Ivan Puopolon kolumni: EU:n uusi ehdotus ei vähennä laitonta maahanmuuttoa

EU teki viikolla ehdotuksen uudeksi turvapaikkapolitiikaksi. Vaikka ehdotus toteutuisi, se tuskin vähentäisi laitonta maahanmuuttoa, kirjoittaa MTV Uutisten kolumnisti Ivan Puopolo.

Kun ihminen lähtee pakoon vaikkapa Irakista ja tulee Kreikkaan, hän ei periaatteessa saisi jatkaa matkaansa muualle EU:hun. Maasta toiseen liikkuminen on turvapaikanhakijalle laitonta. Käytännössä hänen ainoa laillinen vaihtoehtonsa on siis hakea turvapaikkaa siitä maasta, johon ensimmäisenä saapuu ja katsoa, mitä tapahtuu.

Vaikka maasta toiseen liikkuminen EU:n alueella onkin turvapaikanhakijalle laitonta, se ei ole kovin vaikeaa. Syy on, että EU:ssa on myös Schengen-sopimus. Schengen-sopimukseen kuuluvien maiden välillä on vapaa liikkuvuus, eli rajoilla ei tarkasteta passeja.

Niinpä kun ihminen pääsee kertaalleen EU:n alueelle, hän voi lähes esteettä liikkua lähes mihin haluaa. Tämä voitaisiin estää ottamalla käyttöön tarkastukset rajoilla, mutta se tulisi kohtuuttoman kalliiksi ja aiheuttaisi muitakin ongelmia.

Vapaa liikkuvuus Schengen-alueella on syy sille, että vaikka muut lait ja sopimukset sanoisivat mitä tahansa, osa ihmisistä ei jää siihen maahan, johon ensimmäiseksi saapuivat. Herää kysymys: Miksi ihminen, joka hakee turvaa, jatkaa luvattomasti liikkumistaan maasta toiseen, vaikka on jo turvassa?

Tämä on ilmiö, jota yhdet kutsuvat ilkeämielisesti turvapaikkashoppailuksi, toiset elintasosiirtolaisuudeksi. Puhutaan myös laittomasta maahanmuutosta.

Käyttipä toiminnasta mitä termiä hyvänsä, se on turvapaikkajärjestelmän tarkoituksen vastaista. Koko järjestelmä, kuten nimikin sanoo, on luotu antamaan turvaa – ei olemaan lista kaikista tarjolla olevista muuttokohteista EU:n alueella.

Palauttaminen lähtömaahan on vaikeaa

Entä sitten palautukset? Monet sellaiset maat, joista ihmiset alun perin lähtivät pakoon, eivät ota heitä enää takaisin. Toisin sanoen: Kun ihminen kerran pääsee EU:n alueelle, hänen palauttamisensa on erittäin hankalaa.

Jos halutaan järjestelmä, jossa ihmiselle tarjotaan turvaa, kun hän sitä tarvitsee, mutta hänelle ei tarjota mahdollisuutta valikoida eri maista itselleen mieluisinta kohdetta, eikä hänen haluta jäävän seikkailemaan laittomasti EU:n alueelle, ainoa vaihtoehto on olla päästämättä heitä alun perinkään EU:hun ilman virallista turvapaikkaa.

Se taas edellyttäisi, että turvapaikkaa olisi haettava jossain muualla kuin EU:n alueella. Tällainen idea oli esillä viime vaalikaudella, mutta sen jälkeen siitä ei ole kuulunut mitään – eikä sitä ole myöskään EU:n uudessa esityksessä.

Lähteenä kolumnissa on käytetty Maahanmuuttoviraston tulosalueen johtajaa Mikko Montinia.

Kirjoittaja on MTV:n Uutisaamun toimittaja.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja