Mainos

Itsemurhakolarit piinaavat kuljetusalaa: "Saattaa tulla hymy huulilla eteen"

Rautavaaran kolari nosti jälleen esiin kuljetusalaa piinaavat itsemurhakolarit. Vuosittain arviolta pari-kolmekymmentä liikennekuolemaa johtuu tahallaan ajetuista kolareista, joissa toinen osapuoli on yleensä raskaan ajoneuvon kuljettaja.

– Nämä ovat karmeita tilanteita ammattikuskeille, eivätkä kaikki toivu näistä ikinä, tietää Rahtarit ry:n puheenjohtaja Pentti Tiainen.

Hänen mukaansa 20-30 itsemurhakolaria on liian vähän todellisiin lukuihin nähden, sillä kaikkia ei tilastoida itsemurhiksi.

– Aina ei jää viestiä, mutta kuski kyllä tietää milloin on kyse tahallisuudesta. Sanoisin, että näitä tapahtuu viikottain, kertoo Tiainen.

Hänen mukaansa kaikki uutiset, joissa kerrotaan auton ajautuneen rekan alle tuntemattomasta syystä, voivat sisältää tahallisuuden. Rekan tai linja-auton kuljettaja ennättää yleensä nähdä ajajan ilmeen ennen törmäystä.

– Kyllä siinä ennättää jotakin nähdä, vaikka yrittää väistää loppuun saakka. On niitäkin, jotka ovat ajaneet eteen hymy huulilla, tietää Tiainen.

Rahtarit ry. on ryhtynyt auttamaan kuskeja perustamalla jatkuvasti päivystävän tukipuhelimen ja kouluttamalla vapaaehtoisia tukihenkilöiksi.

– Tällainen tapahtuma on sellainen, että siinä tarvitaan kaikki tuki. Silti voi olla, että kuski ei kykene rattiin enää koskaan, sanoo Tiainen.

"Nosti kättä hyvästiksi"

Kokkolalainen rekkakuski Nils Fagerholm ei koskaan unohda sitä reissua, jolloin henkilöauto kaartoi eteen yllättäen.

­– Olin rekalla liikkeellä kaverin kanssa ja olimme vähän aiemmin lähteneet kahvilta huoltoasemalta. Mutkassa tuli henkilöauto vastaan ja se tuli väärää kaistaa. Yritin väistää ja rekan rattaat oli jo pois tieltä, mutta se tuli vain kohti. Vähän ennen kuin törmäys sattui, henkilöauton kuski nosti käden pystyyn. Hän tervehti vielä viimeisen kerran... Että hän lähtee nyt, kertoo Nils Fagerholm.

Rekka meni nurin ojaan, mutta Fagerholm selvisi pienillä vammoilla, samoin kaveri. Tapaus jätti silti pahat arvet: ajaminen tuntui aluksi mahdottomalta.

– Aina kun tuli henkilöauto vastaan, tai sama mikä auto, niin aina tuli paniikki. Siinä oli jarrupoljin päällä heti ja mielessä ajatus, että tuleekohan tuokin päälle, muistelee Fagerholm.

Kuskit itsemurhan välikappaleina

Rautavaaran kolari on taas puheenaiheena rekkakuskien kahvitauoilla huoltoasemilla. Kaikki uskovat tilanteen, jossa lapsia on mukana, olevan kaikkein pahin. Kuskit reagoivat silti hyvin eri tavoin kolareihin

– Osa selviää, osa ei. Kaikki eivät toivu koskaan, tietää Pentti Tiainen.

Hänen mukaansa osa menettää työkykynsä, osa vaihtaa ammattia vapaaehtoisesti, osa pakon edessä.

– Menee henkinen terveys, menee ajot ja voi mennä koko yritys, tietää Tiainen.

Hän toivoo, että itsemurhakolareista puhuttaisiin niiden oikealla nimellä.

– Koska usein uutisoidaan niin, että auto jäi rekan alle. Tämä lisää kuljettajien stressiä, kun päälle tulee vielä muiden syyllistäminen. Pitää ottaa huomioon, että kuskit joutuvat tässä itsemurhan välikappaleiksi ja se on tosiasia, mistä ei kannata vaieta, sanoo Tiainen.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.