanut lukemisen kauppakorkeakoulun pääsykokeisiin.

– Lopetin, koska ajattelin, että joudun uusimaan syksyllä. Nyt voi yrittää uudelleen.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.