Itävaltalaislehti väittää: Suomi oli kapulana rattaissa pelastusoperaatiossa

Suomen ja Itävallan sotilastiedustelujen kesken oli vakavia ongelmia Jemenissä siepattujen pelastusoperaation aikana, väittää itävaltalainen Kurier-lehti.

Kurier väittää, että itävaltalaisilla olisi ollut pelastusoperaatioon tarkoitettu Learjet-kone valmiina jo kolme kuukautta sitten. Lento piti peruuttaa viime hetkillä. Kurier kertoo myös, että Itävallan turvallisuuspiireissä suomalaisia kollegoja pidettiin asiassa ylimielisinä ja yhteistyökyvyttöminä.

Itävaltalaislehti tukeutuu tiedoissaan neuvotteluihin osallistuneisiin armeija- ja sotilastiedustelulähteisiin.

Lehti väittää myös, että Kalevan pariskunta olisi vapauduttuaan ilmaissut pettymyksensä Suomen hallituksen toimintaan. Lehden mukaan suomalaiset olivat saaneet keskusteluissa sieppaajilta sellaisen käsityksen, ettei kotimaassa paneuduttu asiaan täysillä. Tämän takia suomalaiset antoivat Omanissa pidetyssä tiedotustilaisuudessa vain vastahakoisesti tunnustusta vapautumisestaan Omanin sulttaanin lisäksi myös Suomelle.

Lehden lähteet antavat ymmärtää, että siepatut joutuivat sattumalta uhreiksi. 140 päivää panttivankina olleet Atte ja Leila Kaleva sekä itävaltalainen Dominik Neubauer olisi kaapattu epäonnistuneen ryöstöyrityksen päätteeksi elektroniikkaliikkeessä Jemenin pääkaupungissa Saanassa.

Suomessa itävaltalaislehden väitteistä kertoi ensimmäisenä Ilta-Sanomat.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

    Uusimmat