Itsemurhayritys, 200 000 euroa ulosotossa ja hukattuja vuosia – peliriippuvaisuuden uhrit haluavat nyt peliautomaatit pois ruokakaupoista: "Elämääni pyöritti rahapelaaminen"

Peliriippuvuus poikki - rahapelikoneet pois kaupoista 14:26

Tänään on avattu uusi kansalaisaloite, joka tähtää rahapelien poistamiseen ruokakaupoista. Pelikoneet kauPOISta -aloitteen aktiivit vierailivat aamun Huomenta Suomessa.

Aloite pyrkii viemän rahapelikoneita pois ruokakaupoista sekä myös kioskeista, ravintoloista ja huoltoasemilta. Toisin sanoen automaatit halutaan pois ympäristöistä, joissa asioimista on mahdotonta välttää.

Aloitteen käynnistäjiin kuuluva Jenna Mäkelä on taustaltaan itse peliriippuvainen, joka päätyi pelikoukkuun juuri rahapeliautomaattien kautta.

– Melkein 10-vuotiaasta kolmekymppiseksi elämääni pyöritti rahapelaaminen, sen suunnittelu ja sen rahoituksen suunnitteleminen, Mäkelä tiivistää.

– Olen jo 10-vuotiaana rakastunut rahapeliautomaatteihin, niihin valoihin, väreihin ja kolikoiden kilinään.

Suomessa on 900 000 ihmistä, joihin rahapeliriippuvuus vaikuttaa

Peleihin kulunutta kuukausisummaa on Mäkelän mukaan vaikea sanoa, sillä aika oli ylipäätään sumeaa eikä järki pysynyt matkassa.

– Kyllä se pyöri 300 000 eurossa niinä maanisimpina aikoina. Ulosottorekisterissä on tällä hetkellä yli 200 000 euroa.

Valtavat tappiot rahoitettiin pikavipeillä.

Nyt Mäkelä haluaa kansalaisaloitetta edistämällä tukea Veikkausta ongelmapelaamisen torjumista. Sarkaa riittää, sillä Suomessa on noin 110 000 ongelmapelaajaa – ja 800 000 lähipiiriin jäsentä, jotka kärsivät jollain tapaa läheisensä rahapelaamisesta.

– Suomessa on 900 000 ihmistä, joihin rahapeliriippuvuus vaikuttaa, Mäkelä muistuttaa.

"Elin rahapelaavaa vanhempaa varten"

Myös Pinja Hiltunen on rahapeliriippuvaisuuden kokemusasiantuntija. Tarkemmin sanottuna Hiltunen on rahapelikoukussa eläneen vanhemman lapsi.

– Lapsuus- ja nuoruusiässä minulla ei ollut omaa identiteettiä, vaan elin rahapelaavaa vanhempaani varten, Hiltunen kuvailee.

Hiltunen muun muassa aloitti osa-aikatyöt hankkiakseen rahaa vanhempansa pelaamiseen. Lisäksi hän sairastui anoreksiaan etsittyään vinkkejä siitä, kuinka pärjätä nälän kanssa, kun ruokaan ei ollut rahaa.

– Olen myös yrittänyt itsemurhaa vanhemman peliriippuvuuden vuoksi, Hiltunen kertoo.

Juttua päivitetty kello 10.01.

Lue myös:

    Uusimmat