Lue MTV:n niksitoimittajan vinkit: Näillä pikkupuuhilla pelastat vielä joulun!

Kevennyksessä virittäydytään joulun tunnelmaan 0:58
Videolla MTV:n toimittajan taidonnäyte näppäristä joulunikseistä!

Olen puuhastelija. Tämä ominaisuus nousee pintaan erityisesti joulun alla, sillä joulu tarjoaa runsaasti tilaisuuksia puuhasteluun. Olen myös tv-toimittaja, joka miettii jatkuvasti isompia ja pienempiä ideoita Seitsemän uutisten ja Kymmenen uutisten tarpeisiin.

Tänä vuonna sain idean hyödyntää puuhasteluviettiäni Kymmenen uutisten kevennyksiin. Jouluisia aiheita löytyi helposti useita, ja osa niistä päätyi toteutukseen asti.

Vitsillä jouluun

Joulustressi on vakiintunut termi, jonka moni tunnistaa. Tila loihditaan vaatimalla itseltä liikaa. Stressiä vastaan väitetään olevan monta keinoa. Tosin tässä tohinassa ei ole aikaa opetella mindfullnessin alkeita. Viisainta lienee olisikin noudattaa vanhan vitsin vinkkiä, jossa vaatimuksista tingitään reilusti.

Kokeilin vitsiä käytännössä ja vakuutan, että jouluiset tuoksut valtasivat kodin. Tosin jatkovinkkinä haluan vielä muistuttaa, että niitä mausteita ei kannata jättää uuniin liian pitkäksi aikaa. Palaneet mausteet haisevat pahalle.

Villasukat – pehmeistä paketeista paras

Joululahjojen kestosuosikki on villasukka. Väitän, että se on kaikkien aikojen suosituin joululahja. Niitä toivotaan, mutta mutta niitä myös annetaan, kun ei muutakaan keksitä.

Sukkia neulotaan itse jokaiseen silmukkaan rakkautta punoen, mutta niitä myös ostetaan myyjäisistä tai haetaan Tallinnasta vanhankaupungin muurilla neuletöitä myyviltä tädeiltä.

Itsekin olen neuloja. Lukuisat sukat olen joulupaperiin käärinyt ja monta sukkalahjaa olen saanut. Joka kerta olen ollut yhtä tyytyväinen. Neulominen on nykyään hyvin suosittua ja YouTubessa on runsaasti videoita, joissa sukan neulominen opetetaan hyvin seikkaperäisesti.

Minä tapasin sukkien merkeissä Lankamaailman myymäläpäällikön, jonka kanssa neulomisesta riitti juttua paljonkin.

Villasukat ovat joulun suosikkilahja 1:36
Villasukkia on ihana käyttää, neuloa ja antaa lahjaksi.

Joulukakku – tähän ei haaskata aikaa

Täytekakku kuuluu monien jouluun. Sen voi tehdä aivan käsittämättömän nopeasti, kun käyttää valmiita kakkupohjia. Jouluista tunnelmaa tulee muodosta, kun leikkaa pyöreän kakkupohjan kolmion muotoiseksi. Ylijäämäpaloista voi tehdä leivoksia samalla menetelmällä.

Minä kostutin kakkupohjia hedelmäsäilykkeen liemellä. Liimasin kerrokset yhteen kermavaahdon ja tuorejuuston sekoituksella, joka oli maustettu piparkakkumausteella.

Jos haluaa kokeilla tätä hervottoman helppoa kakkureseptiä, niin kermavaahdon kovuuteen kannattaa kiinnittää huomiota. Minä jätin vaahdon liian löysäksi, mutta yhtä hyvältä sekin maistui.

Kakku on myös kohtuullisen edullinen. Kaikkien tarvikkeiden yhteenlaskettu hinta on noin 12 euroa, josta puolet tulee marmeladikarkeista. Koristeeksi käytettyjä nonparelleja ja marmeladikarkkeja jäi yli.

Kakun tekemiseen meni 12 minuuttia eikä uunia tarvittu. Se maistui oikein hyvältä, kun söimme sen toimituksessa kuvausten jälkeen.

Oikoteitä joulutöiden valmiiksi saattamiseen 1:15
Herkullisuus ja nopeus eivät sulje toisiaan pois.

Vaativampaa puuhastelua

Kuusen havut kuuluvat jouluun kuin kuin nenä päähän. Joulukuusi on ilmeisin tapa nauttia havun tuoksusta, mutta ei suinkaan ainoa.

Minä kokeilin tänä vuonna havujen sitomista. Perinteisin lienee ympyräinen kranssi, mutta me kokeilimme floristin johdolla joulukakusta tuttua kolmiomuotoa.

Pohjaksi askarreltiin A-kirjaimen mallinen kehikko, jossa oli useita poikkipuita. Kehikko rakennettiin pihlajakepeistä. Sitten havut kiinnitettiin kehikkoon pieninä kimppuina.

Materiaaleiksi tarvitaan muutama kohtuullisen suora keppi, havuja ja ohutta rautalankaa, jota voi ostaa kukka- tai rautakaupasta. Kannattaa muistaa, että havujen keräämiseen tarvitaan maanomistajan lupa. Yksi tapa hankkia havut on kysellä kuusikauppiailta ylimääräisiä oksia, joita jää kun myyty kuusi viimeistellään asiakkaan tarpeisiin.

Tässä työssä kädet likaantuvat, mutta puuhastelun ihanuusasteikolla tämä nousee hyvin hyvin korkealle!

Kuuselle on monenlaista käyttöä jouluna 1:46
Havujen sitominen on hauskaa, mutta sormiin tulee pihkaa.

Lue myös:

    Uusimmat