Jaakko Iloniemi rauhoittelee Etyj-kokouksesta noussutta kohua

Presidentti Sauli Niinistö sanoi tänään, että Suomi on ollut ”puun ja kuoren välissä” kun se eväsi EU:n pakotelistalla olevien venäläispoliitikkojen maahanpääsyn. Ulkopolitiikan asiantuntija, ministeri Jaakko Iloniemi haluaa rauhoitella asiasta syntynyttä kohua.

1970-luvulla Etyj-kokousta perustamassa olleen Iloniemen mukaan päätöksestä noussutta keskustelua on vahvasti liioiteltu, eikä Iloniemi ei pidä asiasta noussutta kohua kovin merkittävänä. 

– Tässä on nyt liioiteltu asioita. Ei tämä parlamentaarinen kokous Ukrainan kannalta nyt missään avainasemassa ole. Nyt on syntynyt kuva, että kyse olisi isommasta asiasta kuin onkaan. Se missä tästä nyt on kysymys, on venäläisten loukatusta itsetunnosta, hän sanoo.

Diplomaattinakin toiminut Iloniemi vakuuttaa, että venäläiset kyllä ymmärtävät tilanteen, vaikka jälkiseuraamuksia voikin olla tai tulla.

– Venäläiset ovat järkeviä ihmisiä ja he ymmärtävät, ettei tämä ollut suomalaista pahantahtoisuutta, sanoo Iloniemi.

Sanktiopäätökset laadittava tarkemmin

Iloniemen mielestä sanktiopäätöksen laadinnassa ei selvästikään ajateltu, että tällaiseen tilanteeseen jouduttaisiin.

– Päätös muotoiltiin tavalla, joka jätti ainakin jossakin määrin tulkinnalle varaa sille, onko tälläinen Etyjin parlamentaarikkokokous sellainen kokous, jonka kohdalla poikkeus on mahdollinen. Ja sitten kun on juristeilta kysytty asiaa, niin juristit ovat kokeneet sen asian sen verran tulkinnanvaraiseksi, että on tullut yhtä tietoa ja toista tietoa. Lopputulos on ilmeisesti sitten ollut sellainen, että myöskään muilla EU-mailla ei ole ollut yhtenäistä käsitystä asiasta, sanoo Iloniemi.

Hän kuitenkin sanoo, että olisi hyvä jos tilanteita pystyttäisiin ennakoimaan tarkemmin etukäteen.

Presidentti Sauli Niinistö sanoi myös, että Suomi jätettiin päätöksenteossa yksin. Iloniemen mukaan kyseessä voi olla poliittista mukavuudenhalua.

– Aidalla istujia on aina tällaisissa tulkintatapauksissa. Aina on niitä, jotka eivät halua ottaa vastuuta suuntaan tai toiseen. Eivät halua moitteita siitä, että ovat vesittämässä yhteisiä päätöksiä, mutta eivät myöskään halua kantaa vastuuta siitä, että he ovat olleet mukana epäämässä päätöksiä eli siitä venäläisten osallistumisesta, sanoo Iloniemi.

Lue myös:

    Uusimmat