Mainos

Itse tehdyt joululahjat nostavat suosiotaan – "Maailmassa on niin paljon tavaraa, ettei sitä tarvita lisää"

1:40

Joulun alla paketoidaan miljoonia joululahjoja. Pieni osa niistä on itse tehtyjä. Perinteisten villasukkien ja lapasten rinnalle on noussut uusia tapoja tehdä itse, kuten kierrätysmateriaaleista tuunaaminen tai saippuoiden ja kosmetiikan valmistaminen.

Karoliina Suna on paneutunut materiaalien uudelleenkäyttöön.

– Tässä maailmassa on niin paljon tavaraa, ettei sitä tarvita lisää. Sen sijaan voi miettiä, miten tehdä vanhasta uutta, kertoo Suna.

Sunan työhuoneessa kirpputorilöydöt, rakennusjätteet, vessapaperihylsyt, langanpätkät, vanhat pitsiliinat ja ravunkuoret saavat uuden muodon ja tarkoituksen.

– Kaveripiirissä vaihdamme tavaraa. Jos jollakin jää jotakin yli, sitä tarjotaan kaverille, jolla saattaa olla sille käyttöä, kertoo Suna työpöytänsä ääressä, jonka kansi on rakennusjätettä.

– Katson kaikkea roskaa ja hylkytavaraa sillä silmällä, että mitä muuta ne voisivat olla kuin roskaa, kertoo Suna.

Elina Santanen taas lähestyy joulua jokavuotisen projektin kautta.

– Jo loppukesästä alan miettiä ja suunnitella, mitä tekisin jouluksi, kertoo Santanen.

– Joulumieli alkaa siitä, kun hypistelen kaupoissa materiaaleja ja suunnittelen tulevia. Se on koko touhun paras vaihe, kertoo Santanen.

Tänä vuonna Santanen on tehnyt lahjoiksi saippuoita. Itse tehtyinä niihin saa haluamansa tuoksun ja värin.

– Hifistelejät tekevät vaikka mitä kuten marmorikimpaleen näköisiä saippuoita, kertoo Santanen.

Kotikeittiössä valmistuu myös kosmetiikkaa. Esimerkiksi itse tehdyt huulirasvat on helppo ja hauska valmistaa. Aivan kuten saippuoissa, myös huuli- ja muissa rasvoissa voi valita itse värien ja tuoksujen yhdistelmän.

Facebookissa on lukuisia ryhmiä käsitöiden ja askartelun harrastajille. Siellä monet esittelevät pukin konttiin tekemiään lahjoja.

Ryhmiä selaamalla käy selväksi, että perinteiset neuletyöt kuten sukat ja lapaset ovat yhä suosittuja joululahjoja, mutta niiden rinnalle on kiivennyt paljon uutuuksia, kuten suodatinpusseista tehdyt ruusukranssit.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.